eTrebinje
Republika Srpska Trebinje Vijesti

Grad Trebinje jedan od „sljedbenika“ projekta euPOLIS

Izvor:

Fotografija:


Misija euPOLISA je  inovativna metodologija urbanog planiranja, uz  integraciju rješenja inspirisanih prirodomza unapređenje zdravlja i blagostanja građana u 4 evropska grada

Ponosni smo što možemo najaviti početak međunarodnogprojekta euPOLIS, koji finansira program Horizon 2020, a koordinira Nacionalni Tehnički Univerzitet u  Atini (NTUA), povezujući znanje i iskustvo 28 partnerskih organizacija iz cijelog svijeta, uključujući 4 evropska grada: Pirej, Beograd, Lođ i Gladsaks. Ovi gradovi će pokrenuti angažman građana i primjenu prirodom inspirisanih rješenja inovativne metodologije urbanog planiranja euPOLIS-a, dok će Bogota, Palermo, Limasol i Trebinje biti gradovi “sljedbenici”, koji će učiti kroz iskustva predvodnika i replicirati  euPolis metodologiju u svojim sredinama.

Svijet se dramatično mijenja, a evropski gradovi suočavaju se sa velikim izazovima urbanog razvoja, socijalnim, geopolitičkim, ekonomskim i klimatskim izazovima koji utiču na kvalitet našeg života. Postalo je očigledno da tekuća urbanističkapraksa koja se pretežno zasniva na investitorskim, komercijalnim, interesima mora da se mijenja u pravcu održivijeg, inkluzivnijeg urbanog planiranja   koje će uzeti u obzir regeneraciju i rehabilitaciju prirodnih resursa i potrebe svih građana, prije svega lokalnih zajednica i osjetljivih društvenih grupa.  Jedan od važnih ciljeva projekta jeste uključenje ovih različitih perspektiva u proces zajedničkog planiranja održivih rješenja i ostvarivanja prava građana na grad, na njegove javne prostore, prirodne i društvene resurse, te da izbalansira neuravnotežene odnose koji u savremenim gradovimaizazivajurazličite vrste socijalnih distorzija koje prouzrokuju stres, nezadovoljstvo i smanjuju kvalitet života građana, što direktno utiče na njihovo zdravlje.

Da bi se pozabavila ovim izazovima, metodologija urbanog planiranja zasnovana na euPOLIS rješenjima koji su inspirisani  prirodom, nudi sinergiju pristupa koji je fokusiran na ljude /zdravlje sa značajnim ekološkim i ekonomskim prednostima.

Projekat euPOLIS ima za cilj da zamijeni ili kombinuje tradicionalne skupe mašinske sisteme napravljene u svrhu zaštite životne sredine sa prirodnim sistemima u cilju stvaranja  otpornih  urbanih ekosistema sa nižim troškovima životnog ciklusa, što bi direktno uticalo na jačanje  javnog zdravlja i kvalitet života.Projekat se bavi kritičnim izazovima kao što su nizak kvalitet životne sredine, fragmentacija i nizak biodiverzitet na javnim mjestima i problemima sa resursima vode, uvođenjem struktuiranog pristupa kako bi se aktivirali skriveni resursi i usluge postojećih prirodnih i projektovanih urbanih sistema i regeneracija i rehabilitacija urbanih ekosistema.

Detaljni ciljevi  euPOLIS-a  su poboljšanjeurbane otpornosti primjenom odgovarajućih matrica urbanog planiranja i stvaranjem životnih inkluzivnih urbanih prostora. Proces zasnovan na sistematskom sprovođenju  inovativnih participativnih alata sa posebnim osvrtom na pol, starost i invaliditet. Eksperti euPOLIS tima će identifikovati kritične izazove sa kojima se demo gradovi susreću,  obezbijediće  holistička rješenja a onda izmjeriti njihov pozitivan uticaj na kvalitet života građana: njihovo ukupno blagostanje, fizičko, mentalno i  emocionalno zdravlje.

Univerzitet u Atini NTUA   koordinira projektom, a euPOLIS tim čine : Univerzitet u Varšavi – Institut za društvene studije (Poljska),Univerzitet u Beogradu –Građevinski fakultet (Srbija), Amphi International ApS (Danska), Evropski regionalni centar za ekohidrologiju poljske akademije nauka, Institut za vertikalnu poljoprivredu (Austrija), Geosistem Hellas S.A ( Grčka), Imperijal Koledž naučne tehnologije i medicine(Velika Britanija), Biopolus (Mađarska),  RISASicherheitsanalysen (Njemačka), Resilience Guard (Švajcarska) CDP Worldwide Gmbh (Njemačka), EnPlus (Srbija), BioAssist (Grčka), Sentio Labs Monoprosopi (Grčka),Byspektrum (Danska), Mikser (Srbija) Plegma Labs (Grčka), Odjeljenje za građevinarstvo i inženjerstvo zaštite životne sredine na Univerzitetu Los Andes (Kolumbija), Grad Beograd (Srbija), Grad Lođ (Poljska), Grad Pirej (Grčka), Opština Gladsaks (Danska), Grad Palermo (Italija), Grad Limasol (Kipar), Grad Trebinje ( Republika Srpska), Grad Bogota (Kolumbija), Fengxi New City (Kina).

Grad Trebinje je jedan od gradova “sljedbenika” u projektu euPOLIS. Grad će biti  lokacija za izgradnju kapaciteta zaposlenih a i građana,  kako bi dobro savladali metodologiju inovativnog prostornog i urbanog planiranja inspirisanog  prirodnim rješenjima  u cilju  poboljšanja javnog zdravlja i kvaliteta života. Grad Trebinje bi tako novostečene prakse uvrstio u buduće projekte.

Grad Trebinje će biti pogodna lokacija za euPOLIS da pokaže prednosti svojih inovacija putem mentorstva i obuka.

Težnja projekta da redefiniše pojam savremenog evropskog grada ogleda se i u njegovom  nazivu “euPOLIS”-  prefiks “eu” na grčkom znači “dobro”, “zdravo”, “srećno” a istovremeno je i  simbol vrijednosti Evropske Unije.

 

Izvor: Grad Trebinje


Povezane vijesti

Još nema podjele pozicija ali su na stolu spiskovi želja

eTrebinje

Grad Trebinje poništio postupak nabavke reflektora za stadion Police

eTrebinje

Grad Trebinje šalje operativni tim u Kostajnicu za saniranje posljedica zemljotresa

eTrebinje

Banjak ponovo predsjednik Skupštine, Bošković zamjenik gradonačelnika

eTrebinje

U ponedjeljak sjednica Skupštine Grada Trebinja

eTrebinje

Novi turistički proizvod Trebinja – VIRTUELNA ŠETNJA KROZ PROŠLOST GRADA

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više