eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

KATEGORIJA “VJEROVATNO ZARAŽEN” Ovako će se računati oboljeli koji NISU TESTIRANI na koronu

Izvor:

Fotografija:


Između ostalog se postavlja i pitanje kako će se u epidemiološkim izvještajima tretirati pacijenti koji su bolesni, ili porodični ljekari procjene da su bolesni i pošalju ih u izolaciju, a da virus kod njih nije potvrđen, jer nisu testirani.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS poručuju da ćemo uskoro, u epidemiološkim izvještajima, uz kovid pozitivne i hospitalizovane, imati i novu kolonu – vjerovatnih ili mogućih kovid pacijenata.

– Do sada smo imali evidencije koje su obuhvatale samo one pacijente kojima je, PCR testovima, potvrđeno prisustvo virusa. Međutim, danas će zdravstvenim ustanovama biti upućene nove instrukcije, po kojima će se, na poseban način,  pratiti i broj vjerovatnih ili mogućih slučajeva korona virusa – kaže Jela Aćimović, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS.

Ona je poručila da svi koji imaju blage simptome treba da ostanu u kući i da se liječe uz instrukcije i nadzor svojih porodičnih doktora.

– Prioritet je da testiramo i zbrinemo najteže slučajeve, molimo sve ostale građane za strpljenje, jer su naši kapaciteti, prije svega ljudski, ograničeni – rekla je Aćimovićeva.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je ponovio da je vrijeme izolacije skraćeno, za kovid pozitivne na 10 dana, a za kontakte i sumnjive slučajeve na 14 dana, koliko se mora provesti u kući.

 

Izvor: srpskainfo.com


Povezane vijesti

U Srpskoj 202 novozaraženih, u Trebinju 26

eTrebinje

Djeca u izolaciji duže od roditelja

eTrebinje

Domaći prah vitamina C – najbolji saveznik u borbi sa koronavirusom

eTrebinje

Aćimović: Institut će predložiti skraćivanje perioda izolacije

eTrebinje

U Trebinju danas 50 novih slučajeve korone

eTrebinje

U Trebinju ogroman broj oboljelih od virusa korona – danas 87 zaraženih

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više