eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Načelnike u RS čeka kazna ako ne usvoje budžet na vrijeme

Izvor: Nezavisne

Fotografija: Ilustracija


Savez opština i gradova Republike Srpske zatražio je od Centralne izborne komisije (CIK) BiH odgovor na pitanje da li lokalne zajednice mogu sazvati sjednice lokalnih skupština i usvojiti budžete za narednu godinu s obzirom na to da Zakon o budžetskom sistemu Republike Srpske kaže da se budžet za narednu godinu mora usvojiti do 15. decembra, jer, u suprotnom, odgovorna lica – u ovom slučaju načelnici i gradonačelnici – mogla bi biti kažnjena novčanom kaznom od 300 do 1.500 KM.

“Mi moramo da ispoštujemo budžetski kalendar i da do 15. decembra usvojimo budžet te očekujemo da se CIK konačno oglasi o tome jer Ministarstvo uprave i lokalne samouprave se proglasilo nenadležnim upućujući pojedine lokalne zajednice koje su im se obratile da odgovore traže od CIK-a. CIK treba da zauzme stav i kaže možemo li ili ne, jer ako su mandati istakli nijedna lokalna zajednica neće moći donijeti budžet”, rekao je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova RS.

On kaže da ukoliko se ne budu mogle sazivati sjednice – prije februara mnogi neće uspjeti usvojiti lokalne budžete, jer se tek krajem godine može očekivati sazivanje konstitutivnih sjednica, nakon čega počinju dogovori o formiranju vlasti u lokalnim zajednicama.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH juče nismo uspjeli zvanično dobiti odgovor na pitanje da li načelnici i gradonačelnici mogu sazvati sjednice lokalnih skupština na kojima bi se raspravljalo o budžetu. Iz nezvaničnih razgovora može se zaključiti da teoretski, a prema dosadašnjim tumačenjima, to mogu uraditi iako su im mandati zvanično istekli 1. novembra.

“Načelnicima, gradonačelnicima i odbornicima mandati su istekli 1. novembra, međutim ne može ostati vakuum, a nedavno je bilo tumačenje i OHR-a na zahtjev opština iz Federacije BiH da načelnici i odbornici mogu donositi odluke ukoliko se nešto ukaže kao hitno. Prema Izbornom zakonu BiH mandat je svima istekao 1. novembra, međutim ne može se ostaviti međuprostor i da vlast ne postoji”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak CIK BiH.

Isti izvor navodi primjer Stoca, u kojem su 2016. godine poništeni lokalni izbori, koji su ponovo održani u februaru naredne godine. U cijelom tom periodu načelnik i lokalna skupština su radili najnormalnije i niko nije postavio pitanje legalnosti njihovog rada.

Kada je riječ o samom Zakonu o budžetskom sistemu, u njemu je navedeno da opštine i gradovi Dokument okvirnog budžeta analiziraju do 5. jula, zatim da do 20. jula gradski organ uprave nadležan za finansije budžetskim korisnicima dostavlja uputstvo za pripremu nacrta budžeta za narednu godinu. Poslije toga rok do kada budžetski korisnici opštinskim i gradskim organima uprave dostavljaju budžetske zahtjeve za narednu godinu ističe 15. septembra, da bi do 15. oktobra organi nadležni za finansije pripremili nacrt budžeta. Do 1. novembra nadležni izvršni organ opštine i grada utvrđuju nacrt budžeta i dostavljaju ga Ministarstvu finansija radi dobijanja preporuka, a opštine i gradovi do 15. novembra imaju rok da se izjasne o nacrtu budžeta, nakon čega se radi prijedlog budžeta koji se Ministarstvu finansija mora dostaviti do 20. novembra, a već do 5. decembra prijedlog budžeta opštine koji je usaglašen sa Ministarstvom finansija mora biti dostavljen odbornicima koji treba da ga usvoje do 15. decembra.


Povezane vijesti

Pumpadžije u Srpskoj kažnjene sa milion maraka

eTrebinje

Najavljene izmjene zakona: Žešće kazne za kriminalce i policajce koji im pomažu

eTrebinje

Inspektori kaznili benzinske pumpe u Trebinju sa 30.000 KM

eTrebinje

Radari sankcionišu i nenošenje kacige kod biciklista

eTrebinje

Ovo su novi načelnici i direktori

eTrebinje

Šest đaka biće premješteno u drugu školu: Disciplinske mjere zbog vršnjačkog nasilja u Nevesinju

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više