eTrebinje
Najnovije Trebinje

Nova nagrada za inovaciju u čijem timu je i Trebinjka Jovanka Kovačina

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


Na  Regionalnom sajmu inovacija i preduzetništva “Sarajevo 2020” tim autora inovacije iz Srbije “Ekološki primjenjiva tehnologija za proizvodnju gelnih premaza i protivpožarnih materijala koristeći bio-obnovljive i otporne materijale” u kome je bila i Trebinjka Jovanka Kovačina, osvojio je treće mjesto.

Na ovom sajmu su virtuelno predstavljeni inovativni radovi iz regiona.

“Razvijena je inovativna tehnologija za proizvodnju gelnih premaza i materijala koji imaju smanjenu gorivost na bazi nezasićenih poliestarskih smola (UPR). Antikorozivni gelni premazi i protivpožarni gelni premazi se prave od PET ambalaže i bio-obnovljivih izvora. Dobijeni proizvodi se mogu primijeniti u raznim industrijama (građevinarstvo, rudarstvo, prerada polimera…” istakla je Kovačina.

Treba napomenuti da je član žirija na sajmu u Sarajevu bio i Trebinjac Borko Babalj inovator koji ima preko sedamdeset nagrada na raznim sajmovima inovacije. On je bio jedini član žirija iz BiH, koji je ocijenjivao sve radove izuzev onih koji dolaze iz BiH.

“Nakon prezentacije koja je trajala devet minuta koju je veoma zrelo i stručno prezentovala naša mlada sugrađanka uslijedila su pitanja. Tu je tek Jovanka pokazala veliko znanje čime je vrlo uspješno objasnila inovaciju” zaključio je Babalj.

Na sajmu je registrovano 1216 registrovanih posjetilaca iz čak 32 države, a prezentovano je 36 inovacija.

Osim Jovanke pobjednički tim su činili i Milena Milošević, Aleksandar Marinković, Milutin Milosavljević, Tihomir Kovačević, Aleksandar Jovanović i Slobodan Petrović.

Autori su zaposleni na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Srbije, Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici i Vojno-tehničkom institutu u Beogradu.

Ova inovacija je dobila zlatne medalje na 16. međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija „Novo vrijeme“ u Sevastopolju (Ruska Federacija), zlatnu medalju na 18. međunarodnoj izložbi inovacija “ARCA 2020” i na 4. međunarodnoj izložbi inovacija INOVAMAK u Skoplju.


Povezane vijesti

Tuzlak izumio solarni grijač da smanji zagađenje vazduha

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više