eTrebinje
Trebinje Region Vijesti

Snažna poruka vladike Atanasija – Vaša svetosti, oprostite mi!

Izvor: srbin.info

Fotografija: Ilustracija


Prvi pomen upokojenom patrijarhu Irineju održan je rano jutros u paraklisu Prizrenske bogoslovije, gde je on bio i đak i profesor. Čim su čuli tužnu vest, đaci su se okupili i pomolili za dušu svog patrijarha. Pridružio im se umirovljeni vladika Atanasije Jevtić koji je doputovao iz Trebinja.

Patrijarh Irinej bio je posebno vezan za Kosovo i Metohiju, stasavao je u Prizrenu kao đak bogoslovije, a kasnije svoje znanje prenosio novim đacima kao profesor, ali i rektor ove važne ustanove koja je iznedrila generacije bogoslova.

Poruka Atanasija: Vaša svetosti, oprostite mi

Penzionisani vladika zahumsko – hercegovački Atanasije u Prizren je stigao kako bi đacima Bogoslovije održao predavanje iz hrišćanke antropologije, ali se prvo sa njima pomolio za upokojenog patrijarha, a kasnije mu posvetio i deo izlaganja.

„Voleo bih da odem na sahranu, napisao sam mu nekoliko oštrih pisama, jer se nismo oko svega slagali, posebno oko politike, oko Kosova. Ako odem reći ću mu, vaša svetosti, oprostite mi ako sam vas kao čoveka nekada uvredio, verovatno jesam, pa mi sada oprostite na tome“, podelio je svoje razmišljanje sa đacima vladika Atanasije.

Upisujući se u Letopis Bogoslovije, on je patrijarha Irineja nazvao svetim i ostavio pomen o tome da se za pokoj njegove duše pomolio zajedno sa đacima i profesorima.

Upokojeni patrijarh Irinej uvek se rado vraćao u Prizrensku bogosloviju, a najradosniji je bio 15, maja 2016. godine, kada je osveštana njegova škola, posle rata i pogroma, vaskrsla iz pepela.

„U Bogosloviji danas nema očajanja i prevelike tuge, sve što smo uradili, na nastavi i van nje bilo je u slavu radosti vaskrsenja“, kaže jedan od profesora, Dejan Ristić.

Lekcija za nove naraštaje

On dodaje da je i sam odlazak patrijarha Irineja lekcija za nove naraštaje, lekcija o tome kako treba da se živi, ali i da se isprati neko ko je živeo po božijem zakonu.

„Mladi bogoslovi uče se najpre iz patrijarhovog životnog primera istrajnosti i postojanog služenja crkvi i svom narodu. Atmosfera u Bogosloviji jeste s jedne strane tužna, ali je i radosna, jer smo imali takvog čoveka koji je ponikao odavde i zaista izneo krst svoga života i službe Crkvi, dostojno i dostojanstveno“, kaže Ristić.

On dodaje da je ceo dan u školi bio posvećen njenom nekadašnjem đaku, prvo kroz molitvu, ali i prisećanje na njegove posete Prizrenu.

„Mi koji smo se vratili posle pogroma u Prizren, nikada nećemo zaboraviti jednu od poslednjih poruka patrijarha Irineja, a govorio je upravo o povratku na Kosovo i Metohiju. On je smatrao da prvi uslov u rešavanju kosovkog problema mora biti bezbedan povratak Srba koji su proterani. Mi ovde svedočimo koliko je to važno, ali i da je moguće. Da bi do toga došlo, imali smo veliku pomoć upravo patrijarha Irineja“, zaključuje Ristić.


Povezane vijesti

Izlazi monografija o blaženopočivšem vladici Atanasiju

eTrebinje

Cijela bolnica je za vladiku Atanasija pjevala “Ječam žela Kosovka devojka”

eTrebinje

Na litiji vladiki Atanasiju bio je i jedan Albanac: Zove se Dušan, sa Kosova je i u Hercegovinu je stigao sa rancem na leđima (Foto)

eTrebinje

Počivaće u crkvici sagrađenoj po njegovoj želji: U porti manastira Tvrdoš sahrajen Episkop Atanasije

eTrebinje

Hercegovina se oprašta od episkopa Atanasija

eTrebinje

Vladika Grigorije: Svako ko prašta i voli je učenik vladike Atanasija

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više