eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

Spremna odluka o provjeri diploma

Izvor: Glas Srpske

Fotografija: Ilustracija


BiH je došla korak bliže provjeri diploma zaposlenih na zajedničkom nivou, a konačna odluka o tome da li će ti dokumenti i doći pod lupu je u rukama Savjeta ministara.

Ka tome vodi prijedlog odluke o provjeri kvalifikacija svih zaposlenih u institucijama BiH koju je pripremilo Ministarstvo civilnih poslova i koja je upućena u proces konsultacija, a čiji je cilj da se uredi postupak provjere kvalifikacija zaposlenih s ciljem utvrđivanja stanja i otkrivanja mogućih zloupotreba ili falsifikovanih dokumenata.

Agencija za borbu protiv korupcije je u maju 2019. godine zatražila od svih tijela za borbu protiv korupcije u BiH da iniciraju proces revizije kvalifikacija za zaposlene koja bi obuhvatila imenovane funkcionere, državne službenike i namještenike u tim institucijama.

Ta inicijativa je, piše u obrazloženju prijedloga odluke, pokrenuta zbog stalnog medijskog pisanja o falsifikovanim i lažiranim diplomama u BiH, te činjenice da je postupak revizije diploma zaposlenih već započeo na nekim nivoima vlasti u BiH.

U vezi s tim, Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je u februaru poslaničku inicijativu Mirjane Marinković Lepić kojom je zadužen Savjet ministara BiH da najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative donese odluku o provjeri kvalifikacija zaposlenih u smislu kontrole validnosti kvalifikacija u skladu sa zakonskim propisima iz oblasti obrazovanja.

Ministri su u julu ove godine razmotrili inicijativu i zadužili sektor civilnih poslova da pripremi odluku za realizaciju te inicijative.

Marinković Lepić je istakla za “Glas Srpske” da je pokrenula ovu priču jer smatra da sve institucije na nivou BiH, kojih nije mali broj, treba da provjere podatke. Jedan od razloga je, dodala je, i to što se svako malo u posljednje vrijeme otkrivaju afere o kupovini i falsifikovanju diploma.

– Ne znamo da li su ljudi koji rade u institucijama BiH kompetentni, a tu bi trebalo da budu najstručniji. Zbog svega što se dešavalo, tražila sam da se ta inicijativa pokrene. Iako se nije radilo odmah na početku jer se povela priča o zaštiti ličnih podataka, tu je mišljenje ombudsmana da u ovom slučaju mora drugačije – kazala je Marinković Lepić.

Ukoliko Savjet ministara prihvati prijedlog odluke u sadašnjoj formi, rok da se izvrše provjere je šest mjeseci od usvajanja na sjednici Savjeta, odnosno od stupanja na snagu tog akta.

Stavovi

Prilikom izrade odluke nadležni su se konsultovali, između ostalog, i sa mišljenjem Institucija ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava BiH, a u mišljenju koje je dostavila Agencija za zaštitu ličnih podataka navode da je dovođenje pod sumnju svih javnih isprava štetno za javni interes jer se takvim postupanjem narušava pravna sigurnost. Stav ombudsmana je da javni interes u ovakvim i sličnim slučajevima uvijek ima prevagu nad zaštitom privatnosti.


Povezane vijesti

ŠTA SU POKAZALE DIPLOME Škola u Širokom Brijegu posebno omiljena u OVIM gradskim ustanovama u Banjaluci

eTrebinje

NIŠTA OD PROVJERE DIPLOMA Institucije BiH još analiziraju inicijativu, umjesto da je SPROVEDU U DJELO

eTrebinje

Obavještenje komunalne policije Trebinje – pojačana kontrola poštovanja propisa o postavljanju predizbornog materijala

eTrebinje

STEFAN IMA 23 GODINE, 84 DESETKE I DVIJE DIPLOME: Za 4 godine završio uporedo Elektrotehnički i Fizički fakultet

eTrebinje

Tegeltija o provjeri diploma – Pokušava se pripremiti odluka koja bi bila prihvatljiva

eTrebinje

Facebook počinje provjeru tačnosti sadržaja u BiH i regionu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više