eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Višković: Neće biti smanjenja plata u javnom sektoru

Izvor:

Fotografija:


Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da neće biti smanjenja plata u javnom sektroru jer bi to značilo smanjenje javne potrošnje, što bi vodilo krahu privrede.

“Javnom potrošnjom održavamo likvidnost budžeta i punjenje fondova, te imamo veću raspodjelu indirektnih poreza po tom osnovu”, rekao je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Višković je podsjetio da je Republika Srpska na kraju 2019. godine imala koeficijent raspodjele prihoda od indirektnih poreza 32,17 odsto.

“Taj koeficijent je rastao na 34,55 odsto, da bi sada iznosio 33,6 odsto. Kroz Vladine mjere pomoći realnom sektoru, prije svega plaćajući minimalne plate, poreze i doprinose, sačuvali smo javnu potrošnju i time spasili koeficijent raspodjele PDV-a koji je osnovni izvor punjenja budžeta Republike”, objasnio je Višković.

Višković je naveo da će Vlada, najvjerovatnije, u četvrtak, 19. novembra, razmatrati drugi rebalans budžeta za ovu godinu i uputiti ga u Narodnu skupštinu.

“Razlog zašto idemo sa drugim rebalansom u ovoj godini, jeste činjenica da je u prvom rebalansu predviđena pomoć za realni sektor i zdravstvo od 155 miliona KM, a da je doznačeno više sredstva“, objasnio je Višković.

Višković je naveo da bi budžet za narednu godinu trebalo da bude u okvirima ovogodišnjeg – 3,5 milijardi KM, s tim da će biti značajne prekompozicije u samom budžetu.

“Uradićemo sve da napravimo maksimalne uštede, da maksimalno smanjimo sve potrošačke stavke. Sa druge strane, pojačaćemo investicije i davanja prema zdravstvenom i realnom sektoru”, naglasio je Višković.

 

Izvor: capital.ba


Povezane vijesti

Plata za 10 godina veća za 161 KM, a troškovi za 500 KM

eTrebinje

Radnici ERS-a traže povećanje plata od 12,5 odsto

eTrebinje

Poslodavci nikako da shvate, ne možete imati dobrog glavnog kuvara bez 3.000 maraka!

eTrebinje

Višković u Trebinju na svečanoj litiji

eTrebinje

Sudije i tužioci kriju plate: Samo se 10 odsto odazvalo pozivu VSTS

eTrebinje

Škrtarili na radnicima, pa se preračunali: Vlasnici lokala u Srpskoj sada SVIJEĆOM TRAŽE KONOBARE

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više