eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

Drama zbog vakcina: Vlada FBiH tvrdi da nema potrebnih 11 miliona KM, dok ne usvoji budžet za 2021.!?

Izvor:

Fotografija:


Vlada Federacije BiH nije iznašla mogućnost za osiguranje potrebnih finansijskih sredstava u navedenom kratkom roku te je zaključeno da su navedena sredstva planirana u Budžetu Federacije za 2021. godinu te će moći biti uplaćena nakon usvajanja Budžeta.

Vezano za informacije koje su se pojavile u vezi s nabavkom vakcina protiv COVID-19 kroz COVAX mehanizam iz Federalnog ministarstva zdravstva je saopćeno da su tek u petak obavješteni da je potrebnbo uplatiti kompletan iznos do 15. decembra ove godine.

Naime, Vijeće ministara BiH je prozvalo Vladu FBiH da nije uplatilo svoj dio novca za vakcinu te da je zbog toga ugrožena nabavka. Iz Federalnog minstarstva navode sljedeće:

Federalno ministarstvo zdravstva je u petak, 11.12.2020. zaprimilo akt Ministarstva civilnih poslova BiH od 10.12.2020. u kojem je po prvi put obaviješteno da je za uplatu kompletnog iznosa preostalih sredstava za nabavku vakcina putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam) krajnji rok 15.12.2020.godine. Kako je navedeno u ovom aktu, Ministarstvo civilnih poslova BiH je obaviješteno od strane Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), koja upravlja COVAX mehanizmom, aktom od 07.12.2020. o krajnjem roku za plaćanje preostalih sredstava, a to je 15.12.2020. godine te da ukoliko sredstva ne budu uplaćena u zadatom roku, GAVI neće rezervirati doze cjepiva za BiH kod proizvođača u prvom krugu narudžbi.

Navodimo da je već ranije uplaćen avans za nabavku vakcina iz sredstava Budžeta Federacije BiH u iznosu od 2.124.800 KM, po Instrukciji Ministarstva civilnih poslova BiH.

Istog dana kada smo dobili dopis MCP BiH, to jest 11.12.2020. Federalno ministarstvo zdravstva je uputilo prema Premijeru Federacije BiH, dopremijerima i federalnoj ministrici financija zahtjev za iznalaženje rješenja za plaćanje preostalog iznosa u od 11.564.738,92 KM, a čiji je krajnji rok 15.12.2020.godine.

Dana 14.12.2020. godine smo dobili odgovor Federalnog ministarstva finansija u kojem predlažu da sačinimo Informaciju prema Vladi Federacije BiH, što je ovo ministarstvo i učinilo tražeći da se osiguraju navedena finansijska sredstva, te je o istoj Vlada FBiH raspravljala 15.12.2020. godine. Vlada Federacije BiH nije iznašla mogućnost za osiguranje potrebnih finansijskih sredstava u navedenom kratkom roku te je zaključeno da su navedena sredstva planirana u Budžetu Federacije za 2021. godinu te će moći biti uplaćena nakon usvajanja Budžeta FBiH za 2021.

Napominjemo da je obavezu davanja finansijske garancije po Ugovoru sa GAVI-em koji je potpisala ministrica civilnih poslova na temelju odluke Vijeće ministara BiH, preuzela država Bosna i Hercegovina. Također, Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi nabavke vakcina putem mehanizma za Globalni pristup vakcinama za sprječavanje COVID-19 (COVAX) koji je potpisan između ministrice civilnih poslova BiH, entiteskih ministara zdravstva, te šefa Odjela za zdravstvo i druge usluge Brčko Distrikta, nije utvrđen rok za osiguranje finansijske garancije.

U vezi s gore navedenim, ističemo da je Federalno ministarstvo zdravstva pravovremeno poduzelo aktivnosti iz svoje nadležnosti kako prema Ministarstvu civilnih poslova BiH, tako i prema Vladi Federacije BiH obavijestivši je u najbržem roku, to jest, isti dan o potrebi osiguranja finansijskih sredstava prema zahtjevu GAVI-a.

 

Izvor: Dnevni avaz


Povezane vijesti

Najnovije istraživanje: Ukoliko ste preležali koronu, kao da ste se vakcinisali

eTrebinje

U Srpsku stižu vakcine protiv HPV virusa: Preporučena imunizacija za 44.000 djece

eTrebinje

Rus otkrio: “U SAD stvorena hibridna verzija korone, virus ubio 80 odsto zaraženih”

eTrebinje

Usvojen budžet Srpske za narednu godinu: Planirana povećanja plata i penzija

eTrebinje

Veći za 486 miliona KM: Poslanici usvojili drugi rebalans budžeta

eTrebinje

Moguće smanjenje plata i penzija u Republici Srpskoj

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više