eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Imovina stečena nasljeđem i poklonom oslobođena poreza

Izvor: Nezavisne

Fotografija: Ilustracija


Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak propisano je da se imovina stečena nasljeđem i poklonom oslobađa poreza na dohodak od kapitalnog dobitka.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da će ovim oslobađanjima godišnje u budžetu biti za 1,2 miliona KM manje naplaćeno poreskih prihoda.

“Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak predlažu se određena oslobađanja za korisnike obaveze poreza na dohodak od kapitalnog dobitka, kao i ostalog dohotka u odnosu na vrstu prava ili imovine koja se prenosi na poreskog obveznika”, rekla je Vidovićeva u Narodnoj skupštini, obrazlažući navedeno zakonsko rješenje.

Ona je navela da je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak propisano oslobađanje poreza u okviru srodnika po krvi u pravoj liniji, braće i sestara, bračnih i vanbračnih supružnika, te usvojioca i usvojenika, kao i pokloni učinjeni među srodstvom nepovezanih lica ukoliko ukupna vrijednost na godišnjem nivou ne prelazi 10.000 KM.

Narodna skupština razmotrila je navedeno zakonsko rješenje.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra raspravom o Prijedlogu zakona o faktoringu.

Ovim zkaonskim rješenjem uređuju se pojam, predmet i vrste faktoringa, ugovor o faktoringu, prava, obaveze i odgovornosti učesnika, uslovi za osnivanje, poslovanje i prestanak rada društva, te nadzor nad obavljanjem faktoringa, a prvo da bude faktor dato je i Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske.

Donošenjem navedenog zakona biće povećana naplata potraživanja, a time i likvidnost i solventnost privrednih subjekata, kao i povećanje pravne sigurnosti u poslovanju ugovornih strana, što bi uticalo na povećanje investicija.

Biće razmatrani Nacrt zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi i izvještaji po osnovu Zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj.

Sjednica će biti nastavljena u 10 časova.


Povezane vijesti

HAOS OKO MARADONINE IMOVINE – FALI 80.000.000 EVRA: Kad je familija videla šta je Dijego ostavio, ostala je u šoku!

eTrebinje

‘REPROGRAM FRILENSERA’: 10 godina plaćanje 50 odsto prihoda, bez prava na kredite, porođaj i bolovanje!

eTrebinje

Šta pokloniti djevojci za Dan zaljubljenih?

eTrebinje

Zdravstvene ustanove prednjače u neplaćanju poreza

eTrebinje

Abazović: Imovina crkve biće zaštićena

eTrebinje

Poreska uprava dobija uvid u nekretnine građana Srpske

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više