eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

OBA BLOKA IZ SRPSKE IMAJU ENTITETSKU VEĆINU Nešićev prelazak u opoziciju promijenio odnos snaga u Parlamentu BiH

Izvor:

Fotografija:


I vlast i opozicija iz Republike Srpske sada imaju dovoljan broj srpskih poslanika za donošenje odluka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik DNS i poslanik u PS BiH Nenad Nešić priključio se poslanicima SDS i PDP, nakon toga je formiran novi klub koji se sada zvanično zove Klub poslanika SDS, PDP, DNS.

Šta Nešićev prelazak u opoziciju znači za odnos snaga u PS BiH, kada je riječ o dva poslanička bloka iz Srpske?

Novi klub broji pet poslanika, dok na drugoj strani imamo dva kluba iz Republike Srpske koji glasaju zajedno i ukupno broje osam poslanika – pet u Klubu SNSD i tri u Srpskom klubu koga čine Nenad Stevandić (US), Jakov Galić (SP) i Obren Petrović koga im je “pozajmio” SNSD nakon odlaska Nešića, kako bi zadržali status kluba.

U poslaničku kvotu iz Srpske spada i poslanik SDA Adil Osmanović.

Prema Poslovniku Predstavničkog doma, sve odluke se donose većinom glasova prisutih, pod uslovom da ta većina uključuje najmanje trećinu glasova poslanika iz svakog entiteta, što u slučaju Republike Srpske iznosi pet, od ukupno 14 poslanika.

To znači da sada oba poslanička bloka imaju dovoljno poslanika za entitetsku većinu, dakle mogu sa većinom iz FBiH da donose odluke u tom domu.

Doduše, poslanici SDS i PDP su i prije ovoga, zajedno sa SDA i još nekim partijama iz FBiH, donosili odluke mimo SNSD. Razlika je u tome što su ranije morali da računaju na Osmanovićev glas, čime većina iz Republike Srpske nije bila srpska, što je bio razlog više za žestoke udare iz SNSD.

– Sada imamo pet čistokrvnih Srba – kaže Nešić za Srpskainfo.

Šefica Kluba SNSD Snježana Novaković Bursać sarkastično poručuje da se sada, kada Klub SDS-PDP-DNS ima svog ministra, od njih očekuje i da se drugačije ponašaju.

Podsjećamo, iz vremena kada je DNS bio u koaliciji sa SNSD, ta stranka ima svog ministra za ljudska prava u Savjetu ministara BiH, Miloša Lučića.

– Što se tiče ukupnog djelovanja PS BiH, ne može se ništa bitno promijeniti. Štetne stvari u kojima su SDS i PDP učestvovale zajedno sa Adilom Osmanovićem, kada su promijenili Poslovnik doma i kada su imenovali političku CIK BiH, su završene. Bilo kakav ulazak u potencijalno nove većine na nivou BiH samo bi dodatno komplikovao stvari, imajući u vidu da se nijedan zakon, budžet niti išta ozbiljno ne može desiti bez Doma naroda BiH. A, tamo postoji stabilna opšta i nacionalna većina – kaže Novaković – Bursać.

Kako kaže, posebno je zanimljivo to šta su jedni o drugima govorili funkcioneri stranaka koji čine novi klub, prije svih Nešić i potpredsjednica PDP Jelena Trivić.

– Može se reći da je to dodatna degradacija političkog stava iz RS i eklatanto prikazivanje političke neprincipijelnosti – zaključuje ona.

PEKIĆ: OSTAJEMO OPOZICIJA

Zamjenica šefa Kluba SDS, PDP, DNS Mira Pekić smatra da će sada biti lakše donositi odluke, jer ih je petoro, što je dovoljno za entitetsku većinu. – Naše se djelovanje neće mnogo promijeniti, i dalje ćemo djelovati opoziciono, ali to nas neće spriječiti da ulažemo amandmane i podnosimo inicijative, kao što je bila ova za smanjenje stope PDV. Ništa se značajno neće promijeniti, osim što će našem klubu ovo dati neki novi kapacitet, jer imamo pet ruku, svjesni odnosa snaga u Domu naroda BiH – kaže Pekićeva.

 

Izvor: srpskainfo.com


Povezane vijesti

Spremni smo raditi sa svim opozicionim partijama u RS

eTrebinje

Opozicija traži oštre kazne za preletače: Ako mijenjaš “dres”, ne možeš na izbore

eTrebinje

Nešić: U DNS-u nema više članova bliskih SNSD-u

eTrebinje

Vukanović: Stanivukoviću sam pomagao, a on mene smatra drugoligašem

eTrebinje

“VLAST DA, ALI NE PO SVAKU CIJENU” Zašto Vukanoviću smeta kako djeluje opozicija u Srpskoj

eTrebinje

Iz opozicije izbrojali do većine u NSRS ali ne vjeruju dijelu svojih poslanika

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više