eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Sektor turizma i ugostiteljstva sprema proteste

Izvor: буka

Fotografija: Ilustracija


Udruženje poslodavaca ugostiteljstva i turizma „Horeca RS“, u saopštenju za javnost kažu da ugostitelji, osim jedne plate i dva doprinosa, za sve vrijeme lockdowna, te od tog doba, pa sve do danas nisu dobili ništa, osim konstantnih obećanja.

“Kako npr. u Banjaluci, od gradskih vlasti, tako i od republičkih, pa čak ni sastanak sa članom Predsjedništva BiH, nije donio ništa, osim obećanja, koja nikad nisu realizovana”, navode. Podsjećaju, bili su to sastanci sa članom Predsjedništa, ministricama finansija, te trgovine i turizma, pa sastanci sa banjalučkim gradskih vlastima.

“I svaki put isto obećanje – da, zaista vam je potrebna pomoć, riješavamo za dan-dva. I tako mjecima, ugostitelji dobijaju: Lažna obećanja, nove mjere koje moraju poštovati, skraćenje radnog vremena, potpuni lockdown za noćne klubove, svadbene salone, nove inspekcijske nadzore, namete, kao i do sada”, navode iz Horeca RS.

Sve je to dovelo do, kako navode, pada prometa, smanjena gostiju, a samim tim i smanjenom potrebom za radnicima.

“Ugostitelji su primorani da smanjuju broj radnika i to se depava svakodnevno. Neki čak i potpuno gase svoje obrte? Šta je “rezultat”, koji svakodnevno rapidno raste: povećana nezaposlenost, izdvajanja države za otpuštene radnike na Birou, smanjenje uplate poreza i doprinosa, urušavanje turističkog sektora, smanjenje kvaliteta života gradjana RS i možda i trajno smanjenje ponude RS stranim turistima. Jer, ovo je realni sektor. A u javnom sektoru (administracija, državna uprava…nivo plate se čuva zbog održavanja potrošnje, dok se u realnom sektoru čak ograničava mogućnost da se ona zaradi”, kažu iz Horeca RS.

Pitaju – zašto je vlast zaboravila radnike u ugostiteljstvu i turizmu i uporno ih laže.

“Činjenica da smo i do sada imali deficit kvalitetne radne snage u ovom sektoru i da ovakav odnos vlasti prema ovim radnicima taj problem pravi još veći. A upravo ovi radnici su ogledalo našeg društva. Prvi utisak o nama turisti upravo stiču preko ovih radnika.

Udruženje HoReCa RS koje je formirano da vodi računa o ovom sektoru je bezbroj puta i na sve moguće načine ukazivala svim nivoima vlasti na ovaj problem. Ako je vlast imala opravdanje da nema kvalitetnog sagovornika iz ove oblasti to sada nije slučaj.

Upravo je udruženje HoReCa uputila niz inicijativa da se mnogi problemi iz ove oblasti dovedu u red”, navode u saopštenju.

Glavna inicijativa, kažu iz ovog udruženja, da kroz podsticaj preko poreza i doprinosa pomogne radnicima iz ovog sektora nije dobila razumijevanje.

“Iako bi baš ova mjera dovela do mnogih rješenja u ovoj oblasti, a umnogome uticala na očuvanje radnih mjesta, pa čak i do porasta plata. Opravdanje za ovaj podsticaj leži u brojnim ograničavajućim mjerama pod kojima funkcionišu i radnici i poslodavci iz ove oblasti. Oni su primorani da koriguju svoje poslovanje za opšte dobro. Valjda je normalno da ako nekim mjerama utičete na nečije poslovanje onda imate obavezu da mu te gubitke nekako nadoknadite. Ono što HoReCa traži stvarno je minimalno a možemo puno dobiti. Sređivanjem stvari u ovom sektoru i pokazati da napokon o radnicima iz ove oblasti neko vodi računa”, navode, i dodaju:

“Zato zbog nerazumijevanja i neispunjenih obećanja, radnici i poslodavci izlaze uskoro na proteste i skretanje pažnje na njihove probleme. Zar je moralo tako? Kakav je naš život bez kvalitetnih kuhara, konobara, turističkih vodiča, recepcionera.. i drugih brojnih radnika iz ovog sektora. Da li nam je svejedno ko nam radi u oblasti turizma i ugostiteljstva? Sektor turizma i ugostiteljstva sprema izlazak na ulice”.


Povezane vijesti

Trebinje između pandemije i ekonomije (Video)

eTrebinje

Abazović: Hvala Srbiji za nesebičan i human gest

eTrebinje

FOTO: Počeo protest ispred Palate pravde u Trebinju

eTrebinje

Bileća: Prijatelji pretučenog žele Zvijer u pritvoru (Video)

eTrebinje

Broj turista u Trebinju prepolovljen

eTrebinje

PROTESTI U MOSKVI: Muškarac se živ zapalio (Video)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više