eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Smanjenje stope PDV-a najkonkretnija pomoć ugostiteljstvu i turizmu

Izvor: Nezavisne

Fotografija: Ilustracija


Poslodavci iz oblasti ugostiteljstva i turizma tvrde da bi smanjenje stope PDV-a za ove oblasti bilo najkonkretnija mjera pomoći, jer su prihodi drastično smanjeni.

Koliko su ugostiteljstvo i turizam potonuli, možda najbolje govore podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji kažu da su preduzete mjere zbog pojave virusa korona, prije svega ograničavanje i potpune zabrane rade privrednih subjekata, direktno uticale na smanjenje privredne aktivnosti.

“Ove mjere su posebno pogodile djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane i pića, čija je aktivnost tokom drugog kvartala potpuno obustavljena. Ukupno prijavljeni promet u devet mjeseci 2020. godine iznosio je 382 miliona KM, što je za 228 miliona KM, ili 37,44 odsto, manje u odnosu na devet mjeseci 2019. godine, kada su hotelijeri i ugostitelji prijavili promet u iznosu od 610 miliona KM”, rekli su nam u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Treba naglasiti da se ovaj pad prihoda odnosi samo na ugostitelje i hotelijere koji su u sistemu PDV-a i koji imaju godišnji promet veći od 50.000 KM, dok je prema tvrdnjama samih ugostitelja pad daleko veći, jer veliki broj malih ugostiteljskih objekata, a kojih je najviše, i nije u sistemu PDV-a.

Ukupno u sistemu PDV-a iz oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva nalazi se svega 2.879 obveznika.

“Tokom prva tri kvartala 2020. godine registrovano je 145 PDV obveznika iz oblasti hotelijerstva i ugostiteljstva, dok je u istom periodu prethodne godine registrovano 313 obveznika, što predstavlja smanjenje od 53,67 odsto”, naveli su iz UIO, dodajući da je primjetno da je u oblasti pružanja usluga smještaja došlo do većeg pada prihoda, i to 54,49 odsto, dok je u oblasti pripreme i posluživanja hrane i pića promet pao za 26,64 odsto.

Inače, ukoliko bi kojim slučajem, a što je malo vjerovatno, i prošla inicijativa o smanjenju stope PDV-a sa 17 na pet odsto na sve usluge pružene u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju, biće potrebno najmanje šest mjeseci da se ona počne primjenjivati.

“Neophodno je minimalno šest mjeseci da se s jedne strane UIO i s druge strane svi poreski obveznici prilagode i spremno krenu u primjenu nove stope. Prije svega mislim da se moraju mijenjati softveri i informatička rješenja koja prate sistem PDV-a u UIO, ali i softveri kod poreskih obveznika koji prate njihov rad. Neophodno je takođe da se izvrši kvalitetna obuka svih učesnika u primjeni Zakona o PDV-u”, rekao je za “Nezavisne” Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO.

Pored ovih šest mjeseci, nije kratak ni put do izmjena samog Zakona o PDV-u koje su predložili poslanici PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, a koji su zatražili da Savjet ministara BiH u roku od 30 dana izmijeni sam Zakon o PDV-u. Ukoliko bi prošla njihova inicijativa, neophodno je da se o izmjenama Zakona o PDV-u odnosno smanjenju stope PDV-a sa 17 na pet odsto izjasni Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, nakon čega bi Savjet ministara BiH predložio parlamentu BiH te izmjene, a koje onda treba da prođu i Predstavnički i Dom naroda parlamenta BiH, što takođe može trajati mjesecima.

Zakon o PDV-u usvojen je još 2005, a počeo se primjenjivati 1. januara 2006. godine.


Povezane vijesti

Vaučeri slamka spasa za ljetnu sezonu

eTrebinje

Rijetki ugostitelji ispunjavaju uslove za pomoć

eTrebinje

Zatvoreno ugostiteljstvo ugrožava snabdjevače

eTrebinje

Zeleno svjetlo za smanjenje PDV-a ugroženim branšama

eTrebinje

Biće predložen novi paket pomoći za ugostiteljstvo i turizam

eTrebinje

Produženo radno vrijeme – spas za ugostitelje

Redakcija

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više