eTrebinje
Zdravlje Magazin

Ako se ne pridržavate ovih savjeta, maska vas neće zaštititi od virusa

Izvor: b92

Fotografija: pixabay


Nošenje maske je najjednostavniji način zaštite od širenja virusa na druge osobe. Ipak, nedavno je sprovedena studija koja je pokazala da je samo nošenje maske, bez obraćanja pažnje na najvažnije mere, nedovoljna mera zaštite.

Rezultati studije su nedavno objavljeni u magazinu “Physics of Fluids” i u njima se navodi da nošenje maske bez socijalne distance verovatno neće osobu štiti od širenja virusa.

Studija se bavila pitanjem da li su maske dovoljno dobra zaštita od kapljica koje se šire vazduhom kod ljudi koji stoje jedno uz drugo i razgovaraju. Kako bi došli do odgovora koristili su aparate koji su oponašali kašalj i kijanje uz korišćenje 5 vrsta maski – N95 maske, hirurške, maske s dva sloja, obične i mokre maske. Saznali su tako da maske nisu tako dobro sredstvo zaštite ako osoba nije dovoljno udaljena od sagovornika.

“Ako su osnovne smernice za održavanje distance kompromitovane, studija je pokazala da će kapljice koje su posledica kijanja ili kašlja lako proći kroz sve testirane maske (osim N95)”, navode autori studije.

Maske će sigurno smanjiti broj kapljica koje će se širiti vazduhom, ali ipak će kroz njih proći dovoljan broj njih kako bi potencijalno mogle da uzrokuju razvoj bolesti kod osobe koja ih udahne, ako je razmak među ljudima manji od 2 metra. Dakle, potrebno je pridržavati se potrebnog razmaka kako bi se što bolje zaštitili. Naravno, neke maske ipak štite bolje od drugih.

KORIŠĆENE MASKE
Svi smo sigurno koristili maske koje je trebalo već da bacimo, ali nedavna studija pokazala je da to može da bude vrlo opasna navika. Objavljena je pre nekoliko nedelja u magazinu “Physics of Fluids”, gde se navodi da korišćenje već nošenih maski može da bude opasnije od nenošenja maske.

Prema istraživanju, nova hirurška maska s tri sloja je čak 65 posto efikasnija u sprečavanju širenja čestica. Ipak, ako je maska nošena, taj procenat pada na 25. Uz to, istraživanje tvrdi da nošenjem takve maske rastu šanse da ćemo udahnuti više čestica od onih koji ne nose masku.

VIZIRI ZA LICE
Mogu se činiti kao odlična alternativa običnim maskama, ali Svetska zdravstvena organizacija upozorava da i nisu tako sigurni. Prema najnovijim izveštajima, stručnjaci savetuju da nošenje vizira bez maske neće zaustaviti širenje kapljica i tako omogućiti da virus prenesete drugima, ali i da sami udahnete virus kroz kapljice koje drugi šire.

MASKE S VENTILIMA
Dok će maske s ventilima sigurno olakšati nošenje zaštite, one su potpuno beskorisne. Naučnici s instituta za tehnologiju (NIIST) izjavili su da maske s ventilima ne zaustavljaju širenje bolesti. Prema studiji, kapljice koje sadrže virus mogu se kretati jednako brzo i daleko kao kod osoba koje nemaju na licu nikakvu masku.

MASKE KOJE NEMAJU TRI SLOJA
Novija istraživanja upozoravaju da maska mora da ima tri odvojena sloja kako bi vas zaštitila od korona virusa. Rezultati objavljeni na “Virginia Tech” stranicama, nakon testiranja 11 vrsta maski, potvrdila je da najveću zaštitu od bolesti COVID-19 nude one koje imaju tri odvojena sloja, prenosi Orinacija.hr.

 

 


Povezane vijesti

Najnovije istraživanje: Ukoliko ste preležali koronu, kao da ste se vakcinisali

eTrebinje

Rus otkrio: “U SAD stvorena hibridna verzija korone, virus ubio 80 odsto zaraženih”

eTrebinje

Nakon dvije i po godine: Iz SZO poručuju da se nazire kraj pandemije korona virusa

eTrebinje

Za hitnu upotrebu: Odobrena vakcina protiv kovida za inhalaciju

eTrebinje

Otkriven novi test za mjerenje kovid antitjela, saznate sve kod kuće

eTrebinje

U Srpskoj 202 novozaraženih, u Trebinju 26

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više