eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Brojni policajci 13 godina nisu bili na sistematskim pregledima

Izvor: Nezavisne/Nikolina Aleksić, Danko Damjanović

Fotografija: Nezavisne


Redovni i periodični sistematski pregledi zaposlenih u MUP-u RS nisu obavljani od 2007, odnosno punih 13 godina, potvrdila je za “Nezavisne novine” Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Prema njenim riječima, u zavisnosti od policijskih poslova koje rade, policajci imaju pravo na periodične zdravstvene preglede svake godine, svake dvije godine, ili pak svake tri godine.

“Utvrđeni rokovi periodičnih zdravstvenih pregleda zavise od složenosti i zahtjevnosti radnog mjesta na kojem su raspoređeni policijski službenici”, precizirala je Jondićeva u izjavi za “Nezavisne”.

Kako je dodala, ako akcenat stavimo na policijske službenike opšte nadležnosti, oni imaju pravo na periodični zdravstveni pregled svake tri godine.

“Iz ovog podatka vidljivo je da u proteklih 13 godina policijski službenici opšte nadležnosti pravo na periodični zdravstveni pregled nisu ostvarili četiri puta”, navela je Jondićeva.

Aleksandar Milić, banjalučki psiholog, smatra da je, s obzirom na to da je u pitanju profesija tokom koje svakodnevno prolaze kroz stresne situacije, potrebno redovno kontrolisanje opšteg zdravstvenog stanja policajaca.

“Trebalo bi da to budu godišnji pregledi. Recimo, nekad su oni imali interne preglede unutar dispanzera MUP-a, međutim nisu redovno obavljani, a sad su potpuno zanemareni. Sindikalni radnici MUP-a traže redovne sistematske preglede zato što mogu na taj način preventivno spriječiti određene posljedice po tjelesno i psihičko zdravlje”, kaže Milić za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, policajci tokom svojih redovnih poslova imaju određene teškoće te doživljavaju pad emocionalnih i vitalnih snaga, jer je služba zahtjevna i traži aktivnu participaciju.

“To je profesija koja prolazi kroz slabljenje i kroz profesionalno sagorijavanje. Sistematski pregled je briga o zdravlju te zbog toga sindikat traži redovne preglede. Prema Pravilniku, pregledi bi trebalo da se podrazumijevaju. Nužno ih je obavljati”, dodaje Milić.

Iz MUP-a Srpske rekli su za “Nezavisne” da se redovni ljekarski pregledi organizuju za određene kategorije policijskih službenika, zbog prirode posla koji obavljaju, dok se, kako dodaju, ostali zaposleni u MUP-u upućuju na vanredne ljekarske preglede po potrebi i procjeni.

Inače, na potrebu sistematskih pregleda ukazao je nedavno i Republički odbor sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske, iznoseći zahtjeve za dodatna, neplanirana sredstva u budžetu MUP-a RS za 2021. godinu.

Naime, Republički odbor Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske, na svojoj nedavno održanoj sjednici, razmatrao je Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2021. godinu s akcentom na predloženi budžet za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Kako su tada zaključili, sredstva koja nisu planirana u budžetu MUP-a RS za 2021. godinu, a koja je neophodno obezbijediti, odnose se i na organizovanje redovnih i periodičnih sistematskih pregleda zaposlenih i pregleda radi prevencije i blagovremenog otkrivanja bolesti specifičnih za žene.

“MUP RS punih 13 godina (2007. godine djelimično je izvršen sistematski pregled zaposlenih) ne izvršava zakonsku obavezu prema svojim pripadnicima u ovoj oblasti, a mišljenja smo da ovo pitanje i pravo naših pripadnika ne nosi u sebi isključivo pitanje nepoštovanja zakonskih odredaba, nego i daleko širu lepezu koja u sebi sadrži pitanje odnosa prema čovjeku u smislu etike i odgovornosti u oblasti koja je svakom čovjeku najbitnija – oblast zdravlja”, zaključuju sindikalci.

Oni su, podsjetimo, zatražili da se policajcima obezbijedi i novac za nabavku redovne uniforme, taktičkih čizama itd.

 


Povezane vijesti

Trebinje: Dvoje zaposlenika dio pazara predavali na banku, dio ostavljali sebi

eTrebinje

„Odluka je jednoglasna“ Vučić poručio da će Srbija ujutru poslati zahtjev za VRAĆANJE VOJSKE NA KOSOVO

eTrebinje

Mediji: Kosovska policija “lovi” Srbe i puca na njih

eTrebinje

Vučić: Hvala narodu Srpske što je uz nas, na Srbiju možete da se oslonite

eTrebinje

Policajci osumnjičeni da su oplačkali migrante: Oduzeli im 700 evra?

eTrebinje

“Evo za ovu kaznu” Snimio “čašćavanje” policajca i objavio na društvenim mrežama (VIDEO)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više