eTrebinje
Zanimljivosti Magazin

Grci spremaju kovid-pasoš? Dobrodošli ste ako ste vakcinisani

Izvor: b92 putovanja

Fotografija: Ilustracija


Ministar turizma Grčke Haris Teoharis, najavio je da će do kraja pandemije biti dve kategorije turista, oni koji nisu vakcinisani i oni koji jesu.

Za one koji su vakcinisani uslov ulaska neće biti ni karantin, ni negativan test, već će im prilikom ulaska biti potrebna samo potvrda o vakcinaciji.

Za one koji ne budu primili vakcinu, Grčka će proširiti mere kontrole na granicama. Postoji i sveobuhvatan plan za podršku kompanijama i radnicima koji su pogođeni epidemiološkom krizom.

“Svi koji budu vakcinisani u Grčkoj dobiće digitalni sertifikat”, kazao je Teoharis.

Razgovara se i o uzajamnom priznavanju sertifikata između zemalja polaska i odredišta. Vakcinacija ima veliku korist, jer će Grci postati sigurniji.

U intervjuu za “Protohemu”, Teoharis je kazao i da će vakcinacija da se odrazi na turističke rezervacije iz zemalja koje ih zanimaju, a to su Nemačka, Velika Britanija, Italija, Francuska…

Verovatnoća da vakcinisani ljudi dobiju koronavirus veoma je mala, objasnio je grčki ministar, zbog čega ta zemlja ne planira da ih podvrgava testiranju i karantinu. Za one turiste koji nisu vakcinisani, mere će zavisiti od toka vakcinacije i epidemiološke situacije u zemljama iz kojih dolaze.

Rešenje problema direktor Jute Aleksandar Seničić vidi u bilateralnom sporazumu naše dve zemlje, a za “Novosti” je izjavio da nude “kiparski protokol”.

Kipar je zemlje podelio u četiri kategorije u zavisnosti od epidemiološkog stanja. Turisti koji dolaze iz “crvene zone” moraju da imaju PCR test i putnim osiguranje, a mogu da ih testiraju ponovo na granici i, ako su pozitivni, Kipar im obezbeđuje povratak kući. Turisti iz “žute zone” moraju da imaju osiguranje i PCR test. “Siva zona” podrazumeva samo nasumično testiranje na granici. Turisti iz “zelene zone” treba samo da imaju kovid osiguranje.

Ministarska turizma Tatjana Matić je već obavila razgovore sa Grcima i tražila je da se pre sezone unapred tačno utvrde uslovi pod kojim državljani Srbije mogu da putuju u Grčku. Inače, građani Grčke sve vreme mogu da dolaze u Srbiju bez ograničenja.

“Kiparski protokol je najbolji, ali tamo se stiže samo avionom, a mi sada pravimo modalitet i za turiste koji će u Grčku ići kolima ili autobusom”, ističe Seničić.

Isti takav protokol bilateralno će se potpisati i sa Bugarskom i Crnom Gorom, kako ne bi čekali otvaranje granica do 1. septembra kao što se dogodilo 2020. godine.

 


Povezane vijesti

Grčka spremna za turiste, otvara aerodrome

eTrebinje

Grk koji je odbio da bombarduje Srbiju: Osjećam se kao najbogatiji čovjek

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više