eTrebinje
Trebinje Hercegovina

Majstori od Trebinja do Albanije kamenom popločavaju stazu do vjetrenjače na vrhu Trovra

Izvor: Dubrovački vijesnik

Fotografija: Dubrovački vijesnik


Ni velike hladnoće, ni snijeg koji je nakratko zabijelio Rogotin, ne sprečavaju  radnike dubrovačke firme Trag, koji, u sklopu jedinstvenog svjetskog projekta izgradnje vjetrenjača na brdu Trovro iznad Rogotina, u završnoj fazi grade oko 900 metara dugačku kamenu stazu od samoga mjesta do vrha brda. Da, rade i nedjeljom, jer rokovi opasno prijete zbog niza razloga.

“Bilo je kišnih razdoblja kad nismo mogli raditi, a i korona je učinila svoje, pa sada žurimo s radovima. Preostalo je još 200-ak metara staze, uređenje Biblijskog vrta i postavljanje klupica i nadam se da ćemo, ukoliko to vremenske prilike dozvole, biti gotovi za dva dana. Izgradnja vjetrenjača za nas je bila jedno potpuno novo iskustvo, dok smo ovakve staze već radili”, rekao je poslovođa Traga Josip Gustin.

A staza je široka 1,4 metara, radi se od dalmatinskog sivca nabavljenog iz obližnjeg kamenoloma i predstavljati će idealno šetalište za posjetioce koji će se penjati na 114 metara visine. Rade je majstori od Trebinja do Albanije.

Trebinjac Zoran Živanić, kv zidar, zadužen je za finalnu obradu i ugradnju kamena. “Dugo godina radim ovakve i slične poslove. Stečeno veliko iskustvo pomoći će da se ovaj projekt na najbolji način privede kraju. Moram priznati da nisam vidio tvrđega kamena. Najprije ga obradimo i onda ugrađujemo. To je tzv. “kaldrma na čep” i, s obzirom na čvrstoću kamena i pologu, moći će izdržati teret od nekoliko tona”, kaže Živanić.

S njim radi Xhelal Tohiri iz Albanije. I on je dugo godina stiecao iskustvo na ovakvim poslovima, radeći u nizu evropskih država, najviše u Grčkoj i Njemačkoj, te rodnoj Albaniji.

A da bi njih dvojica odradili svoj dio posla, netko kamen treba obraditi. To pomoću teškog bata čine Xhelalov sin i brat, Jasir i Shpetim. Majstori su svog zanata, vidi se na prvi pogleda da rade s lakoćom. Samo na ovome projektu obradili su stotine “kubika” kamena. Obojica nasmijani i raspoloženi, kao da ne rade fizički iznimno zahtjevan posao. Kažu da im nije teško i da su zadovoljni.

Nakon što izgrade stazu, posjetitoci će moći nesmetano razgledati sadržaje EDU-EKO kompleksa Trovro. Osim triju kamenih vjetrenjača, koje će proizvoditi zvuk koristeći snagu vjetra, na vrhu Trovra planirano je postavljanje info karte cijelog lokaliteta i dvije promatračnice s postavljenim panoramskim dvogledom.

Projekt, prijavljen u aprilu 2017., vrijedan je oko tri milionakuna i realizuje se u okviru većega projekta “Promocija održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”. Nosioc je Dubrovačko – neretvanska županija, dok se provođenje projekta finansira iz Programa: Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. – Evropskih fondova u finansijskom razdoblju 2014.-2020. s oko 80 posto sredstava, dok će ostatak osigurati Grad Ploče.

 


Povezane vijesti

Hercegovina bez ministra i u ovoj Vladi RS

eTrebinje

Sve više droge na ulicama Hercegovine (VIDEO)

eTrebinje

Višković o investicijama: „Došao je trenutak da počne da se rješava putna infrastruktura u Hercegovini“

eTrebinje

Ko su poslanici iz Hercegovine?

eTrebinje

Pršut najbolja hercegovačka delicija

eTrebinje

U Hercegovini pravo glasa ima 65.000 stanovnika

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više