eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Mala matura u Srpskoj ove godine uprkos koroni

Izvor: Nezavisne

Fotografija: Ilustracija


Eksperimentalna mala matura u 187 osnovnih škola u RS biće organizovana oko 10. juna, potvrdio je za “Nezavisne” Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS.

Dodao je da bi do kraja januara na sajtu Pedagoškog zavoda RS trebalo da budu postavljene i zbirke zadataka iz predmeta iz kojih će se vršiti provjera znanja, a to su srpski jezik, matematika, a od ove godine i jezik bošnjačkog naroda za djecu koja izučavaju taj jezik.

“Budući da je sada epidemiološka situacija koliko-toliko povoljna te da đaci nastavu pohađaju u učionicama, odlučili smo da se ove godine eksperimentalna mala matura sprovede oko 10. juna. Jedan dan bi trebalo da budu testiranja iz matematike, drugi dan iz srpskog jezika, a ove godine prvi put i iz jezika bošnjačkog naroda”, kazao je Damjanović.

Kako kaže, Republički pedagoški zavod predložio je održavanje još jedne eksperimentalne male mature zbog toga što đaci u maju prošle godine iz epidemioloških razloga nisu mogli da budu testirani na ovaj način u prethodnoj školskoj godini.

Danijela Mrda, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije, kazala je za “Nezavisne” da se u njihovoj regiji situacija što se tiče virusa korona stabilizuje.

“Mislim da je dobro i kvalitetno da djeca uđu u pristupanje polaganja male mature ako nam to epidemiološke prilike dozvole u skladu sa preporukama nadležnog ministarstva, ali svakako i Republičkog pedagoškog zavoda”, kazala je Mrda.

Dodala je da su škole u ovom dijelu RS i ranijih godina sprovodile eksperimentalnu malu maturu, osim prošle godine, kada đaci od marta nisu nastavu pohađali u učionicama usljed pojave virusa korona

“Ne vidim razlog zbog kojeg to ne bi bilo moguće ove godine, ako oni koji su zaduženi za procjenu epidemiološkog stanja donesu takvu odluku”, ističe Mrda.

Prema njenim riječima, škole su spremne da odgovore na jedan takva izazov te, kako kaže, sigurna je da će i epidemiološka situacija dozvoliti da se testira znanje učenika devetih razreda, a da se ne ugrozi njihovo zdravlje.

“Mala matura je važna za maturante iz više razloga, jer se na jedan novi način pristupa polaganju zadataka različitog nivoa složenosti, na jedan novi način se pripremaju uopšte na takav tip rješavanja zadataka i u ovom procesu, kada ulazimo u provjeru PISA testiranja i svih drugih testiranja o kojima se govori, mala matura je prvi i najozbiljniji korak ka realizaciji svih drugih testiranja koja su pred našim učenicima”, kaže Mrda.

Dodala je da RS ima sigurno i znanje, i vještine, i ljude koji su se obučili da sprovedu malu maturu.

Dragiša Grmuša, direktor Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” iz Banjaluke, ističe da je dobro da se sprovede mala matura u školama u RS.

“Prošle godine đaci završnih razreda ostali su uskraćeni za polaganje testova iz male matura, pa se nadamo da će ove godine to da se realizuje te da će epidemiološka situacija to dozvoliti”, kazao je Grmuša za “Nezavisne”.

 


Povezane vijesti

Gradonačelnik najmlađim đacima poželio srećan početak školovanja (FOTO)

eTrebinje

Đaci i nastavnici u škole sa maskama

eTrebinje

Đaci u klupe vjerovatno sa maskama

eTrebinje

Nastava počinje 1. septembra, časovi 45 minuta

eTrebinje

Udruženje pedijatara dalo svoj stav: Djeca da idu u školu na klasičan način i da budu vakcinisana

eTrebinje

Radio Trebinje: Sa nezaboravnim nastavnikom ĐUROM VUJOVIĆEM: I sada sam na stazi

Administrator

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više