eTrebinje
Region Vijesti

NA SNAZI NOVA ODLUKA: U Hrvatsku se može otići na 12 sati bez PCR

Izvor: Slobodna Dalmacija

Fotografija: Ilustracija


Nova odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske koji je donio je štab civilne zaštite RH a primjenjuje se od 15. januara donosi dvije značajne novine za sve one koji namjeravaju putovati preko granice, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog povećanog dolaska osoba koji putuju zbog volontiranja ili dovoženja humanitarne pomoći, uvedena su posebna pravila. Oni će moći ući Hrvatsku sa prethodnom saglasnosti štaba, bez testa.

Granični režim nešto je labaviji prema putnicima iz trećih zemalja.

Putnici koji ulaze u RH iz trećih zemalja, na primjer iz BiH, Crne Gore ili Srbije zbog neodgodivih ličnih, porodičnih, poslovnih razloga ili privrednog interesa imaće slične uslove kao oni iz država članica EU, ali u tom slučaju boravak na području RH će se ograničiti na maksimalno 12 sati. Za boravak duži od 12 sati potreban je negativni PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati, odnosno biće propisivana samoizolacija do prispijeća negativnog PCR testa nakon testiranja po dolasku u Republiku Hrvatsku.

Navedeno pravilo se primjenjuje i na državljane EU/EGP koji iz RH zbog neodgodivih ličnih razloga putuju u treću zemlju i tamo se ne zadrže duže od 12 sati.

Nova je odluka usklađena s preporukama Vijeća o privremenom ograničenju neobaveznih putovanja, posebno iz država u kojima je raširen novi soj virusa. Popis država će donijeti HZJZ, a prema tim putnicima će se primjenjivati posebne epidemiološke mjere.

Moraće na ulazu u RH predočiti negativan PCR nalaz uz obaveznu samoizolaciju od 14 dana. To su Velika Britanija i Južnoafrička Republika. Samoizolacija se u tih osoba može skratiti na sedam dana ako se o svom trošku testira PCR testom i ako nalaz bude negativan-pojašnjeno je u PU Dubrovačko-neretvanskoj, piše Slobodna Dalmacija.

 


Povezane vijesti

Autobus u Hrvatskoj sletio s puta, 11 osoba poginulo

eTrebinje

Hrvatska ima plan za spasavanje: Gasni pakt sa četiri zemlje

eTrebinje

Mediji: Hrvatska će ipak dozvoliti Vučiću da posjeti Jasenovac

eTrebinje

U Hrvatskoj zatvorene prve benzinske pumpe

eTrebinje

Sir i suhomesnato ni u sendviču: Šta sve ne smijete ponijeti u Hrvatsku?

eTrebinje

Ljetovanje u Hrvatskoj za tročlanu porodicu skuplje bar 300 maraka

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više