eTrebinje
Trebinje

PETROVIĆ: Trogodišnji plan investicija 1,5 milijardi KM

Izvor: SRNA

Fotografija: SRNA


Prioritet „Elektroprivrede Republike Srpske“ je izgradnja objekata iz obnovljivih izvora energije i to je predviđeno strategijom razvoja energetskog sektora, ali i desetogodišnjim planom razvoja ovog preduzeća, rekao je danas generalni direktor ovog preduzeća Luka Petrović.

Petrović je naveo da su trogodišnjim planom poslovanja predviđene investicije vrijedne 1,5 milijardi KM, te dodao da je „Elektroprivreda Srpske“ trenutno angažovana na pet kapitalnih projekata – Hidrolektrane /HE/ „Dabar“, hidroenergetski sistem „Gornja Drina“, Hidroelektrane na Bistrici, vjetropark „Hrgud“ i solarna elektrana „Trebinje“.

Prema njegovim riječima, akcenat je stavljen na nastavak izgradnje i završetak HE „Dabar“ instalisane snage 160 megavata, te da su glavni radovi u toku, osnovna izlazna dionica tunela je probijena, ostalo je da se izradi ulazna građevina nakon što se završi obloga tunela.

„Taj posao treba da se nastavi izgradnjom brane u Pošćenju, izgradnjom cijevi od betonskog tunela do ulaza u mašinsku zgradu, te objekata sa opremom i razvodnim postrojenjem, kao i nizvodnog kanala u Dabarskom polju dužine 5,5 kilometara“, naglasio je Petrović na konferenciji za medije.

On je rekao da je za „Elektroprivredu Republike Srpske“ od izuzetnog značaja i izgradnja hidroneregetskog sistema „Gornja Drina“ koji će biti u vlasništvu „Elektroprivrede Srbije“ 51 odsto i „Elektroprivrede Srpske“ 49 odsto.

„Imamo građevinsku dozvolu za pripremne radove, preduzeće ima svoje organe i očekujemo potpisivanje ugovora za pripremne radove u narednom mjesecu“, naveo je Petrović.

On je dodao da je i za treći važan hidroeneregetski objekat HE na Bistrici, ERS potpisala ugovor o izvođenju radova sa renomiranom kineskom kompanijom `AVIK`, a vrijednost ugovora je 102 miliona evra, a elektrane će se graditi po sistemu ključ u ruke.

Petrović se osvrnuo i na izgradnju vjetroelektrane „Hrgud“ instalisane snage 50 megavata /MWh/ za koju su obezbijeđena sredstva od KWF banke u iznosu od 64 miliona evra i taj novac je na raspolganju.

„Zbog komplikovanih procedura KWF banke, kao i pandemije virusa korona odabir izvođača radova očekujemo krajem ove godine“, rekao je Petrović.

On je naglasio i značaj izgradnje solarne elektrane „Trebinje I“, snage 73 megavata koja će za sistem proizvoditi 100.000 megavat časova električne energije na godišnjem nivou.

Dodao je da će ovo biti najveći solarni park na Balkanu za koji je zainteresovan veliki broj suinvestitora i da se radi o projektu koji je zahtijevao ogromne pripreme koje je Elektroprivreda uspješno završila.


Povezane vijesti

Nema poskupljenja struje za građane Srpske

eTrebinje

Vučić zahvalio Dodiku i Petroviću na ustupljenoj električnoj energiji Srbiji

eTrebinje

PETROVIĆ: ERS u najvećem investicionom ciklusu otkad postoji

eTrebinje

Nema poskupljenja struje za domaćinstva

eTrebinje

Vrijednost akcija ERS pala za više od 20 odsto

eTrebinje

ERS: Potpisan ugovor za PIK konsultanta za izgradnju VE Hrgud

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više