eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Pročitajte ko su najveći dužnici za poreze i doprinose u RS

Izvor: буka

Fotografija: Ilustracija


Zdravstvo u Republici Srpskoj svakodnevno tone, dok dugovanja rastu. Potvrđuje to i poražavajuća statistika dužnika Poreske uprave RS koja kaže da je među deset najvećih dužnika, čiji dug iznosi nešto preko 300 miliona konvertibilnih maraka,  čak sedam  zdravstvenih ustanova.

Podaci se odnose na kraj 2020. godine.

Najveći dužnik je UKCRS sa nevjerovatnih 80,3 miliona dugaa, a potom slijedi Bolnica Istočno Sarajevo sa 44,6 miliona KM duga i Bolnica „Sveti Apostol Luka“ Doboj sa 39,3 miliona KM.

1. Univerzitetski klinički centar Republike Srpske 80,3 miliona KM
2. Bolnica Istočno Sarajevo sa 44,6 44,6 miliona KM
3. Bolnica „Sveti Apostol Luka“ Doboj 39,3 miliona KM
4. Fabrika glinice Birač u stečaju 33,1 miliona KM
5. Univerzitetska bolnica Foča 26,3 miliona KM
6. Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina 17 miliona KM
7. Unis fabrika cijevi Derventa 16,2 miliona KM
8. „Swisslion  Industrija alata“ Trebinje 16 miliona KM
9. Bolnica Gradiška 15,8 milina KM
10. Bolnica „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor 11,6 miliona KM

 

Krivične prijave

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske zbog ogromnih dugovanja prije pojave novog virusa podnio 39 krivičnih prijava protiv direktora javnih zdravstvenih ustanova, bolnica i domova zdravlja, a zbog osnova sumnje da su imenovani kao odgovorna lica izvršili krivična djela protiv prava po osnovu rada,odnosno utaju poreza i doprinosa koja su utvrđena Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Uz krivične prijave, kako navode u Sindikatu , dostavljeni su i potrebni dokazi i obavještenja o dugovanjima javnih zdravstvenih ustanova po osnovu neuplaćenih poreza i obaveznih doprinosa, a prikupljena su i potrebna obavještenja i od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, da je Fond izvršio sve obaveze po osnovu do sada zaključenih ugovora o finansiranju navedenih javnih zdravstvenih ustanova, a što dokazuje da su prijavljeni direktori imali na raspolaganju potrebna finansijska sredstva za uplatu poreza i obaveznih doprinosa.

“Za milionska dugovanja neko mora odgovarati jer ovo predstavlja zloupotrebu zakonskih ovlaštenja direktora ustanova koje nisu izmirile svoje obaveze, a ujedno pokazuje koliko je Vladi RS stalo da zdravstveni sistem u RS zakonito funkcioniše”, istakao je ranije ove godine za Buku Miodrag Femić, predsjednik Sindikata. Upravo Vladu RS, kao osnivača većine zdravstvenih ustanova, te resornog ministra i direktora FZO, smatra najodgovornijim za trenutno stanje u zdravstvu.


Povezane vijesti

Građani se ODRIČU NAJOSNOVNIJEG: Inflacija pojela i plate i povišice

eTrebinje

Cjenovnici na pumpama u Srpskoj drastično se razlikuju

eTrebinje

Cijene goriva u Crnoj Gori niže nego u Srpskoj i BiH: Stižu i nova poskupljenja

eTrebinje

Evo kolike će biti najniže penzije u RS nakon povećanja

eTrebinje

Povodom republičkih praznika: Neradni dani u Srpskoj 1, 2. i 9. maj

eTrebinje

Hladan tuš za vozače: U FBiH gorivo pojeftinjuje, u RS cijene skaču

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više