eTrebinje
Najnovije Hercegovina

Kome su plaćani telefonski računi iz bilećke kase!?

Izvor: Direkt

Fotografija: Direkt


U mandatu bivšeg načelnika Bileće Miljana Aleksića, iz opštinskog budžeta plaćana su 24 telefonska računa, od čega njih osam mimo pravilnika, saznaje „Direkt“. Za korisnike ovih telefonskih računa, te za odbornika SNSD-a u Miroslava Sudžuma, opštinskim novcem kupljeno je 27 mobilnih telefona koji su građane koštali 15.204 marke.

Kako „Direkt“ saznaje, mimo pravilnika o korištenju službenih telefona u administrativnoj službi opštine, dakle, protivzakonito, novac za telefonske račune uzimali su odbornik SNSD-a Ljubo Vuković, stručna savjetnica načelnika Miljana Aleksića Nada Čuknić, protivzakonito imenovani menadžer opštine Mihajlo Vujović.

Te šefica Odsjeka za stambeno-komunalne poslove Dušanka Nosović, šefica Odsjeka za budžet i finansije i samostalna stručna saradnica za niže budžetske korisnike Novka Cuca i službenica u Odjeljenju za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Aleksandra Šekarić.

Osim njima, telefon je plaćan i šefici Odsjeka za upravno-pravne poslove i samostalnoj stručnoj saradnici za izradu rješenja iz oblasti radnih odnosa Sonji Rogan te starješini Vatrogasne jedinice Radomiru Radmiloviću u toku požarne sezone, po potrebi.

Ljubo Vuković, koji je do kraja 2016. godine obavljao funkciju predsjednika bilećke Skupštine, nedavno je pitanje novinara o tome da li mu je opština plaćala telefonske račune nazvao sramnim.

Zatim je pokušao da obmane javnost izjavom da je telefon koristio u iznosu od 60 maraka mjesečno, tokom prethodnih 15 godina, a svoju telefonsku komunikaciju u službi opštine nazvao je „vrućom linijom“.

 Kako naš portal saznaje, Vuković je koristio telefon u iznosu od 100 maraka mjesečno, a zanimljivo je da mu je to odobreno u septembru 2017. godine, skoro godinu dana nakon što je prestao da obavlja funkciju predsjednika SO Bileća. Kao predsjednik SO, Vuković bi imao pravo na korištenje službenog telefona, ali kao odbornik ne.

Nada Čuknić imenovana je za savjetnicu načelnika Aleksića nakon što je, u aprilu 2018. godine, smijenjena sa mjesta direktorice Centra za socijalni rad. Njoj je krajem avgusta iste godine protivzakonito odobrena potrošnja telefona na račun građana u mjesečnom iznosu od 60 maraka. Isti iznos je mogao da troši i menadžer Mihajlo Vujović, a odobren mu je u junu 2019. godine.

Dušanki Nosović je u februaru 2016. godine odobren iznos od 40 maraka mjesečno, kao i starješini vatrogasaca Radomiru Radmiloviću za koga je ova odluka donijeta u aprilu 2015. godine.

Za Sonju Rogan, inače sestričinu Ljuba Vukovića, protivzakonita odluka o potrošnji telefona donijeta je prvo u julu 2020, a zatim početkom novembra iste godine. Njoj je bilo omogućeno trošenje telefona u iznosu od 20 maraka mjesečno ne računajući pretplatu.

Odluka o mjesečnoj potrošnji u iznosu od 40 maraka, ne računajući pretplatu, za Novku Cucu i Aleksandru Šekarić donijeta je dva puta i to u isti dan – krajem jula i krajem oktobra 2020. godine, netom pred lokalne izbore. Obje su istaknute članice lokalnog SNSD-a, a Šekarić je bila i kandidat ove  stranke na proteklim lokalnim izborima.

Čije telefone su građani plaćali prema pravilniku?

Odluka o odobrenju potrošnje službenih mobilnih telefona, koja je u skladu sa Pravilinkom o korištenju službenih telefona u administrativnoj službi opštine, donijeta je u februaru 2013. godine.

Prema njoj, načelnik Miljan Aleksić do kraja mandata imao je pravo da na mjesečni iznos telefonskog računa od 200 maraka iz opštinske kase, pri čemu je koristio dva broja telefona. Srđan Rogan, koji je od 2017. do 2020. godine u dva navrata bio predsjednik Skupštine, imao je pravo na potrošnju telefona od 100 maraka mjesečno, dok su zamjenik načelnika Milorad Radović i potpredsjednik SO Branko Aleksić imali su pravo na 80 maraka.

Mjesečni iznos od 60 maraka na opštinski račun imali su pravo da potroše sekretarica Skupštine Dragica Bajat, načelnica Odjeljenja za opštu upravu Slađana Janjić, načelnik Odjeljenja za finansije Dražen Babić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Rade Kozjak, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Radenko Popara i šef Odsjeka za inspekcijske poslove Srđan Kundačina.

Milorad Vojnović, koji je zaposlen u Komunalnoj policiji, imao je pravo na 40 maraka telefona mjesečno, kao i šefica Odsjeka za civilnu zaštitu i zaštitu od požara Radomirka Malešević, zatim šef Odsjeka za urbanizam Savo Bjelica te vozači Miroslav Samardžić, Miodrag Uljarević i Zdravko Damjanac.

I telefoni iz opštinske kase

Iz opštinske kase rasipalo se i na mobilne telefone. Džepove građana najmanje je štedio Srđan Kundačina koji je kupio čak tri telefona vrijedna 1.082, 750 i 482 marke. Dražen Babić bio je nešto skromniji, pa je uzeo dva telefona, od 778 i 830 maraka. I Srđan Rogan je uzeo dva – od 232 KM i 408 KM.

Miljan Aleksić uzeo je telefon od 1.782 marke, a njegov zamjenik Milorad Radović telefon od 920 maraka.

Aleksandra Šekarić i Radenko Popara dobili su telefone vrijedne po 880 maraka, Novka Cuca od 834 KM, a Dragica Bajat od 680 KM.

Mobilni telefon, vrijedan 630 maraka, na račun građana dobio je i odbornik SNSD-a, bivši v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Miroslav Sudžum.

Ostala imena i vrijednost telefona koje su dobili pogledajte u priloženoj fotografiji:

Foto: Direkt portal

Vujović: Tražićemo da vrate telefone i ukinuti ovo pravo

Novi bilećki načelnik Veselin Vujović za „Direkt“ kaže da prethodno opštinsko rukovodstvo tvrdi da je odbijano od plate svima koji su za telefon trošili više od iznosa koji je bio predviđen odlukama, te da je Ljubu Vukoviću iznos za telefonski račun odbijan od odborničkog dodatka.

Međutim, Vujović ističe da još nije uspio da provjeri tačnost ovih navoda, jer su tek imenovali nove načelnike odjeljenja.

Vujović kaže da će obustaviti korištenje službenih mobilnih telefona osobama koje na to nemaju pravo, te da će zahtjevati da opštini budu vraćeni telefoni koji su kupljeni na njen račun. Takođe, bilećki načelnik kaže da će smanjiti kupovinu aparata i računa.

„Ne trebaju nam toliki telefoni, ostavićemo možda jednu trećinu, a potrošnju na telefonske račune smanjićemo više nego upola“, tvrdi Vujović.

Koliko je novca iz opštinskog budžeta potrošeno na telefonske račune za sada je nemoguće izračunati, jer je nepoznato ko je od navedenih osoba koliko dugo (zlo)upotrebljavao ovo pravo i da li je opština zaista plaćala samo predviđeni ili cijeli iznos računa.

 


Povezane vijesti

Kod Bilećanina pronađeno 660 paklica cigareta

eTrebinje

Zemljotres ponovo u blizini Bileće

eTrebinje

Trg Novaka Đokovića”: Bilećanin u svom dvorištu postavio tablu

eTrebinje

Zadužuju se i da bi platili račune: Svaki stanovnik Srpske dužan 3.292 KM

eTrebinje

Bileća: Vatrogasci održali štrajk upozorenja

eTrebinje

“Čiča Gliša” hoće da u Bileći gradi elektrane vrijedne četvrt milijarde KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više