eTrebinje
Hercegovina

SPC MOSTAR: Zbunjuje nas i ožalošćuje reakcija Islamske zajednice u Mostaru

Izvor: Klix.ba/preokret

Fotografija: Printscreen


Srpska pravoslavna crkva u Mostaru saopćila je da je iznenađena jučerašnjom reakcijom Islamske zajednice u Mostaru, koja je izrazila nezadovoljstvo glasanjem Velibora Milivojevića za izbor gradonačelnika Grada Mostara.Kako navode iz Srpske pravoslavne crkve u Mostaru, iznenađeni su kako se Islamska zajednica Mostar, s obzirom na to da je vjerska organizacija, implicitno poistovjećuje s jednom političkom opcijom.

“U tekstu koji je potpisao Džafer Alić, predsjednika mostarskog Medžlisa, navodi se niz optužbi na račun Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar i njenog sveštenstva, koje se trudi da bude ujedinjujući faktor kako pravoslavnih vjernika, tako i svih građana Mostara. Kao što vjerovatno znate, našem sveštenstvu kanonskim predanjem Pravoslavne crkve nije dozvoljeno stranačko angažovanje, pa čak ni članstvo u bilo kojoj stranci ili političkoj partiji. To je tako zbog toga što Crkva nikada sebe ne može poistovjetiti ili svesti na bilo šta parcijalno. Sama etimologija riječi partija (a slično je i s riječju stranka) ukazuje na dio neke cjeline, dok Crkva, po svojoj prirodi, ujedinjuje i sabira. Nažalost, danas se politika, posebno u ovom dijelu Evrope, često svodi na banalnu, sebičnu i koristoljubivu tehnologiju vladanja, dok je za Crkvu politika umjetnost služenja u smirenju, staranju za opšte dobro i ljubavi koja ujedinjuje razjedinjenu braću”, saopćeno je iz Srpske pravoslavne crkve Mostar.

Kako nadalje navode, Alić svoje saopćenje počinje citatom i dobronamjernim pominjanjem obnove Sabornog hrama, koju je učinio mostarski muftija Salem ef. Dedović, a u kojem se govori i šta bi on sve trebalo da bude ovom gradu.

“Nažalost, svako dalje pominjanje Saborne crkve u okviru lokalnih političkih tema smatramo krajnje neprimjerenim. Za nas je ovaj hram prije svega bogoslužbeno, molitveno mjesto, u kome se prinosi evharistija za spasenje svih ljudi. Crkva koja je oskrnavljena i porušena jedini je ovako značajan vjerski objekat u BiH čija obnova još uvijek nije završena. Podrška koja je data Milivojeviću bila je u okviru podrške formiranju jedinstvene liste ‘Ostajte ovdje, zajedno za naš Mostar’. Crkva je podržala izraz političke i građanske volje kroz ujedinjenje srpskih političkih subjekata, i to ne favorizujući nijednu političku stranku ili partiju posebno. Pa stoga mentorstvo i utjecaj na Milivojevića nije moguć, niti se dešava. Milivojević slobodno odlučuje, po svojim političkim ubjeđenjima, sviđalo se to nama ili ne. Zato nas zbunjuje i ožalošćuje ovakva reakcija Medžlisa Islamske zajednice Mostar”, pojašnjavaju iz Srpske pravoslavne crkve Mostar.

Mostarsko svećenstvo dodaje da se saradnja dviju zajednica bazira na razvijanju i izgradnji vjerskih, kulturnih i nacionalnih identiteta, međusobnom uvažavanju, procesu pomirenja, održivosti povratka…

“Uvažena braćo, smatramo da jedan politički događaj ne može uzdrmati odnos koji smo zajednički izgradili. Našu budućnost ne mogu odrediti partikularni politički interesi, jer se naše tradicije baziraju na izgradnji univerzalnog dobra. U ovu misiju dijaloga, poštovanja i razumijevanja pozvani smo ne samo mi nego i pripadnici hrvatskog naroda, kao i drugi. Ovim putem vas pozivamo da se vratimo našoj misiji, zajedničkim iftarima, božićnim, vaskrsnim i bajramskim susretima, teološkim tribinama, posjetama mjestima stradanja, a da političke teme podjele vlasti ostavimo političkim strankama koje uvijek i bez nas iznađu dogovor. Prema svemu sudeći, oni su ga već i našli”, zaključeno je u saopćenju.

 


Povezane vijesti

Protest u Mostaru se pretvorio u nacionalističko orgijanje, napadnuti novinari

eTrebinje

Slaven Blažević, mladić koga su pretukli policajci u Mostaru: Izvinio sam se, ponudio platiti kaznu, ali su oni krenuli sa udarcima

eTrebinje

Policajci koji su brutalno pretukli mladića udaljeni s posla

eTrebinje

Policajci u Mostaru brutalno pretukli mladića (Video)

eTrebinje

Dodik i episkop Dimitrije: Veliki značaj obnove Sabornog hrama u Mostaru

eTrebinje

Duhovna djеca vladikе Atanasija su budućnost SPC

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više