eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

Ulazak u Evropsku uniju VELIKI ZALOGAJ za BiH: Koliko je realno očekivati uskoro status kandidata

Izvor:

Fotografija:


Bosna i Hercegovina još ne ispunjava uslove za članstvo u Evropsku uniju uprkos obećanjima vlasti BiH da će uskoro steći status kandidata.

Ovih dana stižu optimistične poruke lidera HDZ Dragana Čovića.

– Mi smo se dogovorili da u ovih šest mjeseci završimo 14 uslova koji su nam postavljeni iz Evropske unije i Izborni zakon BiH, da bi u julu dobili kandidatski status – kazao je Čović.

Istina, oko evropskog puta BiH postoji konsenzus, što je nedavno potvrdio i srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Međutim, kako bi se uopšte moglo pričati o putu BiH ka Evropskoj uniji u mišljenju Evropske komisije iz 2019. godine navedeno je kako BiH mora poboljšati svoj izborni okvir i funkcionisanje pravosuđa, jačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i borbu protiv pranja novca i terorizma, završiti bitne ključne korake u reformi javne uprave, ali i raditi na rješavanju prepreka za pravilno funkcionisanje tržišnih mehanizama kao što su – slaba vladavina prava, obimna birokratija, korupcija, dugotrajni i pretjerano složeni upravni postupci.

Upravo zbog tih neriješenih pitanja nije realno očekivati da BiH ove godine dobije status kandidata, smatra bivši ministar spoljnih poslova BiH i potpredsjednik PDP, Igor Crnadak.

– Gospodin Čović je poznat kao veliki optimista i to je dobro, ali mislim da nije realno očekivati da za tako kratko vrijeme BiH dobije status kandidata. Ako pogledate 14 preporuka koje je dala Evropska komisija, vidite da vlast nije u stanju da pređe niti jednu od prepreka, posebno ove koje se tiču borbe protiv korupcije i borbe za čvršće uspostavljanje vladavine prava. Pored toga, još nisu provedeni ni rezultati izbora iz 2018. godine, još nema ni Vlade u Federaciji BiH, tako da sve ukazuje na to da BiH neće uskoro dobiti kandidatski status. Bio bih prijatno iznenađen da se desi drugačije – rekao je Crnadak za Srpskainfo.

Magistar za evropske integracije Denis Čarkadžić smatra da nema mjesta optimizmu po pitanju ulaska u EU.

– Nisam optimista da će se desiti usvajanje Zakona o VSTV, Zakona o javnim nabavkama i Zakona o sukobu interesa, što je ključ za ulazak u EU. Nije dovoljno samo usvajanje izmjena ovih zakona, već oni moraju biti u skladu sa standardima EU, a svjedoci smo da postoji ogroman otpor tome – objašanjava Čarkadžić.

Napominje da BiH nema jasno napisane uslove za kandidatski status.

– Ispunjavanje 14 prioriteta Evropske komisije je samo uslov da mi otpočnemo pregovore, ne postoje jasno navedeni uslovi šta treba da uradimo da bi postali kandidat. Moramo napraviti vidljiv napredak u ispunjavanju tih prioriteta – navodi Čarkadžić.

Predsjedavajuća Kluba SNSD u PD Parlamenta BiH, Snježana Novaković Bursać, smatra da su očekivanja za sticanje statusa kandidata realna ukoliko realno prihvatimo situaciju kakva jeste, uključujući naše temeljne norme i političke odnose u BiH.

– Neke političke opcije u BiH ni danas ne odustaju od pokušaja da se kroz evropske integracije zapravo izmijeni unutrašnja struktura. Nekad mi se čini da bi pojedini ljudi iz Federacije BiH da riješe probleme pod izgovorom evropskih integracija prebacivanjem na nivo BiH – kaže Novaković Bursać za Srpskainfo.

Ne vidi razlog za takve poteze jer smatra da se evropski standardi mogu provoditi i u ovakvoj strukturi kakvu BiH ima trenutno.

-Republika Srpska je pokazala da ima kapacitet da se nosi s raznim situacijama. Temeljni evropski principi su vladavina prava i demokratija. Postavlja se pitanje ko to koči ako pogledamo situaciju da pojedini nekad ne žele da prihvate izbornu volju, nekad je krše, nekad je modifikuju, a sve to hoće da podvedu pod formu evropskih integracija. Tada dolazimo do nečega što se može nazvati hipokrizija – zaključuje Novaković Bursać.

Zahtjev za članstvo

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji 15. februara 2016. godine.

Upitnik Evropske komisije početkom decembra iste godine vlastima BiH lično je dostavio Johanes Han. U njemu se nalazilo više od 3.000 pitanja za oko 30 oblasti.

Institucijama BiH trebalo je više od godinu dana da pripreme odgovore na Upitnik Evropske komisije. Kada su odgovori konačno pripremljeni predati su predsjedniku EK, Žan Klod Junkeru, na svečanoj ceremoniji u Predsjedništvu BiH krajem februara 2018.  godine.

 

Izvor: srpskainfo.com


Povezane vijesti

NAPRAVLJEN ISTORIJSKI KORAK Sad je definitivno, BiH dobija status kandidata za ulazak u EU

eTrebinje

Od novembra 2023. u EU samo uz elektronski obrazac

eTrebinje

Uprkos protivljenju Applea, dogovoren univerzalni punjač

eTrebinje

Pod nadzorom dijete sa sumnjivom kliničkom slikom: Akutni hepatitis stigao u Srbiju?

eTrebinje

BiH prije kraja godine kandidat za EU?

eTrebinje

Prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više