eTrebinje
Hercegovina

Veselin Vujović za MH: U toku je interna revizija nakon koje ćemo tužiti sve odgovorne za katastrofalno stanje u Bileći

Izvor: Igor Svrdlin/Moja Hercegovina

Fotografija: Moja Hercegovina


Na proteklim lokalnim izborima u Bileći je došlo do promjene načelnika. Novi načelnik Bileće je Veselin Veso Vujović, koji je nakon dva mandata Miljana Aleksića isred SNSD-a, prilično ubjedljivo izabran na odgovornu funkciju. Za internet magazin ”Moja Hercegovina”, Veselin Vujović govori o prvim utiscima, stanju u Bileći i o tome na koji način sanirati naslijeđeni dug koji iznosi gotovo nevjerovatnih 20 miliona konvertibilnih maraka ili tri realna godišnja budžeta ove opštine. Osvrnuo se i na slučaj premlaćivanja i protivpravnog lišenja slobode Dušana Miloševića i apelovao na građane Bileće da smanje tenzije, da praštaju, a od pravosudnih organa očekuje da svi izvršioci ovog krivičnog djela budu adekvatno kažnjeni. Kada govori o aferi vezanoj za mobilne telefone koji su kupovani službenicima i funkcionerima Opštine Bileća, kaže da je sve to sitnica u odnosu na stvarno stanje, ali da je jasan pokazatelj bahatosti prethodnog rukovodstva.

Za početak razgovora, Veselin Vujović je govorio o prvim utiscima nakon sjedanja u ”vruću stolicu” načelnika Bileće. On kaže da je očekivao loše stanje, ali da ga je zateklo mnogo gore od očekivanog.

”Izabran sam voljom naroda u Bileći, praktično ubjedljivo sam pobijedio, što znači da je narod spreman i hoće promjene u našoj opštini. Što se tiče prvih impresija, moram reći da sam iznenađen, znao sam da je opština u velikom dugu, ali nisam mogao ni pretpostaviti da je baš u ovolikom. Znači, to je baš katastrofalno stanje, tačnije tri neka realna budžeta su u minusu, tako da neće biti lako. Trenutno smo blokirani od Unicredit banke, nekih 210 hiljada maraka, imamo najavu da će nam i u Poreskoj upravi biti blokirano 104 hiljade maraka, tako da trenutno ne možemo isplaćivati plate i imamo zaostale plate za decembar i januar, a nižim budžetskim korisnicima imamo dužni plate čak i od septembra. Nadam se da ćemo upornim radom izaći iz ove situacije, trenutno štedimo gdje god možemo, da će biti lako neće sigurno, ali nadamo se nekim boljim danima. Očekujem da će se i Vlada Republike Srpske uključiti u naš problem i pomoći nam da izađemo iz ove situacije.” – rekao je Veselin Vujović o teškoj situaciji u Bileći.

Vujović kaže da su određeni kontakti sa Vladom Republike Srpske već ostvareni, konkretno sa Ministarstvom finansija.

”Neke kontakte smo već ostvarili sa Ministarstvom finansija vezano za projekte koje bi trebali nastaviti a vezano je za oborinske vode i kanaliziaciju, tačnije sami Vodovod. Nadam se da će to ići u pozitivnom smjeru.” – rekao je Vujović.

Vujović kao prioritet navodi potencijalne investitore koji bi se našli, a čime bi se došlo u sitaciju da se veći broj Bilećana zaposli.

”Moji lični prioriteti i prioriteti mojih saradnika su da pokušamo da privučemo investitore kako bi se otvarala radna mjesta. Što se tiče zapošljavanja u samoj lokalnoj upravi to je haotično stanje, toliki broj ljudi je primljen u prethodnom periodu da se jednostavno nema novca za sve te plate. U narednom periodu moraćemo uraditi novu sistematizaciju i prilagoditi se sa tim radnim mjestima i tolikim brojem ljudi. Uz veliku štednju i mukotrpan rad nadam se da ćemo u narednim godinama izaći ”na zelenu granu”. – kaže Veselin Vujović za naš magazin.

Imajući u vidu da Veselin Vujović dolazi iz boračke kategorije i da je duži period prisutan u radu Boračke organizacije, pitali smo ga u kakvom su položaju bilećki demobilisani borci.

”U prethodnom periodu rekao bih da je boračka kategorija u dosta lošem položaju. Opština Bileća je mala, a kada se zna da na Birou ima skoro 300 boraca, sve je rečeno. Imamo na Birou 32 ratna-vojna invalida i dvadesetoro djece poginulih boraca i sve to ukazuje da situacija nije dobra. Potrudićemo se da poboljšamo položaj ove kategorije i na taj način, u skladu sa mogućnostima, popravimo status boraca.” – rekao je Vujović.

U proteklom periodu govorilo se o kupovini telefona za službenike i rukovodioce Opštine Bileće, kao i o plaćanju računa za iste. Veselin Vujović kaže da je to najmanji problem poredeći sa ukupnim stanjem, ali da je jasan pokazatelj odnosa prethodne vlasti prema budžetskim sredstvima.

”Ti mobilni telefoni, to je sitnica u odnosu na sve drugo, pravo da ti kažem. Takav odnos jeste jasan pokazatelj bahate vlasti i rasipanja budžetskih sredstava ali je to mali problem u odnosu na stvarno stanje u našoj opštini. Mi smo upotrebu mobilnih telefona smanjili upola i dvostruko smanjili iznos računa koji može biti finansiran od Opštine Bileća.”

Vujović kaže da je formirana interna revizija čiji se prvi izvještaji uskoro očekuju, a nakon čega će se insistirati na utvrđivanju odgovornosti svih za koje se ukaže sumnja da su uzrokovali teško stanje u Bileći.

”Naša interna revizija koju smo formirali u Opštini je pri kraju, angažovali smo i agenciju čiji je nalaz validan pri Vladi Republike Srpske i u Tužilaštvu. Uradićemo reviziju kako bi imali tačan uvid, ono što je do sada urađeno, pronađeno je dvadesetak miliona duga, od čega preko 12 miliona kreditnog zaduženja, a ostatak duga se odnosi na sve i svašta maltene. Do sada utvrđeni dug predstavlja tri realna budžeta naše opštine tako da je situacija izuzetno teška. Sama činjenica da se radi o ovolikom dugu pokazatelj je raznih zloupotreba. Recimo, Poreskoj upravi se duguje 3 miliona konvertibilnih maraka, a znamo da je neplaćanje poreza krivično djelo. Utvrđena su i razna rasipanja i neodgovoran odnos prema budžetu, mi ćemo nakon završetka revizije ići sa tužbama prema svim licima koji su odgovorni za ovakvo stanje.” – kaže Vujović.

Novoizabrani načelnik Bileće osvrnuo se i na nemili događaj koji je uznemirio bilećku, ali i šritu javnost, a radi se o slučaju premlaćivanja i protivpravnog lišenja slobode Dušana Miloševića. Na zahtjev porodice Milošević održana je i Vanredna sjednica Opštine Bileća na kojoj se jednoglasno osudio ovaj čin i izglasao zaključak da se od pravosudnih organa očekuje da svoj posao rade sasvjesno i odgovorno. Vujović takođe osuđuje ovaj čin ali i poziva na spuštanje tenzija.

”Sve što se dešavalo te noći je izuzetno teško i bolno za porodicu Milošević, a sreća u nesreći je što nije došlo do fatalnog ishoda jer mi Bilećani smo poznati po tome da nam je kratak fitilj i da lako potežemo oružje. Ja bih ovoga puta apelovao na sve građane Bileće da spustimo tenzije, da praštamo jedno drugome i da pustimo pravosudnim organima da rade svoj posao odgovorno i savjesno. Posebno apelujem na mlade da se viteški odnose prema svojim vršnjacima. Ja razumijem omladinu da će se pobiti, uvijek je toga bilo, ali nemoj ići sa namjerom da nekoga ubiješ, unakaziš, ubaciš u gepek. I mi smo bili mladi, znali smo se i potući, ali nismo jedan drugom stvarali krvnike i neprijatelje.” – apelovao je Vujović na kraju razgovora na sve građane Bileće, pogotovo na mlade.

Igor Svrdlin

 


Povezane vijesti

Trebinju i Herceg Novom prijeti EKOLOŠKA BOMBA iz Bileće: Evo zašto je “Prečistač otpadnih voda” pred zatvaranjem

eTrebinje

U Bileći uskoro radovi na tri projekta iz pomoći Srbije

eTrebinje

Bileći 1.800.000 KM od Vlade Srbije za tri projekta

eTrebinje

Počela rekonstrukcija ulica u Bileći

eTrebinje

Bileća: Opština će imati najviše solarnih elektrana u Srpskoj

eTrebinje

„Srbi za Srbe“: Porodica Bratić iz Bileće uselila u novu kuću

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više