eTrebinje
Umjetnost i kultura Magazin

Vuk Kostić NEPREPOZNATLJIV kao krvavi fratar Miroslav Filipović u filmu “Dara iz Jasenovca”, na snimanju mu je pozlilo: “To su strašne stvari, a ja sam nežan čovek”

Izvor:

Fotografija:


Proslavljeni glumac Vuk Kostić deo je glumačke ekipe filma “Dara iz Jasenovca”, u kojem tumači lik Miroslava Filipovića, komandanta logora Jasenovac i logora Stara Gradiška.

Za potrebe filma “Dara iz Jasenovca” Vuk Kostić napravio je potpunu transformaciju, te u ovom ostvarenju izgleda gotovo neprepoznatljivo – ćelav je i ima plave oči.

– Duda šminkerka je divna i ona mi je puno pomogla. Pored toga što sam ćelav i izgledam starije, imam i plave oči. Znao sam da ću se transformisati, ali nisam verovao da će to toliko biti radikalno – istakao je Vuk jednom prilikom u intervjuu za “Srpskainfo.com”.

Ko je bio Miroslav Filipović, Fra Sotona: Sadista koji je šokirao i naciste

Miroslav Filipović Majstorović, kojeg u filmu tumači Vuk Kostić, bio je franjevac, ustaša, jedno vreme komandant logora Jasenovac i logora Stara Gradiška i jedan od najsurovijih zločinaca u Druugom svetskom ratu. Rođen u Jajcu 1915. godine, a 1938. zaredio se i ušao u franjevački red u samostanu Petrićevcu u Banja Luci, dobivši redovničko ime Tomislav.

Odgovoran je za masovne zločine nad srpskim stanovništvom u selima oko Banja Luke, zbog čega je prozvan “Fra Sotona”.

Već 7. februara zabeleženo je da je učestvovao u pokolju oko 2.300 civila u predgrađima Banja Luke, često čak i sekirama i krampovima. Ono što je o Filipoviću tada zabeleženo, iz današnje perspektive može se činiti kao puka fikcija. Prezime Majstorović dodao mu je Maks Luburić lično, jer je fra Sotona bio “majstor za klanje”.

Masakr nad decom

U selu Šargovcu, Filipović, već u ustaškoj uniformi, jer franjevci za njega više nisu hteli ni da čuju, i još nekoliko ustaša zatekli 52 maišana usred nastave. Ušli su u jedan razred, pristojno pozdravili učiteljicu i decu, da bi Filipović zamolio nastavnicu da odabere nekog od učenika.

Foto: Blic

Filipovića su u tom kraju jako dobro znali, pozdravljao se, pa je učiteljica mislila da želi da neko od učenika nešto izrecituje. Odabrala je izvesnu Radojku Glamočanin, da bi on dete, koje mu je prišlo sasvim bez straha, podigao na učiteljicin sto i naglo joj prerezao vrat nožem.

Miroslav Filipović početkom maja 1945. godine pobegao je u Austriju, i predao se Britancima, koji su ga odmah izručili jugoslovenskim vlastima. Vojni sud Komande grada Zagreba ga je 29. juna 1945. godine proglasio krivim i osudio na smrtnu kaznu vešanjem, trajan gubitak građanske časti i konfiskaciju imovine.

Vuk Kostić: Pozlilo mi je na snimanju

Vuk Kostić je nakon završetka snimanja filma priznao da je čitav proces doživeo vrlo emotivno, te da mu je na snimanju u jednom trenutku čak i pozlilo.

– Na taj film se čeka više od sedamdeset godina, i vrlo sam počastvovan što sam u njegovoj ekipi. Oni koji su ga gledali na zatvorenoj projekciji rekli su mi da je fenomenalan, a siguran sam da će premijerna publika biti vrlo iznenađena kada me vidi u liku ovog ozloglašenog ustaše. Filipović je zbog krvoločnih zločina u logorima Jasenovac i Stara Gradiška imao nadimak Fra Sotona, a ubijanje dece se može opisati samo ludilom i najdubljom psihičkom patologijom. Koliko su strašni ti prizori sa decom govori i to što mi je na snimanju čak i fizički pozlilo. A moja scena u “Dari” nije velika, ne znam koliko traje u finalnoj verziji, ali mi u ljudskom smislu mnogo znači – rekao je Kostić u intervjuu za “Novosti”.

Vuk je istakao da je čak imao problem da se fotografiše sa decom prilikom snimanja.

– Igram fra Majstorovića, kojeg ne mogu da nazovem dušmanom, jer dušman na turskom znači neprijatelj, a ovaj nije samo neprijatelj, on je zver. To su strašne stvari, a ja sam u principu nežan čovek i nikada ne bih mogao nekome da naudim, ali ti ljudi, to je neka posebna priča. Imao sam problem jer mi je dosta ljudi prilazilo da se slikam sa njihovom decom i kažu mi “mi Vas volimo, pa makar bili i tako ćelav i zao lik”. Ali bih im uvek rekao da ne mogu. U redu je da me vole kao glumca, ali ova uloga nije pozitivna i za slikanje sa decom. Još jedan problem mi je bio jer sam u principu veoma veseo i volim umetničku dokolicu i pre kadra volim da se zezam i opustim. Naravno ne kada su neke teške scene u pitanju, ali znači to mnogo glumcima, da se malo opuste. Ovaj put to nisam mogao. Par dana pred snimanje sam se baš zatvorio u sebe i razmišljao mnogo o tome svemu. Kada vidite one vagone i onu decu jednostavno vam nije dobro. Samo kad zamisliš bar u jednoj sekundi da su to pravi ljudi, logoraši, a ne statisti, jer glumac mora da zamisli da se to stvarno dešava da bi sve što realnije izgledalo, to je užasno – rekao je glumac u jednom od intervjua.

Kako je dodao, ponosan je na ulogu u filmu “Dara iz Jasenovca”.

– Ovakav jedan film koji govori o stradanju mora da postoji. Par prijatelja me je pitalo moram li baš ja da igram ovakvu ulogu. Ja sam rekao “da, moram”. Baš ja moram. Bolje i ja da ga odigram nego neko ko ne zna. Takvi filmovi moraju postojati kao podsetnik – iskren je bio Vuk Kostić jednom prilikom.

Radnja filma “Dara iz Jasenovca” dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu posle hrvatsko- nemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smeštana po porodicama, ali je veliki broj dece ubijen ili preminuo od posledica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog deteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina dece Jasenovca.

Pored Vuka Kostića, u filmu igraju i Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Biljana Čekić, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Alisa Radaković, Petar Đurđević, Ana Lečić, Sandra Ljubojević, Jelena Mur, Nikolina Jelisavac, Tatjana Kecman…

Film “Dara iz Jasenovca” režirao je Predrag Gaga Antonijević, a scenario je napisala Nataša Drakulić.

 


Povezane vijesti

Jelena Buhač Radojičić: Ja sam “Dara iz Jasenovca”

eTrebinje

Biljana Čekić “Dara iz Jasenovca” – danas u Trebinju (Foto)

eTrebinje

“Dara iz Jasenovca” ipak u trci za Oskara

eTrebinje

Otac djevojčice koja glumi Daru u filmu o Jasenovcu: Moja porodica nije socijalni slučaj, Dodik nam je pomogao

eTrebinje

“Dara iz Jasenovca” MEĐU 20 NAJGLEDANIJIH FILMOVA u bioskopima u SAD tokom vikenda

eTrebinje

Trojke iz Novog u ulozi malog Buda u filmu „Dara iz Jasenovca“

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više