eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Da li će ponovo doći do mjera rada od kuće i nošenje maski na otvorenom ?

Izvor: ATV

Fotografija: Ilustracija


Nove mjere za sprečavanje širenja zaraze predložiće Institut za javno zdravstvo Republičkom štabu za vanredne situacije već sutra. Razmišlja se o vraćanju odluke da se, gdje je moguće, radi od kuće, i da maske na otvorenom, opet, budu obaveza.

„Rast broja pozitivnih lica na dnevnom nivou naravno da nam stvara pretpostavke da u narednom periodu moramo izvesti modifikaciju samih epidemioloških mjera odnosno uvođenje novih. Pravci u kojima ćemo djelovati su sigurno one rizične tačke koje su identifikovane u prethodnom periodu, to je nošenje maske u zatvorenom prostoru, fizička distanca, maksimalan broj osoba u organizovanim okupljanima“, kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo.

Povećava se i broj onih koji moraju u bolnicu. Sve je više mladih sa težom kliničkom slikom.

„Povećao se broj pacijenata koji dolaze na preglede, a nažalost i pacijenata koji moraju ostati na hospitalizaciji i koji trebaju potporu mehaničke ventilacije. Pacijenti koje vraćamo kućno liječenje se nakon par dana vraćaju na hospitalizaciju“, kaže direktor UKC-a, Vlado Đajić.

Nepoštovanja mjera dovelo je do pogrošanja epidemiološke situacije. Vakcinacija bi mogla da bude ugrožena.

„Ukoliko mi kapacitete Domova zdravlja preusmjerimo ponovo u ari i kovid ambulante imaćemo problem sa samom realizacijom vakcinacije koja nam predstavlja jedan od glavnih alata za kontrolu same epidemije što svakako ne smijemo da dozvolimo i zbog toga moramo da vidimo kako i na koji način cijeli ovaj proces“, kaže ministar zdravlja Alen Šeranić.

Najteža situacija je u Banjaluci.

„Pacijenti razvijaju sve teže kliničke slike, da se razbiljevaju sve mlađi pacijenti, da temeprature koje oni imaju traju i 10 dana i više što je jedna od zabrinjavajućih činjenica da takve pacijente moramo konstantno svakodnevno zbrinjavati liječiti u našim kovid ambulantama“, kaže Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Osim novih mjera, na sutrašnjem sastanku razgovaraće se i o maksimalnom broju gostiju u ugostiteljskim objektima bez obzira na kvadraturu, kao i eventualnoj proslavi osmog marta.


Povezane vijesti

Nove KOVID mjere u Crnoj Gori

eTrebinje

MUP Srpske: Ugrožena bezbjednost srpskog člana Predsjedništva i njegove porodice

eTrebinje

Mjere bezbjednosti u Srpskoj na najvišem nivou; SAJ ispred Vlade

eTrebinje

Hrvatska od subote ukida skoro sve mjere

eTrebinje

Crna Gora ublažava epidemiološke mjere

eTrebinje

I građani Srpske skidaju maske, kafići počinju normalno da rade

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više