eTrebinje
Region Vijesti

Dan sjećanja na stradale u NATO agresiji

Izvor: RTRS

Fotografija: RTRS


U Srbiji se obilježava Dan sjećanja na stradale u NATO agresiji. Napad NATO snaga na Saveznu Republiku Јugoslaviju počeo je 24. marta 1999. godine i trajao do potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma, 9. juna iste godine.

Vazdušni napadi na Srbiju, odnosno tadašnju Saveznu Republiku Јugoslaviju, trajali su 78 dana, a u kojima je poginulo od 1.200 do 2.500 ljudi i pričinjeno masovno razaranje.

Odluka o bombardovanju, prvi put u istoriji, donesena je bez odobrenja Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Napad je izvršen pod izgovorom da je SRЈ krivac za neuspjeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

Poslije nekoliko diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu, da bi tri dana potom, počelo povlačenje snaga SRЈ sa Kosova i Metohije.

 

 


Povezane vijesti

Rusi “čestitali” početak NATO samita: Objavili satelitske snimke “centara odlučivanja” i uputili jezivu prijetnju (FOTO)

eTrebinje

Veliki “remont” Alijanse: 300.000 vojnika NATO-a u visokoj pripravnosti

eTrebinje

NATO se oglasio o navodnoj otmici Milorada Dodika

eTrebinje

Godišnjica NATO bombardovanja SR Jugoslavije

eTrebinje

VANREDNO OBRAĆANJE PUTINA “Ovo je kraj ere zapadne dominacije, slijede nestašice hrane širom svijeta”

eTrebinje

Učenike u Tuzli uče da su Srbi agresori na BiH – objavljeno u udžbeniku

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više