eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

Dragan Čović i Nenad Nešić kažnjeni zbog sukoba interesa, odbiće im se 10 posto od plate

Izvor: Klix

Fotografija: FENA


Komisija za odlučivanje o sukobu interesa danas je donijela nekoliko odluka, između ostalog i dvije odluke u predmetu “Dragan Čović” i dvije odluke u predmetu “Nenad Nešić”.

Predsjednica Komisije Mira Pekić je nakon sjednice izjavila novinarima da je u predmetu “Dragan Čović”, on u periodu od 2014. do 2018. godine, odnosno u jednoj godini, 2017. godine, imao finansiranje iz budžeta kao ovlašćena osoba Hrvatskog narodnog sabora i to u iznosu većem od 10.000 KM. Konkretno, bilo je finansiranje veće za 6.750 KM, odnosno 16.750 KM.

Time su počinjene zabranjene aktivnosti iz člana 11. Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Za tu povredu komisija je danas izrekla sankciju u skladu sa zakonom da se izvrši obustava dijela mjesečne neto plate u iznosu od 10 posto, koju Dragan Čović ostvaruje kao delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, u trajanju od jednog mjeseca.

Pekić je navela da je to sankcija koja je danas izrečena, podsjećajući da to djelo za koje je utvrđen sukob interesa datira iz 2017. godine te da ga je i komisija u prošlom sazivu stavljala na dnevni red.

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako je moguće, jednoglasne odluke.

“Zakon predviđa od 10 do 50 posto plate i najviše 12 mjeseci je period za koji se može vršiti obustava plate. Komisija je cijenila da je ovo djelo učinjeno u jednoj godini, da se nije ponovilo, da je 2017. godine za 6.750 KM pređen iznos dozvoljenog finansiranja nevladinih udruženja”, pojasnila je Pekić.

Komisija je donijela odluku i u predmetu Nenad Nešić zbog sukoba interesa. Nešić je u periodu od 6. novembra 2018. do 14. oktobra 2020. obavljao i funkciju vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća “Putevi RS” i bio je zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH, čime je počinio zabranjene aktivnosti iz Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH.

Pekić kaže da je za to djelo Komisija jednoglasno donijela odluku da se izrekne kazna obustave 10 posto mjesečnih primanja u trajanju od šest mjeseci.

“S obzirom na to da je Nešić bio dvije godine u toj duploj funkciji, išli smo na to da se izrekne takva odluka”, navela je Pekić.

Dodala je da su donijeli odluke u predmetima “Vojin Mitrović”, “Damir Šišić” i “Sead Jusić” da se pokrene postupak odlučivanja o sukobu interesa.

Usvojen je izvještaj o radu komisije za 2020. godinu, kao i plan provjera za 2021. godinu.

 


Povezane vijesti

Porez na dohodak SMANUJU NA OSAM ODSTO: Ministarstvo finansija o planu poreske reforme, neoporezivi dio plate biće 1.000 KM

eTrebinje

Opozicija najavila proteste

eTrebinje

Nenad Nešić: DNS u Trebinju nije niko napustio već su izbačeni svi oni koji su u politici bili zbog funkcije!

eTrebinje

Nešić Vukanoviću: Dođi na sastanak zbog naroda i Srpske

eTrebinje

Evo za koliko će biti veće plate radnicima u Srpskoj

eTrebinje

Postoji prostor za povećanje najniže plate na 600 KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više