eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

„Jahorina“ napunila kasu, a možda i bolnice

Izvor: capital

Fotografija: Ilustracija


Olimpijski centar (OC) Jahorina iskoristio je pandemiju i činjenicu da su skoro sva skijališta u Evropi zatvorena. Za nešto više od stotinu dana u ovoj zimskoj sezoni prihodi su im se povećali za preko dva miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine kada nije bilo nikakvih ograničenja i restrikcija.

Međutim, javnost u Srpskoj se sada sa pravom pita, da li je gužva na Jahorini razlog što su bolnički kreveti puni bolesnika, i što je dio privrede ponovo morao „pod ključ“.

Podaci iz OC Jahorina pokazuju kako su prihodi od decembra prošle godine do 13. marta ove, iznosili 11.064.634 KM. To je za 2,14 miliona maraka više nego u periodu decembar 2019. – mart 2020. godine.

Foto: Capital

U upravi smatraju kako je to rezultat njihovog napora na pripremi zimske sezone, ali i dobrom marketingu.

Posebna pažnja je bila posvećena skijaškim stazama.

Ranije proširene i dodatno uređene staze su tokom godine tretirane mašinama, izvršeno je naošenje humusa i zatravljivanje na preko 30 hektara skijaških staza“, kazao je direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić, obraćajući se akcionarima na nedavno održanoj skupštini.

On je tom prilikom rekao i kako je preduzeće učinilo sve kako bi se propisane mjere u vezi sa sprečavanjem širenja pandemije sprovele.

Detaljno je razrađena strategija zaštite skijaša od korona virusa kako bi ljubitelji skijanja, čistog vazduha i prirode bezbjedno uživali u prirodnim ljepotama Jahorine. Nakon izuzetnih priprema, rezultati u sezoni 20/21 nisu izostali“, pohvalio se Ljevnaić.

Inače, kada je prošla poslovna godina u pitanju, OC Jahorina je ostvarila dobit nešto veću od dva miliona maraka.

Prihodi su u odnosu na 2019. godinu pali za 16 odsto, ali je vidljivo da su rashodi smanjeni za 29 odsto, ili 4,3 miliona KM sa čime se došlo do pozitivnog poslovnog rezultata.

Međutim, ono što brine akcionare je poslovni plan preduzeća za ovu godinu, u kojem se predviđa skromna dobit, a preduzeće se zadužuje za desetine miliona maraka.

Naime, uprava u 2021. godini planira dobit od tek 113.240 KM iz prihode od 11,7 miliona maraka što je za skoro milion maraka manja dobit nego u ovoj godini.

Inače, Jahorina je za skijaše iz cijele Evrope bila jedna od rijetkih zimskih destinacija koja nije bila zatvorena.  I dok su u EU skijališta bila pusta sa ove olimpijske planine su u prvim mjesecima 2021. godine dolazile slike sa staza punih skijaša ali i punim ugostiteljskim objektima.

Zbog kršenja mjera, 17.000 KM kazni

Podaci koje je portal CAPITAL dobio od Inspektorata Srpske pokazuju kako su kontrole na Jahorini tokom sezone bile česte, ali i da su se mjere kršile.

Od decembra prošle godine izvršeno je 526 inspekcijskih kontrola, a u devet slučajeva je utvrđeno kako se mjere koje su nadležni organi izdali, ne poštuju. Zbog toga su im izrečene kazne od 17.000 maraka.

Inspekcijski organi su u proteklom periodu svakodnevno bili prisutni na Jahorini. Rad inspektora organizovan je u smjenama, u radne dane i dane vikenda, a kako bi se obezbijedilo poštovanje propisanih mjera. U skladu sa već uspostavljenom saradnjom sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, podršku inspektorima na terenu pružali su pripadnici policije i žandarmerije“, poručili su iz Inspektorata Republike Srpske.

 


Povezane vijesti

Trebinje opet obara turističke rekorde: Ispraćamo NAJBOLJU SEZONU od kada postoji evidencija

eTrebinje

Kon: Počelo punjenje bolnica, ne možemo s ovim merama

eTrebinje

Škrtarili na radnicima, pa se preračunali: Vlasnici lokala u Srpskoj sada SVIJEĆOM TRAŽE KONOBARE

eTrebinje

Neum pun turista na startu sezone

eTrebinje

Loš početak sezone za pčelare u Hercegovini

eTrebinje

U nedjelju otvaranje ljetnje turističke sezone

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više