eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

“Lutrija Srpske” za rezultat okrivljuje siromašne građane?!

Izvor: Capital

Fotografija: Capital


“Lutrija Republike Srpske” i ovu poslovnu godinu planira da završi bez značajnih rezultata i predviđaju skromnu dobit na nivou prosječne trafike od tek 55.000 maraka, a za sve krive siromaštvo građana koji „sve teže zadovoljavaju svoje potrebe ili navike“.

Kao izgovor za svoje skromne rezultate oni navode siromašne građane, slabu kupovnu moć, pandemiju i poslovni ambijent.

„Većina građana odustaje od bilo koje kupovine osim onoga što je prioritetno i onoga što zadovoljava najosnovnije životne potrebe, hranu, lijekove, ogrev, komunalije i sredstva za higijenu. Konzumenti naših igara gotovo su u cjelosti prosječni građani, koji iz dijela ličnih primanja koji preostaju nakon podmirenja osnovnih životnih potreba, odnosno iz dijela tzv. diskrecionog dohotka, sve teže zadovoljavaju svoje potrebe ili navike u segmentu koji je predmet našeg poslovanja“,  navode u „Lutriji Republike Srpske“ u svom Planu poslovanja za 2021. godinu.

Dodaju kako bez obzira na visinu mogućih dobitaka, uplate građana konstantno padaju.

„Ako se tome doda i činjenica da ekonomski ambijent Republike Srpske karakteriše malo i nerazvijeno tržište, te velika konkurencija kao i nezaposlenost koja se naročito pokazala tokom ove pandemije, kao i visina džek potova svih igara, lako je onda i shvatiti uslove u kojima je “Lutrija” poslovala“, pokušavaju da se opravdaju u “Lutriji”.

Iako su uslovi za privređivanje bili isti i prije pet godina, to tada nije smetalo „Lutriji“ da od Mile Radišića i njegovog  „Grand Trejda“ kupe poslovni prostor u centru Banjaluke za 3,2 miliona maraka.

Inače, prihodi za 2021.godinu planirani su u iznosu od 9,8 miliona KM, od čega će 5,1 miliona biti podijeljeno za dobitke. Rashodi se procjenjuju na 4,4 miliona KM od čega su najveći oni za plate zaposlenih i to 2,3 miliona maraka.

Da podsjetimo, koliko je uprava „Lutrije Srpske“ sposobna najbolje govori to da su krajem prošle godine bili prinuđeni da se kreditno zaduže kako bi isplatili obaveze i pokrpili rupe u budžetu.

Kada je prošla godina u pitanju, a kako smo već ranije pisali, dobit je iznosila svega 38.500 KM i pala je za skoro četiri puta u odnosu na 2019. godinu.

U „Lutriji Srpske“ velike nade polažu u svoje preduzeće EVL, u kojem imaju većinski udio, a koje je prema ocjeni suda osnovano na nezakonit način.

Naime,  “Lutrija” je dala saglasnost da preduzeće iz firme u Bugarskoj naruči aparate za kockanje koji će biti plaćeni 10,8 miliona maraka.

 


Povezane vijesti

Siromaštvo građana vodi Lutriju Srpske u gubitak

eTrebinje

„Lutrija Srpske“ od Bugara kupuje aparate za kockanje vrijedne 10,8 miliona KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više