eTrebinje
Najnovije Trebinje

Nova oprema u Tehničkoj školi

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


Tehnička škola Trebinje danas je predstavila opremu u vrijednosti od 35 hiljada maraka, koju je donirala Fondacija “Helvetas” i Grad Trebinje – potvrdio je direktor ove obrazovne ustanove  Darko Rakić.

Rakić je objasnio da je u pitanju opremanje radionice za praktičnu nastavu za dva zanimanja električar-elektroinstalater i tehničar CNC tehnologije i da će CNC mašina, koja je glavni dio opreme biti od izuzetnog značaja učenicima.

„Ova mašina će služiti za prektičnu edukaciju. Za vrijeme pandemije su nam poklonili prenosne računare. Obuka na samoj ovoj mašini znači da učenici sutra mogu raditi na komercijalnim mašinama kod privrednih subjekata“, objasnio je Rakić i dodao da ovo nije prvi put da Fondacija „Helvetas“ učestvuje u opremanju Tehničke škole i podsjetio da je za vrijeme pandemije poklonila kabinetima računare.

Foto: Radio Trebinje

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je kazao da je ukupna vrijednost planiranih donacija Grada Trebinja i Fondacije „Helvetas“  Centru srednjih škola kao Tehničkoj školi oko 135 hiljada maraka, a sam Grad Trebinje učestvuje za 30 odsto sredstava.

„Mnogo važnije od finansijskog dijela je to što će se obučiti preko stotinu djece samo za sada, a i nastaviti generacijama jer je to oprema koja traje. Prilagodili smo potrebama na tržištu i sljedeće godine ćemo se potruditi da uvedemo još zanimanja i da pomažemo u praktičnoj nastavi. Svako radno mjesto nam je važno i neophodno je edukovati kadrove koji su potrebni“, kazao je gradonačelnik i istrakao da je Industriuja alata Trebinje danas zaposlila radnika koji je prošao obuku u Tehničkoj školi i izrazio nadu da će svi učenici koji budu prolazili ovakve i slične obuke naći zaposlenje.

Prema riječima Pavla Šarenca učenika trećeg razreda Mašinske škole, za CNC programiranje ova oprema je značajna jer je sigurnija od stare .

„Sada je 100 odsto sigurnija. Prije smo imali praksu u Industriji alata i na fakultetu. Naučili smo dosta ali je ova mašina sada mnogo modernija i sigurnija“, kaže on.

Foto: Radio Trebinje

Sven Dominković, direktor Helvetasa je kazao da je fondaciji najbitnije poboljšanje rada u praktičnoj nastavi.

„Jedan mali dio je opremanje kabineta ali ima tu još mnogo toga kao što je tehnička podrška, obuka mentora, mijenjanje plana i programa. Vrlo sam srećan što će mnoga djeca imati priliku da se obuče na ovoj mašini i opremi“, dodao je on.

Koordinator za praktičnu nastavu i nosilac projekta Jelena Lero je istakla da je u proteklom periodu rađeno na modernizaciji praktične nastave.

„Cilj ovog projekta je poboljšanje znanja, vještina, omogućavanje zaposlenja. Radili smo studio izvodljivosti za nabavku neophodne opreme. Napravili smo fazni pristup opreme u školi i nedostajuće opreme.“, kazala je ona.

 


Povezane vijesti

Fondacija Helvetas i Grad Trebinje: Potpisan sporazum o donaciji – Helvetas zapošljava pet lica

eTrebinje

Fondacija Helvetas podržava realizaciju Strategije razvoja turizma grada Trebinja 2020-2030

eTrebinje

Prezentacija MSPTB helvetas

eTrebinje

U Trebinju održan kurs grafičkog dizajna (Video)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više