eTrebinje
Region Vijesti

Potraga za naftom: Kreće bušenje crnogorskog podmorja

Izvor: SrpskaInfo

Fotografija: Ilustracija


Italijansko-ruski konzorcijum Eni i Novatek danas treba da započne istražno bušenje koje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju, rekli su iz Ministrstva kapitalnih investicija za portal CdM.me.

Platforma “Topaz Driler“ za bušenje stigla je polovinom marta u Crnu Goru.

Ranije je iz vlade najavljeno da će prva naftna bušotina biti na dubini od 6.525 metara, a druga gasna će biti manje dubine. U vladi očekuju da će Crna Gora od tog posla ubirati značajne benefite i da će to biti jedna od glavnih poluga za diverzifikaciju crnogorske ekonomije, kako više ne bi bila zavisna samo od turizma i usluga.

Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, potpisanog u septembru 2016, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije.

Ekološke nevladine organizacije smatraju da ovo istraživanje može da ugrozi životnu sredinu, sa čim se slažu i žitelji Ulcinja. U tesktu se podsjeća da su predstavnici aktuelne vlasti ranije, dok su bili opozicija, bili protiv ovog istraživanja.

 


Povezane vijesti

“Pogledajte tugu, naša djeca ih dočekuju” Nisu baš svi Crnogorci oduševljeni dobrodošlicom “orlovima” (VIDEO)

eTrebinje

Obrađeno 45 odsto glasova: Milo Đukanović vodi u trci za predsjednika Crne Gore

eTrebinje

Mandić izlazi na crtu Đukanoviću

eTrebinje

Ko su potencijalni kandidati za predsjednika Crne Gore

eTrebinje

Trese se italijansko podzemlje: Pao jedan od najtraženijih kriminalaca u svijetu (VIDEO)

eTrebinje

Neredi ispred Skupštine Crne Gore nakon usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više