eTrebinje
Svijet Vijesti

Tri osnovna razloga za efikasno rješenje pandemije

Izvor: Buka

Fotografija: Ilustracija


U Izraelu je dvije doze vakcine protiv koronavirusa dosad primilo više od polovine populacije koja broji 9,3 miliona stanovnika, saopštili su zvaničnici te zemlje.

Brzo sprovođenje imunizacije doprinijelo je da Izrael počne sa ukidanjem strogih restriktivnih mjera uvedenih radi suzbijanja epidemije, prenosi Rojters.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja  je saopštilo u februaru ove godine da je vakcina Pfizer-BioNTech bila 98,9% efikasna u sprečavanju hospitalizacija i smrti uzrokovane COVID-19.

Stopa infekcija COVID-19 takođe je opala za 95,8% među ljudima koji su primili obe doze vakcine, te dodaju da je vakcina takođe 98% efikasna u sprečavanju infekcija koje su uzrokovale temperaturu ili probleme s disanjem.

“Vakcina dramatično smanjuje ozbiljne bolesti i smrt i taj utjecaj možete vidjeti u našoj statistici morbiditeta”, citirala je internetska novina Times of Israel generalnog direktora Ministarstva zdravstva Chezy Levyja.

Distribucija vakcine u Izraelu počela je u decembru, a mogli su da je prime svi građani stariji od 16 godina.

Smatra se da su oni koji je prime nedjelju dana posle druge doze zaštićeni potpuno od eventualnog zaražavanja.

Izrael je tako postao de fakto prva zemlja u svijetu, koja izlazi iz pandemije kovida 19 zahvaljujući brzoj i efikasnoj kampanji vakcinacije.

Poslije dva mjeseca efektivne vakcinacije, prvu dozu dobilo je više od 60 odsto populacije.

Otvoreni su restorani, škole i aerodromi, uvedene “zelene propusnice”.

“Vakcinacija je jedini izlaz iz pandemije. Znate, svaka zemlja je u nekom momentu pogrešila. Ovaj virus je nešto novo za sve nas. Ali. mislim da je način na koji se naša zemlja, naš narod suočio i prihvatio ovu kampanju vakcinacije bio veoma uspešan”, istakao je  ambasador Izraela u Srbiji, Jahel Vilan gostujući u programu RTS-a

Smatra da je tome doprinijelo nekoliko faktora.

“Prvo, uporan pristup našeg premijera koji je brzo shvatio da moramo da dobijemo što više vakcina, što je brže moguće… Bližimo se koletkivnom imunitetu. Mi smo sad na 60 do 70 odsto imunizovanih, uveli smo ‘zelene proupusnice’ za one koji su preležali virus ili dobili dvije doze i sad mogu slobodno u restorane, bioskope, hale…”, kazao je Vilan.

Jedan od razloga brzog pristupa vakcinisanju može biti malo geografsko područje Izraela, što omogućava laku i brzu distribuciju vakcine ”, rekao je ranije epidemiolog sa Univerziteta u Tel Avivu Gabriel Chodick,

Drugi razlog se krije u samom izraelskom sistemu zdravstvenog osiguranja, koji je obavezan u zemlji. Svi izraelski državljani klijenti su jedne od četiri velike osiguravajuće kompanije, koje su u stalnom “direktnom i neposrednom kontaktu” s ljudima zahvaljujući modernoj tehnologiji. Osiguravajuće kompanije su u velikoj mjeri uključene u distribuciju vakcine i vakcinaciju izraelskom stanovništvu.

“Kompleksnom logistikom potrebnom za distribuciju vakcine relativno su efikasno upravljale prvenstveno četiri spomenute kompanije za zdravstveno osiguranje. Prvih dana vakcinisali su se samo zdravstveni radnici i kao rezultat toga stekli smo iskustvo s neposrednim neželjenim efektima prije nego što smo započeli imunizaciju starijih osoba “, rekao je epidemiolog Chodick.

Treći je razlog, prema epidemiologu iz Tel Aviva, činjenica da Izrael, za razliku od država članica Evropske unije, ne mora čekati odobrenje vakcina od Evropske agencije za lijekove.

Izrael ima izvrstan sistem zdravstvene zaštite.

Svaki Izraelac stariji od 18 godina mora imati osiguranje, digitalizovanu zdravstvenu zaštitu i relativno veliku mrežu zdravstvenih centara. Pored toga, to je mala zemlja sa koncentrisanim stanovništvom, pa joj je lako distribuirati vakcinu.

“Ovo je bilo vrlo zanimljivo za farmaceutske kompanije. Izbor „pilot zemlje” koja je mala, visoko organiziovana i ima modernu zdravstvenu zaštitu prilično je dobra garancija da će to uspjeti. To će pomoći farmaceutskim kompanijama u prodaji vakcina “, objasnila je ranije u svojoj izjavi Irena Kalhousová, stručnjakinja za Izrael, za češki iROZHLAS.cz.

Palestina

Ono što predstavlja osnovni etički i politički problem jeste pristup vakcinaciji za Palestince.

Kako piše BBC, palestinske vlasti počele su davati vakcine isporučene u okviru međunarodne šeme podjele vakcina Covax, jer infekcije nastavljaju naglo rasti na Zapadnoj obali i u Gazi.

U istočnom Jerusalimu svi Palestinci imaju pravo na vakcinisanje od strane Izraela, kao i medicinari koji rade u šest tamošnjih palestinskih bolnica – od kojih mnogi dolaze iz drugih dijelova Zapadne obale i Gaze.

Palestinci u istočnom Jerusalimu imaju izraelsko prebivalište – tako da oni koji tamo žive plaćaju izraelske poreze i imaju pristup izraelskom zdravstvenom osiguranju, piše BBC

Izrael u početku nije ponudio vakcine drugim Palestincima do početka marta, kada je odlučio započeti vakcinisanje svih Palestinaca koji dolaze raditi u Izrael ili u izraelska naselja na Zapadnoj obali.

Prema Palestinskom državnom zavodu za statistiku, takvih je radnika oko 133 000, a mnogi svakodnevno prelaze u Izrael sa Zapadne obale.

Drugačija je slika na Zapadnoj obali i u Gazi – u kojoj živi oko pet miliona ljudi.

Ovdje je program vakcinacije tek krenuo.

Od početka februara naglo je porastao broj zaraza i smrtnih slučajeva, što je navelo vlasti da uvedu lockdown na Zapadnoj obali.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da je do sada bilo više od 251.600 potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 2.670 smrtnih slučajeva među Palestincima na Zapadnoj obali, u Gazi i u istočnom Jeruzalemu.

Prva pošiljka vakcina predviđena shemom Covax za pomoć siromašnijim zemljama u pristupu zalihama stigla je na Zapadnu obalu i u Gazu.

Isporučeno je 37.440 doza vakcine Pfizer-BioNTech i 24.000 doza vakcine AstraZeneca, navodi se u saopćenju Unicefa.

Tijelo Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava objavilo je izjavu u kojoj se kaže da je odgovornost Izraela da za Palestince u Gazi i na Zapadnoj obali osigura jednak pristup vakcinama Covid-19.

Tijelo kaže da je različiti pristup “moralno i pravno” neprihvatljiv prema međunarodnom pravu utvrđenom u Ženevskim konvencijama o regulaciji okupiranih teritorija.

Ali izraelski ministar zdravstva Yuli Edelstein rekao je za BBC: “Također možemo pogledati takozvane sporazume iz Osla gdje jasno i glasno kažu da Palestinci moraju sami voditi računa o svom zdravlju.”

Sporazumi iz Osla – koje je Izrael potpisao sa Organizacijom oslobođenja Palestine – palestinskim vlastima daju nadzor nad javnim zdravljem u skladu s principima samoodređenja.

Ali palestinske vlasti ukazuju na drugi dio sporazuma koji kaže: “Izrael i palestinska strana razmjenjivat će informacije o epidemijama i zaraznim bolestima, sarađivat će u borbi protiv njih i razvijati metode za razmjenu medicinskih kartona i dokumenata . ”

Sporazumi iz Osla, dogovoreni 1993. i 1995. godine, određivali su kako će se dijelovima Zapadne obale i Gaze upravljati u privremenom okviru dok se ne postigne trajno mirovno rješenje.

 


Povezane vijesti

Nevakcinisanim radnicima ne daju na posao: Da li je krenuo TALAS ZABRANA u preduzećima

eTrebinje

Bizarna reklama pogrebnog društva: Nemojte da se vakcinišete

eTrebinje

Problem u Sloveniji: Za novac primaju vakcine umjesto drugih

eTrebinje

Durić: Epidemiološka situacija u Trebinju nepovoljna, sve nade polažemo u vakcinaciju

eTrebinje

Dom zdravlja Trebinje uveo dodatne brojeve telefona na koje se može zakazati vakcinacija

eTrebinje

Četiri bitna faktora koja određuju da li će se vakcinisani zaraziti koronavirusom

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više