eTrebinje
Zdravlje Svijet Vijesti

Veliko otkriće Hercegovca iz Čikaga: Moćnim zracima pravi vakcinu protiv korone!

Izvor: UNLV Free Press

Fotografija: UNLV Free Press


Doktor Majkl Pravica, profesor fizike na Univerzitetu u Las Vegasu otkrio je da moćnim rendgenom može da sintetiše materijale nove, pa čak i da stvara visokokvalitetne vakcine.

Ono što je, kako kaže Pravica, naročito zanimljivo jeste to što je ovo monumentalno otkriće bilo potpuno slučajno!

“Neki ljudi se možda neće složiti, ali ja tvrdim da je najbolja nauka zapravo slučajna”, kaže Pravica.

Кada je Pravica proučavao eksploziv, pitao se da li može da pritiskom na kombinaciju materijala izazove ispuštanje kiseonika. Kako bi posmatrao šta se događa, koristio je snažni rendgen aparat za merenje mikrona.

“Odjednom vidimo kokice malih kristala koje iskaču. O, bože, ovo je hemijska reakcija indukovana rendgenskim zracima”, ispričao je Pravica.

U tom trenutku je shvatio da mu nije potreban katalizator ili toplota za pokretanje hemijske reakcije, kao što se to tradicionalno radi u laboratorijama. Sve što mu je potrebno je rendgen koji pokreće reakcije.

Pravica tako otvorio pregršt mogućnosti i praktično novo naučno polje tvrde rendgenske fotohemije, kako je nazvao ovu tehniku.

Pravica je kasnije sproveo eksperiment pokušavajući da rendgenskim zracima oslobodi ugljen-dioksid iz smeše u prahu. Proizvod je bio skoro ono što je očekivao. Ugljen-dioksid je zapeo u materijalu nalik na staklo, koji opisuje kao crvenkasto-smeđu boju pivske boce.

Ovaj materijal se naziva polimerni ugljen-monoksid i prethodno je proizvođen kompresovanjem praha pod visokim pritiskom, ali je rezultirao nestabilnim polimerom koji bi se brzo raspadao. Pravica je, međutim rendgenom stvorio stabilnu verziju koja je tako dobra, da ju je Univerzitet u Las Vegasu patentirao.

Ovaj novi materijal može da opstane neoštećen na preko 500 stepeni Celzijusa. Takođe može da podnese zračenje i ima dobru provodljivost. Ovaj materijal pogodan je za upotrebu u industriji, svemiru i nuklearnim elektranama, kao senzor ili čak u elektronskim uređajima.

Prošlog marta, Pravica je pronašao još jednu moguću upotrebu ove tehnike – za izradu visokokvalitetnih vakcina.

Budući da su moćni rendgenski zraci toliko precizni, do mikrona, Pravica smatra da se može razgraditi genetski materijal virusa. Potrebno je podesiti rendgenski zrak na odgovarajuću talasnu dužinu i odstraniti genetski materijal i virusa, čime bi se dobila visokokvalitetna vakcina.

„Кada sam prvi put videla kako kristali iskaču kao kokice, tada sam shvatila da su ti rendgenski zraci tako moćni“, rekao je Pravica.

Profesor Majkl Mihajlo Pravica rođen je u Čikagu, Amerikanac je srpskog porekla i tečno govori maternji srpski jezik. Porijeklom je iz Hercegovine.

 


Povezane vijesti

U trebinjskoj Bolnici preminula tri pacijenta

eTrebinje

Rusija razvija novu vrstu vakcine protiv Kovida 19

eTrebinje

Od sutra sve radi – Počinju i teretane i sportske aktivnosti

eTrebinje

Buha: “Zbog zgrušavanja krvi umire najveći broj pacijenata”

eTrebinje

U trebinjskoj Bolnici preminula četiri pacijenta

eTrebinje

U Trebinju 39 novih slučajeva zaraze

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više