eTrebinje
Region Vijesti

Vesna Bratić: Djeca da ne kupuju poklone učiteljicama za 8. mart

Izvor: Dan

Fotografija: Ilustracija


Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, na čijem je čelu Vesna Bratić, naložilo je direktorima osnovnih škola da spriječe organizovanje kupovine poklona za 8. mart učiteljicama i nastavnicama i time prekinu praksu koja već godinama važi u vaspitno-obrazovnim ustanovama, piše Dan.

U dopisu, koji je upućen direktorima 2. februara, navodi se da su se Ministarstvu prosvjete obratili roditelji „prigovorom da se animiranjem putem viber grupa skupljaju novčana sredstva od učenika u svrhu kupovine poklona povodom određenih datuma”.

U dopisu Ministarstva koji potpisuje državni sekretar Miroslav Anđelić od direktora se traži da u saradnji sa nastavnicima spriječe ove aktivnosti, budući da se one ne odnose na vaspitnu i obrazovnu funkciju škole.

Direktorima je još jednom skrenuta pažnja da ne smiju dozvoliti ni prodaju dodatne literature u školama.

Prema ocjeni Slobodana Savovića iz Sindikata prosvjete, odluka ministarstva da zabrani kupovinu poklona za 8. mart učiteljicama i nastavnicama je samo na prvi pogled stroga i hladna.

“Treba znati da je ovaj vrijedni praznik naših uvaženih koleginica dama prethodnih godina obesmišljen kičom i takmičenjem ko će kupiti skupocjeniji poklon i na taj izvitoperen način izraziti ljubav i pažnju. Na stranu to što su pregršt karanfila završavali u kontejnerima ili zgaženi na ulici. Poenta je bila da se ljubav i pažnja mogu iskazati novcem i poklonom. To je bio tipičan proizvod konzumentskog društva. Znam da su i tada moje dame, moje koleginice branile učenicima kupovinu skupocjenih poklona. Dakle, podržavam svaku odluku koja će odvratiti učenike od konzumacije ljubavi i pažnje kroz materijalne poklone i svaku odluku koja će vratiti sjaj i značaj ljepoti i vrijednosti našim dragim koleginicama”, kazao je Savović za Dan.

U Udruženju Roditelji kažu da su mišljenja podijeljena oko ove odluke.

Kristina Mihailović iz Udruženja navodi da potez Ministarstva generalno nije loša odluka, ali da ima jedan broj roditelja koji smatraju da za tim nije bilo potrebe.

“Neki roditelji ne vide ništa loše u tome. Bilo je prigovora ranijih godina i pritužbi čak zašto se skupljaju pare za poklone. Ljudi su se žalili da neko nema novca za poklone, a sada kada je ministarstvo donijelo odluku da se to ne radi, imamo opet žalbe. Pogledajte samo komentare na našoj objavi na Facebooku, mišljenja su jako podijeljena”, kaže Mihailović za Dan.

Komentari različiti

U grupi Roditelji na Facebooku mišljenja su šarenolika, od „hvala Bogu” da se staje sa praksom sakupljanja novca za poklone za 8. mart, do toga da odluka „smisla nema”.

Jedna majka, Tamara Madžgalj, pita se na koji način će joj direktor škole zabraniti, da učini znak pažnje ženama koje provode vrijeme sa mojim djetetom, koje rade na usavršavanju mog djeteta kao ličnosti,u obrazovnom i vaspitnom smislu.

Oduvijek se 8. mart obilježavao, ne vidim razlog zašto ne bi i dalje prokomentarisala je ona.

Na drugoj strani, Nikolina Čavor kaže da je stvorena praksa da svi kupuju poklon učiteljici/nastavnici i tako se roditelji, koji možda nemaju dovoljno novca ni za osnovne stvari, stavljaju u nezavidnu situaciju.

 


Povezane vijesti

Mandić izlazi na crtu Đukanoviću

eTrebinje

Ko su potencijalni kandidati za predsjednika Crne Gore

eTrebinje

Neredi ispred Skupštine Crne Gore nakon usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku

eTrebinje

Crna Gora: Planirao da proda maloljetnu kćerku strancu za 14.000 evra

eTrebinje

Stravična nesreća u Crnoj Gori: Automobil sa 3 osobe sletio u rijeku, ronioci izvukli tijelo djevojke

eTrebinje

Prof. Danilo Kovač: Uključimo muzeje u nastavni proces!

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više