eTrebinje
Zanimljivosti Magazin

Kako olakšati sebi selidbu?

Izvor: eTrebinje

Fotografija: pixels.com

Foto: Pixels

Da li ste znali da je selidba jedan od najstresnijih perioda u životu svakog pojedinca? Bez obzira na razloge koji prethode selidbi, mijenjanje životne sredine i boravišnog prostora je ogromna promjena u našoj svakodnevnici. Čak i kada smo odrasli, većina nas ne voli promjene.

Dobro se snalazilo u svojim rutinama, putanjama do posla, volimo druženje sa prijateljima, istu prodavnicu u kojoj svaki dan pazarimo. Ljudski mozak je programiran da se najudobnije osjeća u monotoniji jer na svaku promjenu reaguje kao na opasnost.

Iako nam više prija sigurnost na poznatom terenu, promena je neizbježna, a način na koji reagujemo određuje koliko će nam promjena lako ili teško pasti.

Angažujte agenciju za selidbe

Iako će vam možda na prvi pogled djelovati da nema previše stvari koje treba prenijeti, svako ko se barem jednom selio u životu potvrdiće suprotno. Na primjer, peškira i ćebadi ima za pun automobil, a to je samo mali djelić svega onoga što je potrebno prenijeti na drugu adresu.

Bilo da su u pitanju selidbe iz Novog Sada, Beograda, Trebinja ili drugog grada, agencija će vam pomoći da vaša selidba prođe jednostavno i uz minimalno napora.

Ove specijalizovane agencije imaju adekvatna prevozna sredstva u kojima može stati većina vaših stvari, pa ćete samim tim skratiti vrijeme potrebno za relaciju između stare i nove adrese.

Osim toga, profesionalci će za samo nekoliko sati uraditi posao koji bi ste vi sami obavljali čitav dan, prenoseći turu po turu automobilom. Takođe, ne morate brinuti o robusnim stvarima poput kreveta ili ormana koji vam svakako neće stati u auto.

Otarasite se suvišnih stvari

Koliko god da ste uredni, nakon godina života provedenih u jednom prostoru neizbježno je da se nakupi gomila stvari koje vam više nisu potrebne. To mogu biti igračke za djecu, stara garderoba, pocijepani peškiri, okrnjeno posuđe ili pohabani tepih za koji nikako da se sjetite da ga izbacite napolje.

Vašu selidbu možete iskoristiti da budete humani i donirate suvišne stvari koje će drugima mnogo više značiti nego vama, a ujedno ćete imati manje stvari za prenošenje tokom selidbe.

Foto: Pixels

Obilježite torbe drugačijim bojama

U trenutku kada se preselite, imajte u vidu da ćete imati gomilu torbi i kutija na jednom mjestu. Verovatno u tom trenutku nećete znati gdje vam je šta ma koliko pažljivi bili tokom pakovanja, zato je preporučljivo da obmotate ukrasne trake u boji oko rukohvata.

Jednu boju dodijelite jednoj kategoriji – torba sa peškirima može biti obilježena bijelom trakom, dječije igračke žutom, lomljive stvari crvenom, kućni aparati plavom i tako dalje, a ovaj sistem možete prilagođavati svojim potrebama po želji, onako kako je vama najlakše.

Možete koristiti dosledan format da biste brzo identifikovali svaku kutiju i torbu prema prioritetu, kao i prema težini. Na taj način ćete u velikoj mjeri uštedjeti vrijeme koje je potrebno za raspakivanje, pa samim time i olakšati sebi selidbu.

Pažljivo spakujte lomljive stvari

U tekstu iznad smo naveli da lomljive stvari možete obilježiti posebnom bojom, kako biste znali sa kojim torbama da budete pažljivi prilikom selidbe.

Međutim, preporučljivo je da zaštitite lomljive stvari prije nego što ih spakujete u torbe. To možete uraditi sa pucketavom folijom, a alternativno ih možete osigurati peškirima i ćebićima. Ne samo da ćete imati isti vid zaštite kao sa folijom, već ćete uštedjeti na prostoru.

Ukoliko krhke i lomljive stvari pakujete u kutije, prvo ojačajte njeno dno sa izolir trakom sa spoljne strane, a zatim na dno postavite popularnu puc puc foliju, peškire, ćebad ili deblju garderobu.

Nemojte koristiti novine, jer one mogu da ostave mrlje od štampe na delikatnim površinama.

Izmerite gabaritne stvari

Prije nego što kontaktirate agenciju za selidbe i uselite se u novi životni prostor, izmerite sve gabaritne stvari koje treba da se spakuju i prenesu na novu adresu.

Olakšaćete radnicima iz agencije da odmah znaju sa kojim vozilom da dođu, a ujedno nećete napraviti grešku koju ćete kasno uočiti, odnosno prilikom same selidbe kada stvari ne budu mogle da stanu na predviđeno mjesto.

Posebno je važno da imate na umu ćoškove i uglove. Pored toga, potrebno je izmjeriti i okvir vrata kako biste uopšte mogli da unesete svoj namještaj u novi stan ili kuću.

Iskoristite svaki prostor

Prilikom selidbe, bitno je adekvatno iskoristiti prostor kako ne biste sebi pravili dupli posao. Primjera radi, šerpe i lonci vam mogu poslužiti kao fiokice za tube kečapa, kesice začina i ostale sitne kuhinjske stvari.

Ne zaboravite da dobro zatvorite tube folijom sa unutrašnje strane čepa, ili kesice začina i soli štipaljkom. Isto važi i za šampone i kupke. Spriječićete da se tečnost izlije po stvarima u toku transporta, a čak i da se tuba otvori folija će značajno umanjiti potencijalnu štetu.

Za selidbu bez stresa, krucijalno je pripremiti se na vrijeme.

Barem jedan mjesec ranije sastavite spisak, izmerite stvari, pripremite torbe i kutije i blagovremeno angažujte pomoć koja će vam biti prijekopotrebna. Selidba je novo poglavlje u životu, a zasigurno ne želite da ga provedete u stresu i nervozi koje selidba neizostavno donosi sa sobom.

 

 


Povezane vijesti

Savjeti i ekonomična rješenja za selidbu u inostranstvo

eTrebinje

Evo o čemu treba da mislite ukoliko želite da se preselite u Beograd

eTrebinje

Šta je Stanivuković uradio sa namještajem “Ćućuna XIV”, koji je kupljen u jeku pandemije?

eTrebinje

Formirana Kancelarija za oduzimanje imovine

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više