eTrebinje
Zanimljivosti Magazin

“Bio je kršten i slava mu je bila Sveti Đorđe” Iz muzeja odgovorili američkom ambasadoru na izjave da je Tesla bio Amerikanac (Video)

Izvor: Srpska Info

Fotografija: Ilustracija

M0014782 Nikola Tesla, with his equipment Credit: Wellcome Library, London. Wellcome Images images@wellcome.ac.uk http://wellcomeimages.org Nikola Tesla, with his equipment for producing high-frequency alternating currents. Inscribed: 'To my illustrious friend Sir William Crookes of whom I always think and whose kind letters I never answer! Nikola Tesla June 17, 1901' Photograph 1901 Published: - Copyrighted work available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0 http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Muzej Nikole Tesle u Beogradu je, nakon današnje sporne izjave američkog ambasadora u Srbiji Entonija Godfrija da je “Tesla bio Amerikanac” objavio na svom Instagram profilu podatke o najvećem srpskom naučniku, između ostalog, i da je kršten u pravoslavnom hramu i da mu je slava Sveti Đorđe.

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u selu Smiljanu, pored Gospića. Nikola bio je sin protojereja Milutina Tesle, srpskog pravoslavnog sveštenika u Smiljanu, koji je služio u svom parohijskom hramu Svetih apostola Petra i Pavla – navodi se u objavi.

Muzej napominje da je u tom istom hramu Nikolu krstio sveštenik Toma Oklopdžija.

– Otac Milutin, kao i cijela porodica Tesla, slavili su slavu Sveti Đorđe. Teslina majka Georgina Đuka Tesla, rođena Mandić, potekla je iz svešteničke porodice. Njen otac i brat bili su srpski pravoslavni sveštenici – piše u objavi.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Muzej Nikole Tesle (@teslamuzej)

Muzej je objavio i fotografije Tesline krštenice, njegovog oca Milutina Tesle i crkve u Smiljanu.

Američki ambasador Entoni Godfri rekao je ranije danas na beogradskom aerodromu povodom ispraćaja aviona “Er Srbije” za Njujork, koji na sebi ima lik Nikole Tesle, da je srpski naučnik bio Amerikanac, kako je naveo, po izboru.


Povezane vijesti

Na eksponate u Muzeju Hercegovine postavljeni višejezični kju-ar kodovi

eTrebinje

Nova turistička ponuda Trebinja: Virtuelni obilazak austrougarskih utvrđenja

eTrebinje

Video neuspjelog skoka sa Starog mosta Amerikanca kojeg su Mostarci spasili od utapanja

eTrebinje

“Jedini ja nisam dobio zlatni dukat od njega” Malo ko je znao da je Dudi Ivkoviću Nikola Tesla bio djeda

eTrebinje

Hrvati žele da Teslu stave na novčanicu

eTrebinje

MOTIV DO NEBA Đoković citirao Teslu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više