eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Evo koji borci imaju pravo na pomoć Vlade – Prijave traju do 5. maja

Izvor: Nezavisne

Fotografija: Ilustracija

spomenik-trebinje
Spomenik poginulim borcima odbrambeno otadzbinskog rata

Tekući javni poziv za novčanu pomoć kategoriji socijalno ugroženih boraca odnosi se isključivo na socijalno ugrožene, nezaposlene borce od prve do pete kategorije, mlađe od 60 godina.

Ovo je rečeno danas na sastanku premijera RS Radovana Viškovića i predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske Milomira Savčića.

Ovaj javni poziv traje do 5. maja. Prema pravilima javnog poziva, borci koji ispunjavaju uslove trebaju podnijeti zahtjev za pomoć gradskim, odnosno opštinskim odjeljenjima, nadležnim za boračko invalidsku zaštitu.

Kako je iznesno na sastanku, od otvaranja javnog poziva do danas zaprimljeno je 6.839 zahtjeva za dodjelu novčane pomoći.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, razgovarano je i o više tekućih aktivnosti Vlade koje se odnose na boračko ivalidsku zaštitu, sa posebnim osvrtom na projekte samozapošljavanje boraca i jednokratnoj podršci za kategoriju nezaposlenih socijalno ugroženih boraca.

Višković je istakao da će program samozapošljavanja nezaposlenih boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginulih boraca, omogućiti zapošljavanje 1.334 osobe. Zbog velikog odziva, za ove namjene iz ovogodišnjeg republičkog budžeta biće izdvojeno osam miliona KM, umjesto prvobitno planirana tri miliona KM. Ujedno, ovo je do sada najveći izdvojeni iznos za zapošljavanje i samozapošljavanje boraca.

Tokom sastanka, Višković je ukazao da je, i pored ekonomskih posljedica pandemije korona virusa, omogućena redovna i nesmetana isplata boračkih izdvajanja po ostvarenim i stečenim pravima, te da su početkom ove godine invalidnine povećane za tri odsto. Takođe, predsjednik Vlade RS iznio je podatak da su invalidnine od 2013. godine do danas ukupno uvećane za 20,3 odsto.

Takođe, naglašeno je da se iz republičkog budžeta za godišnji borački dodatak izdvaja 9,96 miliona KM, dok se 65 miliona KM izdvaja za isplate mjesečnih boračkih dodataka, na koje pravo imaju borci od 1. do 5. kategorije sa navršenih 60 godina života.

 


Povezane vijesti

U Berkoviće nije stigla ni marka pomoći sa nivoa BiH za posljedice zemljotresa

eTrebinje

Fondacija „Sveti Vukašin“: Pomozimo Tamari i njenoj porodici da dobiju lijekove i topao dom (FOTO)

eTrebinje

“Sutra isplata 100 KM pomoći za više od 200.000 boraca”

eTrebinje

Zbog opasnosti od ruske agresije Bajden odobrio vojnu pomoć i za Bosnu i Hercegovinu

eTrebinje

Po 100 KM i civilnim žrtvama rata i žrtvama ratne torture

eTrebinje

Evo koji su uslovi za dobijanje subvencije za solarne panele na kući

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više