eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

Ljekari upozoravaju: I nakon revakcinacije postoji rizik od zaražavanja koronom

Izvor:

Fotografija:


Bez obzira na primljenu vakcinu, građani i dalje treba da se pridržavaju epidemioloških mjera, jer je zaražavanje korona virusom moguće poslije dobijanja prve doze, ali i nakon revakcinacije.

Naši sagovornici objašnjavaju da se ovo češće dešava kod ljudi koji imaju oslabljen imuni sistem, zbog nekih bolesti ili terapije koju koriste, ili je im imuni sistem oslabio zbog starosti.

– Očekujemo da će se javljati građani sa simptomima kovida 19 poslije prve i druge doze, bez obzira na vrstu vakcine koju su dobili, zato što nismo savladali informacije o tome da, iako smo primili vakcinu, moramo nositi maske na propisan način, pridržavati se fizičke distance, sprovoditi provjetravanje i dezinfekciju. Ovo je veoma značajno, jer još ne znamo da li vakcinisana osoba koja oboli može prenositi virus u zajednici – kaže za Srpskainfo dr Vesna Lučić Samrdžija, specijalista epidemiologije Higijensko-epidemiološke službe Dom zdravlja Banjaluka.

Antitijela

Ona upozorava da je veoma rizičan period između primanja dvije doze, jer se tada u tijelu stvaraju specifična antitijela, što nas čini ranjivim za sve vrste infekcija, pa i kovid 19.

– Vakcinacija protiv kovida 19 podrazumijeva da građanin dobije dvije doze vakcine. Imali smo nekoliko potvrđenih slučajeva kovida poslije primljene prve i druge doze, sa blažom kliničkom slikom. Dakle, sve se kreće u okviru očekivanog – kaže dr Lučić Samardžija.

Dodaje da su  simptomi oboljevanja vakcinisanih različiti od osobe do osobe, te da zavise od količine virusa kojoj su izloženi, kao i stanja organizma.

– Kod vakcinisanih sa dvije doze očekujemo blažu kliničku sliku, što nam se trenutno i pokazuje na terenu. Naime, vakcina nas ne štiti od infekcije, ona nas štiti od razvoja teških kliničkih formi bolesti, koje mogu imati nepovoljan ishod. Dužina stvaranja zaštitnog titra antitijela nakon dobijene vakcine zavisi od njene vrste, ali ne samo od toga. Brzina i sposobnost stvaranja antitijela nakon primljene vakcine zavisi i od našeg imunološkog sistema. Na osnovu postojećih naučnih studija, očekujemo da će zaštitni titar antitijela nakon primljene jedne doze „Fajzera“ biti na nivou kao da smo preležali tešku kliničku formu bolesti. Najsporije se formiraju antitijela nakon „Sinofarm“ vakcine, ali i najduže traju. Dakle, rizik od infekcije postoji i nakon vakcinacije u dvije doze, ako se ne pridržavamo epidemioloških mjera – naglašava dr Lućić Samardžija.

Vakcina

Doktorka Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC RS, kaže da je sigurno da prva doza djeluje na imuni sistem, u smislu stvaranja antitijela.

– Jedna doza vakcine štiti mnogo manje nego dvije, a druga je 95 odsto efikasna u sprečavanju bolesti poslije jedne nedjelje – kaže za Srpskainfo dr Verhaz.

Ističe da je u UKC RS bilo pacijenata oboljelih od kovida kod kojih je započeta vakcinacija, ali nisu kompletno vakcinisani.

– Imali smo samo jednog pacijenta koji je kompletno vakcinisan, a koji je imao pozitivan PCR test, ali sa lakšom kliničkom slikom. Jasno je da vakcine koje se sada daju kod svakog pojedinačno mogu da ublaže težinu bolesti. Potrebno je da se osoba kompletno vakciniše, sa dvije doze, a zaštitna antitijela se stvaraju u narednom periodu. Brzina i titar zaštitnih antitijela zavise od tipa vakcine – objašnjava dr Verhaz.

Prema njenim riječima, moguće je da osoba bude u periodu inkubacije u toku primanja vakcine.

– Vakcina, dakle, nije imala dovoljno dugo vremena da razvije adekvatnu imunološku zaštitu i da zaštiti pacijenta. Dvije okolnosti mogu da dovedu do oboljenja nakon vakcinacije – ukoliko se infekcija dogodila kratko prije ili u prvim danima nakon vakcinisanja, jer su tijelu potrebne oko dvije nedjelje kako bi izgradilo imunološku zaštitu. Potpuna zaštita se postiže tek nakon druge doze vakcine – poručuje dr Verhaz.

Rijetka pojava

I u Institutu za javno zdravstvo RS potvrđuju da je bilo pojedinačnih slučajeva da su se osobe zarazile koronom nakon vakcinacije ili revakcinacije, ali da su takve pojave rijetke.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– Zaštita koju pruža većina vakcina ne štiti odmah nakon vakcinacije. Ako ste bili izloženi virusu jedan dan ili nedjelju dana poslije vakcine i dalje ste ugroženi od zaražavanja i možete prenijeti virus drugima. U praksi uvijek postoji mogućnost da neka osoba, koja je vakcinisana, ne uspije da razvije adekvatan imuni odgovor koji bi je u potpunosti zaštitio od infekcije i oboljevanja. Čak i u ovom slučaju, osobe ipak razviju određeni imunitet nakon vakcinacije, koji ih štiti barem od teškog oblika bolesti. To znači da će, ako se i zaraze i razviju bolest, ona biti blaža nego što bi bila da nisu vakcinisani – kažu za Srpskainfo u IJZ RS.

Dodaju da je efikasnost vakcina protiv kovida koje su u upotrebi vrlo visoka, što znači da veliki procenat vakcinisanih razvija imunitet koji ih štiti od bolesti.

– Nizak nivo antitijela ne mora da znači da ne postoji imuni odgovor. Takođe, antitijela mogu da porastu sa svakim novim dodirom s virusom, recimo, ako ste u kontaktu s nekim ko je zaražen, a prethodno ste preležali kovid i razvili ste antitijela – ističu u Institutu za javno zdravstvo RS.

Osim zaražavanja nakon vakcinacije, dešava se i da se osobe koje su preboljele kovid ponovo inficiraju koronom. Dr Vesna Lučić Samardžija, epidemiolog u banjalučkom Domu zdravlja, kaže da rizik od ponovnog obolijevanja od kovida postoji. – Mi se, kroz epidemiološki nadzor, već odavno susrećemo s pacijentima koji su ranije bili potvrđeni slučajevi obolijevanja. Mišljenja sam da na takve situacije u prvom redu utiče nepoštovanje epidemioloških mjera – naglašava dr Lučić Samardžija. I infektolozi ističu da su reinfekcije moguće. – Ne možemo govoriti o tačnom postotku reinfekcija, jer je pandemija u toku. Nije sigurno ni stvara li svaki čovjek imunost nakon infekcije korona virusom. Reinfekcija znači da se osoba inficirala i razboljela, pa oporavila, a onda ponovo inficirala. Na osnovu onoga što se zna o virusima sličnim koroni, mogu se očekivati reinfekcije tokom daljeg razvoja pandemije – kaže načelnica Klinike za infektivne bolesti u UKC RS, dr Antonija Verhaz.

REINFEKCIJE NAKON PRELEŽANOG KOVIDA

 

 


Povezane vijesti

Najnovije istraživanje: Ukoliko ste preležali koronu, kao da ste se vakcinisali

eTrebinje

Rus otkrio: “U SAD stvorena hibridna verzija korone, virus ubio 80 odsto zaraženih”

eTrebinje

Nakon dvije i po godine: Iz SZO poručuju da se nazire kraj pandemije korona virusa

eTrebinje

Za hitnu upotrebu: Odobrena vakcina protiv kovida za inhalaciju

eTrebinje

Pronađen okratoksin A u dječijim kašama i hepatitis A u smrznutom voću

eTrebinje

Otkriven novi test za mjerenje kovid antitjela, saznate sve kod kuće

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više