eTrebinje
Bosna i Hercegovina Vijesti

Šta američki ambasador poručuje bh. liderima: Na stolu su sankcije zbog destabilizacije Dejtona

Izvor: klix

Fotografija: klix


Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson prilično je oštro kritikovao bosanskohercegovačke političke lidere zbog destabilizacije Dejtona, pozivanja na mirni razlaz, vraćanja na retrogradni Izvorni Dejton, ali i zbog poziva na ukidanje entiteta.

Jasno je da se u porukama američkog ambasadora mogu pronaći i Milorad Dodik zbog posljednjih populističkih poteza pozivanjem na tzv. izvorni Dejton, za koji ambasador Nelson kaže da je retrogradan, te zbog poziva na “mirni razlaz”.

Također, u porukama se mogu pronaći i pojedini bošnjački lideri koji pozivaju na ukidanje entiteta.

Ambasador Nelson jasno naglašava poruke iz pisma Antonyja Blinkena, američkog državnog sekretara koji je pozvao na manje, ali značajne reforme Ustava i promjenu Izbornog zakona ove godine.

Zanimljivo je da se Nelson koristi određenom vrstom “igre riječi” kada govori o sankcijama, jer kaže da su sankcije na stolu zbog destabilizacije Dejtona i korupcije, ali da strožije sankcije mogu uvesti i građani na izborima. To je već poznata poruka, ipak kada metaforički kaže da je nešto na stolu, to može značiti i postojeće sankcije Miloradu Dodiku i Nikoli Špiriću (SNSD), ali je i indikativno da li SAD možda priprema i neke nove sankcije zbog nastavka destabiliziranja Dejtona.

U nastavku tekst ambasadora Nelsona prenosimo u cijelosti:

Kada su Sjedinjene Države uspjele, kroz posredovanje, dovesti do sklapanja Dejtonskog mirovnog sporazuma da bi se okončao rat devedesetih, liderima i građanima BiH data je važna prilika da grade mir i stabilnost. Mi danas podržavamo napore BiH da ostvari prosperitetnu budućnost u euroatlantskoj zajednici, koja počiva na ovim temeljima.

Sjedinjene Države i dalje su prijatelj BiH i daju čvrstu podršku njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Zajedno s našim partnerima iz EU, UK i ostalima, odlučni smo u svojoj podršci primarnom očekivanju građana BiH da mogu živjeti i odgajati djecu u okruženju u kojem postoji uzajamno poštovanje, kao i da mogu birati lidere koji se brinu o njihovim potrebama, a ne pune sopstvene džepove i ne lišavaju ih svake nade. Svaka KM koja završi u džepu političara je KM koja nije potrošena na obrazovanje djece, poboljšanje infrastrukture ili plaću građana BiH. Ovo je postalo još jasnije tokom razarajuće pandemije zbog koje previše ljudi u BiH i svijetu umire, dok političari odbijaju sarađivati.

Građani svakodnevno osjećaju posljedice kratkovidosti u fokusu usmjerenom na entitetske nadležnosti, umjesto na stvaranje funkcionalne BiH koja poboljšava položaj svih građana. Jednostavne i važne stvari mogu odnijeti živote, kao nepostojanje jedinstvenog broja za hitne slučajeve 112. Još jedna smislena reforma koja će poboljšati život svakog građanina BiH je i ažurirani državni zakon o elektronskom potpisu, jer će se time smanjiti birokratija, ubrzati pružanje usluga u javnom sektoru i olakšati međunarodna trgovina. Centralni registar transakcijskih računa potreban je za borbu protiv pranja novca i korupcije, za blokiranje finansiranja terorista te viši stepen sigurnosti bankovnog sektora.

Budućnost svih građana jeste jedinstvena BiH s dva entiteta, tri konstitutivna naroda i građanima koji, svi zajedno, pripadaju Evropskoj zajednici. Kako je državni sekretar Blinken jasno rekao, osnovne, ali važne reforme u oblasti vladavine prava, ekonomije i izbornog procesa ono su što lideri u BiH mogu ostvariti ove godine.

Umjesto da se bave otvaranjem novih radnih mjesta i privrednim rastom, iskorjenjivanjem korupcije, eliminisanjem diskriminacije i omogućavanjem slobodnijih i pravičnijih izbora, političari nastoje odvratiti pažnju od toga i izbjeći vlastitu odgovornost.

Čine to na način da potiču strah i podjelu, koji podsjećaju na devedesete, vrijeme u koje se niko ne želi vratiti. Pozivaju na otcjepljenje, žele se vratiti na retrogradni “Izvorni Dejton” i u pitanje dovode Dejtonskim mirovnim sporazumom zagarantovano postojanje oba entiteta. Ovakvo skretanje pažnje služi interesima lidera, zadržavajući netransparentan i nejednak ekonomski i politički sistem koji ih bogati i održava njihov utjecaj na štetu običnih građana i njihovih života. Na stolu se nalaze sankcije zbog destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije. Još strožije sankcije mogu uvesti građani glasanjem na izborima.

Ovo je razlog zašto su reforme toliko bitne u ovoj neizbornoj godini i zašto su se, čini se, lideri namjerili da odvrate pažnju građana od onoga što je srž svega. Sjedinjene Države su tu da podrže sve napore koji će BiH povesti naprijed, prema EU i svjetlijoj budućnosti. Nije prekasno da se lideri “osvijeste” i ostvare ono što građani očekuju kada je riječ o rješavanju stvarnih problema. Lideri u BiH su u prethodnom periodu pokazali da imaju snagu i sposobnost za postizanje konsenzusa i saradnju kako bi se, korak po korak, stvari preokrenule nabolje za građane ove zemlje.

 


Povezane vijesti

Velika Britanija: Razmatramo sankcije Dodiku i ostalima!

eTrebinje

Ovo je sadržaj 17 odluka koje je Džo Bajden potpisao

eTrebinje

Elektorski koledž danas potvrđuje Bajdenovu pobjedu

eTrebinje

Da li će Kim “raketom čestitati” Bajdenu?

eTrebinje

Ko je Džo Bajden: Od siromaha do milionera, ne radi samo jedan dan godišnje

eTrebinje

Tramp proglasio pobjedu i poručio da PREVARU neće dozvoliti

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više