eTrebinje
Najnovije Trebinje

Trebinje u znaku Dučićevog dana

Izvor: Grad Trebinje

Fotografija: Grad Trebinje


U Trebinju se danas održava kulturna manifestacija „Dučićev dan“, posvećena velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću, a naučni skup – koji Grad Trebinje sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda tradicionalno organizuje na ovaj dan – zbog epidemiološke situacije, organizovan je posredstvom „zum“ platforme.

„Poetika i poezija Miroslava Maksimovića“ 28. je naučni skup u ediciji poetička istraživanja, već 13. koji Institut za književnost i umetnost realizuje u saradnji sa Gradom Trebinjem, odnosno „Dučićevim večerima poezije“, a u radu posredstvom virtuelne platforme učestvuje tridesetak naučnih radnika iz Srbije, Crne Gore i dijaspore.

Pjesnik Miroslav Maksimović poručio je na otvaranju skupa da je projekat poetičkih istraživanja izuzetno dragocjen za srpsku poeziju, te da je tim naporima veoma doprinijelo Trebinje, bez čijeg bi se učešća sve drugačije i sa više teškoća odvijalo.

Trebinje je, kaže pjesnik, po mnogo čemu poseban naš grad, sa brojnim kulturnim aktivnostima, posebno onim posvećenih Jovanu Dučiću.

„Sa Crkvinom, koja je u dvije decenije ovog vijeka nadomjestila nedostatak Lovćena u našem javnom prostoru, te uvezivanjem na plodotvoran način svih tih aktivnosti – Trebinje je postalo glavni grad srpske poezije“, poručio je Maksimović.

U pozdravnoj besjedi u ime suorganizatora skupa, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da je Trebinje ponosno što je dio projekta čiji značaj i dimenzije izazivaju divljenje.

„Mi u Trebinju odavno smo shvatili da je kultura veoma važan posao, preko kojeg ovaj grad jača i svoju umnu snagu i svoju sposobnost da prihvati svaku slobodnu misao i kreaciju. Taj nam je amanet Dučić ostavio. Dučić nas obavezuje na dublje spoznaje i oštrija osvjetljenja u svim sferama života“, poručio je Ćurić.

Posebno smo radosni, dodaje Ćurić, što je ovogodišnji naučni skup posvećen pjesniku Miroslavu Maksimoviću, laureatu „Dučićeve nagrade“, velikom pjesniku koji je bio čest i drag gost na „Dučićevim večerima poezije“ i koji je s posebnim ushićenjem u Trebinju govorio i svoje i Dučićeve stihove.

„Svakako, riječ je o pjesniku koji se odavno uvrstio u red naših poznatih savremenih književnika, čije se djelo, ovdje podno Leotara, na svojevrstan način, dotaklo sa Dučićevim, i djelo koje je, već je izvjesno, osuđeno na trajanje“, kazao je Ćurić.

Direktor Instituta za književnost i umetnost Bojan Jović izrazio je uvjerenje da će skup, iako u tehnički drugačijem formatu, biti jedanako uspješan i plodotvoran, a kourednik projekta poetičkih istraživanja Svetlana Šeatović – da će do kraja ove godine biti kompletiran i zbornik radova posvećenih poetici Miroslava Maksimovića.

„To će biti 28. zbornik u ediciji poetičkih istraživanja koje je osnovao profesor Novica Petković, a ta edicija predstavlja jedinu pravu, unutrašnju, istoriju srpske poezije“, poručila je Šeatović.

U Hercegovačkoj Gračanici jutros je služena liturgija i pomen pjesniku Jovanu Dučiću, nakon čega je delegacija Grada Trebinja, predvođena gradonačelnikom Mirkom Ćurićem, položila cvijeće na pjesnikov grob i spomenike Dučiću i Njegošu u centru grada.

U okviru „Dučićevog dana“ u Muzeju Hercegovine večeras će u 19 časova biti priređena izložba o Matiji Banu „Pisma sa Banovca“, Etnografskog muzeja iz Beograda i Arhiva Srbije.

Foto: Grad Trebinje

 


Povezane vijesti

Dučićev dan – utočište srpske poezije: Počeo naučni skup „Mit, tradicija i simbol poezije Miloša Crnjanskog“

eTrebinje

Milan Nenadić ovogodišnji laureat “Dučićeve nagrade”

eTrebinje

Pogledajte kako Dušan Svilar izvodi slavnu temu iz “Kuma” (Video)

eTrebinje

Manifestacija “Dučićev dan”

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više