eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Vlada RS za akcioni plan zapošljavanja izdvaja 19.806.000 KM

Izvor: SRNA

Fotografija: Ilustracija


Vlada Republike Srpske izdvojila je dodatna sredstva za realizaciju Akcionog plana zapošljavanja, koja sada iznose 19.806.000 KM umjesto prvobitno planiranih 12.188.000 KM, izjavila je pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Mira Vasić.

Vasićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je Akcionim planom zapošljavanja za ovu godinu, donesenim u januaru, obezbijeđeno 12.188.000 KM za zapošljavanje 2.882 lica kroz realizaciju četiri programa zapošljavanja.

“Međutim, nakon zatvaranja javnog poziva, koji je trajao od 15. februara do 15. marta, konstatovano je da je velika zainteresovanost poslodavaca i nezaposlenih za korišćenje podsticajnih sredstava”, rekla je Vasićeva.

Samo za program podrške zapošljavanju djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i nezaposlenih demobilisanih boraca, za koji je prvobitno planirano tri miliona KM za samozapošljavanje 300 lica, prijavilo se 1.401 lice.

“Od ukupnog broja prijavljenih, 67 boraca i šestoro djece poginulih boraca nisu ispunjavali uslove, jer su u prethodnom periodu već koristili ova sredstva, dok su 1.334 lica ispunjavala uslove javnog poziva, od čega 1.227 demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida i 107 djece poginulih boraca”, objasnila je Vasićeva.

Ona je dodala da su na prijedlog predsjednika Vlade i ministra rada sredstva povećana na 19.806.000 KM, što je za sedam miliona KM više u odnosu na prvi Akcioni plan, čime bi se zaposlilo ukupno 4.118 lica.

“Ono što je bitno napomenuti je da je prvobitni plan dopunjen novim programom zapošljavanja pripravnika djece poginulih boraca sa visokom stručnom spremom i to 77 lica, koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje”, navela je Vasićeva.

Za ovaj projekat, dodala je, biće izdvojeno 763.882 KM, a sa realizacijom tog programa na Zavodu zapošljavanje više neće biti djece poginulih boraca sa visokom stručnom spremom koji nisu završili pripravnički staž.

Vasićeva je rekla da će sredstva koja nisu utrošena u prethodno realizovanim projektima, od oko 500.000 KM, biti prenesena na program zapošljavanja ciljnih kategorija kod poslodavca.

Time je za ovaj program umjesto planiranih 925 lica sada planirano zapošljavanje 1.075 lica.

 


Povezane vijesti

“Dojče Telekom” u Banjoj Luci traži 2.000 radnika

eTrebinje

Lokalne zajednice u Srpskoj POVEĆALE DEFICIT, ali i broj zaposlenih: Vlada predlaže manja primanja, Sindikat uprave sprema odgovor

eTrebinje

Vlada Srpske utvrdila Rebalans budžeta za 2021.

eTrebinje

Stiglo naređenje iz Vlade: Hitno prekinuti svako učešće na nivou BiH! Od fakulteta do ministarstava

eTrebinje

Vlada Srpske državnim milionima spašava posrnuli „Andrićgrad“

eTrebinje

Srpska garant za milijardu maraka kredita Elektrokrajine

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više