eTrebinje
Najnovije Video

Cvijanović i Krivokapić ozvaničili ukidanje putarine prema Herceg Novom (Video)

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić ozvaničili su danas ukidanje putarine na naplatnoj rampi na putnom pravcu Trebinje – Herceg Novi.

Cvijanović i Krivokapić sastali su se naplatnoj rampi, a potom je predsjednica RS prisustvovala radnom ručku sa predsjednikom Vlade Crne Gore i predsjednikom opštine Herceg Novi Stevanom Katićem u Meljinama.

Predsjednica Republike Srpske kazala je da je ovo veliki poduhvat, a sve u funkciji bolje saradnje, razumjevanja i olakšica za građane i privredu.

„Ovo je gest koji se uklapa u one naše dobre prijateljske odnose. U tim odnosima želimo da uklanjamo barijere, a ne da ih postavljamo i mislim da je ovo pravi način da se takvo nešto postigne. Raduje me činjenica i slaglanost Republike Srpske koja je išla u prilog integrisanog graničnog prelaza što znači manje administracije i potrošenog vremena, kao i olakšice za građane i privredu“, rekla je predsjednik RS.

Kako je istakla Cvijanović predstoji nam mnogo rada da popravimo nivo spoljno trgovinske razmjene.

„Analize pokazuju, da je prepreka u spoljno trgovinskoj razmjeni loša infrastruktura ili loša povezanost. Radimo da se ukine ono što su infrastrukturne barijere i mnogo će tu biti projekata koji će značiti bolje povezivanje i komunikaciju. Srećna sam i što je najavljeno da će se poslije mnogo godina revitalizovati avio linija koja je bila na relaciji Banja Luka – Tivat. Mislim da će to mnogo značiti za turizam Crne Gore, ali isto tako i za nas u RS i cijelu BiH”, zaključila je Cvijanović.Prema riječima premijera Crne Gore Zdravka Krivokapić ukidanje putarine predstavlja veliki iskorak koji je Vlada uspjela da napravi u kratkom vremenskom periodu.

„U januaru nakon prvog razgovora sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem započet je proces ukidanja putarine. Zahvaljujući radu ministara finansija i ekonomskog razvoja pregovori su okončani početkom maja. Pred početak turističke sezone građani Herceg Novog i Trebinja, kao i svi koji dolaze na crnogorsko primorje neće plaćati putarinu. Sada smo u vremenskom periodu kada moramo da vodimo računa da sve bude jednostavno i jeftino. To jednostavno znači da ne čekate jer vrijeme pogotovo u periodu turističke sezone zna da bude ograničavajući faktor i stvara potencijalnu nervozu. Jeftino umjesto što ćete plaćati putarinu, vi ćete popiti kafu na predivnom dijelu hercegnovske rivijere i time će biti isti doprinos u ekonomskom smislu”, kazao je Krivokapić.

Prema najavi premijera Crne Gore na svim graničnim prelazima postaviće skenere koji će po skraćenoj proceduri obavljati provjeru transporta.

U narednom periodu, premijer se nada da će granični prelazi sa BiH postati integralni.

“Resorni ministar će ovih dana potpisati sporazum sa BiH i tako omogućiti da granični prelaz na Zupcima bude integrisan, pa će i čekanja biti svedena na minimum. U izgradnju 12,8 KM puta uloženo je oko 18 miliona eura. Od putarine do sada je inkasirano oko 13,4 miliona evra. Preostalo je 4,6 miliona, koje bi kompanija zaradila do kraja isteka koncesije. Na osnovu pregovora, koji su bili intezivni, naš ministar finansija uspio je da dogovori iznos na 4 miliona, pri čemu je to gornja granica. Posebna komisija će na osnovu kvaliteta i stanja puta verifikovati da li će to biti 4 ili manje od 4 miliona”, kazao je premijer Krivokapić.

Na graničnom prelazu prisustvovali su i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.

 


Povezane vijesti

Premijer: Idemo u rekonstrukciju Vlade Crne Gore

eTrebinje

Vlada Crne Gore: Pripadnici policije Srbije na grub način atakovali na sina premijera

Administrator

Drašković uputio otvoreno pismo Krivokapiću

eTrebinje

Krivokapić: Imao sam informacije da se sprema državni udar

eTrebinje

Krivokapić: Napad na policiju je napad na državu

eTrebinje

Od danas do Herceg Novog starim putem, postojeći saniraju

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više