eTrebinje
Zdravlje

Kad suplementi postaju štetni?

Izvor: b92

Fotografija: depositphotos/ Syda_Productions


Mnogi uzimaju preparate na svoju ruku, i ne pomišljajući da mogu da naprave grešku. Koje su kombinacije loše, koje dobre, kada se može preterati sa suplementima?

Prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, istakao je da na tržištu postoje razni preparati. Postoje oni u kojima je zastupljen vitamin Ce, vitamin De, samo cink ili samo selen, pa ljudi kupuju pojedinačno te preparate, koje i piju pojedinačno. Sa druge strane postoje i kompleksi vitamina i minerala.

“Mi kao farmakolozi volimo veoma često da pravimo određene kombinacije lekova. Međutim, kada govorimo o suplementima, važan je pristup, koji ako znate da kombinujete, da napravite fiksnu kombinaciju i uzmete one sastojke koji deluju sinergistički, onda to ima smisla”, rekao je profesor.

Dodaje da je potrebno da imate dobru formulaciju, i da pri kombinaciji određenih sastojaka stavljate manje koncentracije lekovitih supstanci. To bi bile pozitivne strane uzimanja suplemenata.

“Svako kombinovanje povećava interakciju, pa ako preparati nisu u odgovarajućoj formulaciji u kojoj se oslobađaju određene supstance, onda kombinovanje na svoju ruku nije poželjno”, istakao je profesor.

Da li velika doza podrazumeva i veliku količinu iskorišćenog minerala ili vitamina koji pijemo?

“Kada govorimo o preventivnoj primeni kod osoba koje su zdrave i hoće preventivno da koriste suplemente, tu se treba držati propisanih dnevnih količina, recimo vitamin Ce se uzima u dozi do 500 miligrama, višak se neće apsorbovati. Nema supstance koja ne može da napravi neželjene efekte. Svaki lek može da bude i otrov, ako se primeni u neodgovarajućoj dozi”, napomenuo je profesor.

Da li organizmu treba odmor od suplemenata?

“Jedan opšti princip je da suplemente koristite oko tri meseca, a onda se napravi period pauze od mesec dana, jer su rezerve popunjene”, rekao je profesor Samardžić.

Poznato je da se vitamin Ce veoma često nalazi u kombinaciji sa acetilsalicilnom kiselinom, sa aspirinom, pa ne treba uzimati više od 500 miligrama vitamina Ce na dan.

Selen kao suplement nije preporučljiv kod pacijenata sa dijabetesom. Selen može loše da utiče i na jetru. On se ne koristi bez konsultacija sa endokrinologom.

Kada treba uzimati suplemente, u koje doba dana?

“Vitamin De treba uzimati uz obrok u popodnevnim satima. Cink daje efekat smirenja i daje se u večernjim satima. Magnezijum se može uzimati u svim delovima dana, u zavisnosti od namene u organizmu. Vitamini Be kompleksa uzimaju se u prepodnevnim satima”, rekao je prof. dr Janko Samardžić, klinički farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više