eTrebinje
Zanimljivosti Magazin

Kako odabrati ime za bebu?

Izvor: eTrebinje

Fotografija: Unsplash.com


Biranje imena za bebu je jedan od najvećih izazova budućih roditelja. Ime je nešto što će na neki način obilježiti život čovjeka, budući da će ga nositi cijelog života. Zbog toga imenovanje djeteta mnogim roditeljima stvara pritisak i strah od pogrešnog izbora.

Ipak, olakšavajuća okolnost je što za smišljanje pravog odgovora imate dovoljno vremena – oko 9 mjeseci i još dodatnih 30 dana, budući da zakonski rok u Srbiji, propisuje da novorođenče mora da bude upisano u matične knjige po imenu i prezimenu u roku od 30 dana od rođenja.

To je sasvim dovoljno vremena, pa ukoliko imate dileme u vezi imena vašeg mališana, uzmite papir i olovku u ruke, napravite spisak svih imena koja vam se dopadaju, a u donošenju konačne odluke mogu vam pomoći neki od sljedećih kriterijuma!

#1 Tradicionalno ili savremeno ime – prednosti i mane

Svako doba i svaka generacija ima svoja popularna imena, pa su tako šezdesetih godina prošlog vijeka najpopularnija imena za devojčice bila Snežana, Vesna, Slađana i Svetlana, dok su za dečake birana imena poput Zoran, Dragan i Goran.

Danas su za djevojčice popularna imena Sofija, Dunja, Sara, Lena i Mila, dok su za dječake popularnija imena Luka, Pavle, Andrej i Ognjen. Ipak, postoji i sve veći broj imena, naročito za djevojčice koja su do sada bila jako malo zastupljena poput Iskra, Srna, Kruna i Nika.

Kada je u pitanju izbor između pomenutih imena, treba napomenuti da pogrešnog odgovora nema. Ipak, važno je da pomislite o budućnosti i zapitate se da li će ime koje danas dajete biti isto zvučno za 20-tak godina, kao i u sadašnjem trenutku. Takođe, tradicionalna imena poput Jefimija i Nemanja, ne znači nužno i monotonost i dosadu – naprotiv.

Njihova ljepota upravo leži u neprolaznosti, baš kao i  imenima poput Nikola, Aleksandar, Milica, Ana i Marija. Ipak, ne zaboravite da se trendovi u imenovanju djece stalno mijenjaju, te da ono što danas zvuči kao moderno, u godinama koje slijede neće nužno značiti isto.

#2 Značenja i simbolika imena – koristan saveznik u odabiru imena

Simbolika i značenje imena takođe vam može biti koristan saveznik u odabiru imena. Mnogi roditelji promijene mišljenje ili donesu odluku o imenu tek kada po prvi put vide svoje dijete, upravo jer ih asocira na nešto – ime Mila, tako, odgovara mirnoj i blagoj prirodi, baš kao i izvedenice poput Milena i Milica.

S druge strane, ime Viktor ili Boris imaju jasnu simboliku borca i pobjednika, zbog čega su česta imena za dječake koji su prebrodili težak porođaj. Miodrag je ime koje iako ima notu starog imena, u svojoj suštini jeste kovanica spojena od dva pridjeva – mio i drag, što ukazuje na blagu i milu prirodu čovjeka.

Simbolika imena će vam tako potencijalno najviše pomoći da konačno odlučite o imenovanju djeteta, onda kada ga prvi put ugledate i upoznate se sa njim.

Foto: Unsplash.com

#3 Porodično stablo – možda se savršeno ime za vaše dijete krije baš tamo

U Srbiji nije rijedak slučaj imenovanja djeteta prema svojim precima, pa se tako možda konačan odgovor krije upravo u vašem porodičnom stablu. Ovo je divan način da odate počast voljenom članu porodice, ili nastavite tradiciju održavanja nekih imena koje smatrate lijepim u krugu porodice.

#4 Slaganje imena i prezimena – važan faktor

Ono što mnogi roditelji previde prilikom osmišljavanja idealnog imena za njihovo dijete jeste da pročitaju ime u kobinaciji sa prezimenom naglas i vide kako zvuči. Istina je da ovde nema egzaktnih pravila koja biste mogli da ispratite – stvar je u osjećaju i zvučnosti.

Neka imena i prezimena jednostavno zvuče skladno u kombinaciji. Čest je savjet da se kratka imena kombinuju u kombinaciji sa dugim prezimenima, i obrnuto, međutim i ovo nije pravilo kojih se slijepo treba držati. Neka kratka imena će se sasvim dobro uklapati sa kraćim prezimenima, i čak zvučati vrlo jasno i zvučno.

Neka neobičnija prezimena za naše područje, možda je pametno kombinovati sa univerzalnijim imenima, poput primjera nekih od naših poznatih ličnosti sa zvučnim imenima i prezimenima – Viktor Troicki i Mateja Kežman.

#5 Ne zaboravite na nadimke – vaše dijete će ga čuti češće od imena

Posljednji, ali ništa manje bitan savet jeste – ne zaboravite nadimak. Kada budete napravili spisak svojih omiljenih imena za dete, ne zaboravite da pored imena upišete i sve moguće nadimke koje ime implicira. Nadimak će potencijalno biti i bitniji od samog imena, budući da će se vaše dijete u društvu najčešće oslovljavati upravo po nadimku.

Ukoliko se, primjera radi, na vašem spisku imena nalazi ime Petar, razmislite da li vam se dopadaju i česti nadimci uz njegovo ime – Pera, Peca, Pepi ili Peki. Slično je sa Milicom i nadimkom Mica, ili sa Julijom koja će vjerovatno gotovo uvijek biti oslovljavana sa Juca.

Izuzetak su djeca sa autentičnim prezimenima, koja će uglavnom biti oslovljavana njima, ali svakako nemojte zaboraviti da sve kriterijume uzmete u obzir. Za sam kraj, ostalo je da zaključimo da pogrešnih odgovora kada je u pitanju odabir imena za dijete nema, a da je na vama da odredite koji kriterijumi i faktori su vam najvažniji u trenutku kada krstite vaše dijete.


Povezane vijesti

Slučaj trudnice čija beba ima tumor na mozgu, a kojoj odbijaju abortus, potresa Hrvatsku

eTrebinje

Gradonačelnik Ćurić prvorođenoj bebi darovao zlatnik

eTrebinje

Rođena prva beba u Trebinju: Porodica Spaić dobila djevojčicu

eTrebinje

Fajzer, Sinofarm, Sputnjik, Astra Zeneka: Koja vakcina stvara najviše antitijela

eTrebinje

Nema više Facebook-a, sada je tu Meta – Zakerberg objasnio zašto

eTrebinje

Fejsbuk sledeće nedelje menja ime: Šta još neće biti isto kao pre?

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više