eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Ministarstvo prosvjete: Povećanje koeficijenta svim zaposlenim

Izvor:

Fotografija: Ilustracija


Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture i Prijedogom zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima predviđeno je da svim zaposlenima u ovim ustanovama koeficijenti budu povećani od 2,5 do 7,7 odsto, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

 

U saopštenju se navodi da je prijedlogom ovih zakona, koji će danas biti razmatrani u Narodnoj skupštini, predviđeno da bi direktor škole koja ima od 401 do 800 učenika sa visokom stručnom spremom dobio povećanje koeficijenta za oko 2,5 odsto, dok bi nastavnik, bibliotekar, sekretar, računovođa sa visokom stručnom spremom dobili povećanje koeficijenta od oko 4,5 odsto.

Zaposleni sa najnižim koeficijentima – domar, vozač, čistačica, noćni čuvar i ložač dobili bi povećanje koeficijenta od oko 7,5 odsto.

Na sličan način izvršena je i izmjena koeficijenata i u ustanovama kulture. Izmjenom koeficijenata na ovaj način svi zaposleni u oblasti obrazovanja i kulture dobili su povećanje osnovne plate u iznosu od oko 50 KM.

U saopštenju se navodi da je u budžetu Republike Srpske za 2021. godinu za plate zaposlenih u oblasti obrazovanja planirano 307.250.300 KM, a na osnovu Zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj planirana su dodatna finansijska sredstva u procijenjenom iznosu od 8.995.000 KM.

Za zaposlene u oblasti kulture budžetom Republike Srpske planirano je 13.265.000 KM, a na osnovu izmijenjenih koeficijenata u Zakonu o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Reublike Srpske planirana su dodatna finansijska sredstva u procijenjenom iznosu od 410.000 KM.

Iz Ministarstva navode da se povećanje ličnih primanja zaposlenih u prosvjeti i kulturi, kroz izmjene zakona o platama, može cijeniti kao mjera koja je od opšteg interesa za Republiku Srpsku.

Dodaje se da su predložena zakonska rješenja u potpunosti usaglašena sa zahtjevima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.


Povezane vijesti

Marić: Od 31. decembra novo povećanje plata javnom sektoru

eTrebinje

Narodna skupština odobrila povećanje plata u javnom sektoru za 100 maraka

eTrebinje

“Bahatost, sramota, otimanje od gladnih!” Zbog povišice od 500 KM, parlamentarci izazvali bijes javnosti

eTrebinje

Potpisan sporazum: Zaposlenima u javnom sektoru veće plate

eTrebinje

Trivić: Prosvjeti veće plate za 10 odsto

eTrebinje

Povećanje plata u javnom sektoru od tri do pet posto

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više