eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Na koji način se mogu prijaviti hronični bolesnici za vakcinaciju

Izvor: SRNA

Fotografija: Ilustracija


Građani koji žele da se vakcinišu, a spadaju u hronične bolesnike, mogu da se posredstvom SMS/MMS poruke prijave na broj telefona 065/1314, čime će biti automatski evidentirani u program za vakcinaciju, rečeno je Srni u Domu zdravlja Banjaluka.

U ovoj ustanovi dodaju da se, osim ovog vida naručivanja za vakcinaciju, posredstvom timova porodične medicine, kao i E-čekaonice na internet sajtu banjalučkog Doma zdravlja mogu prijaviti i građani sa hroničnim oboljenjima/stanjima koje predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme virusa korona, komplikacija ili smrtnog ishoda, ratni vojni invalidi, te osobe sa invaliditetom.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo pozvali su danas hronične bolesnike, ratne vojne invalide i osobe sa invaliditetom da iskoriste pravo na besplatnu i dobrovoljnu vakcinaciju protiv virusa korona.

Kada je riječ o hroničnim bolesnicima, poziv se odnosi na lica sa hroničnim oboljenjima/stanjima koja predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme virusa korona, komplikacija ili smrtnog ishoda.

Među tim oboljenjima/stanjima su hronična bolest pluća /astma, bronhiektazije, hronična opstruktivna bolest pluća, cistična fibroza, intersticijalna bolest pluća, plućna hipertenzija/, imunokompromitovane osobe /HIV, maligne bolesti, stanje nakon transplantacije organa/tkiva, primarne imunodeficijencije/.

Među njima su i lica oboljela od dijabetesa melitus tip jedan ili dva, zatim sa kardiovaskularnim oboljenjima /kao srčana insuficijencija, koronarna arterijska bolest, kardiomiopatija, hipertenzija/, naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Tu je još i hronična bolest bubrega/uključujući osobe na hemodijalizi, hronična bolest jetre, neurološka stanja /multipla skleroza, Parkinsonova bolest, miastenija gravis, bolest motornih neurona/, demencija, Daunov sindrom, moždani udar/cerebrovaskularne bolesti, gojaznost /BMI veći od 30/, te talasemija, anemija srpastih ćelija.

 


Povezane vijesti

Veliko interesovanje za pomoć od 100 KM, najčešće pitanje kako se maloljetnici mogu prijaviti

eTrebinje

Danska prva na svijetu zaustavlja vakcinaciju protiv korone

eTrebinje

Hrvatska uvodi novu strategiju vakcinacije: “Cijepit ćemo po kućama”

eTrebinje

Obavezna vakcinacija u Evropi: Austrija presjekla, Njemačka bi mogla uskoro, a evo šta planiraju druge zemlje

eTrebinje

Kako da se pripremite za vakcinaciju? Tri stvari obavezno morate da uradite

eTrebinje

“Ovo nije borba, ovo je predaja” Ljekari ogorčeni niskim nivoom vakcinisanih protiv kovida u Srpskoj

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više