eTrebinje
Republika Srpska Vijesti

Na koji način se mogu prijaviti hronični bolesnici za vakcinaciju

Izvor: SRNA

Fotografija: Ilustracija


Građani koji žele da se vakcinišu, a spadaju u hronične bolesnike, mogu da se posredstvom SMS/MMS poruke prijave na broj telefona 065/1314, čime će biti automatski evidentirani u program za vakcinaciju, rečeno je Srni u Domu zdravlja Banjaluka.

U ovoj ustanovi dodaju da se, osim ovog vida naručivanja za vakcinaciju, posredstvom timova porodične medicine, kao i E-čekaonice na internet sajtu banjalučkog Doma zdravlja mogu prijaviti i građani sa hroničnim oboljenjima/stanjima koje predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme virusa korona, komplikacija ili smrtnog ishoda, ratni vojni invalidi, te osobe sa invaliditetom.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo pozvali su danas hronične bolesnike, ratne vojne invalide i osobe sa invaliditetom da iskoriste pravo na besplatnu i dobrovoljnu vakcinaciju protiv virusa korona.

Kada je riječ o hroničnim bolesnicima, poziv se odnosi na lica sa hroničnim oboljenjima/stanjima koja predstavljaju povećan rizik za razvoj teške forme virusa korona, komplikacija ili smrtnog ishoda.

Među tim oboljenjima/stanjima su hronična bolest pluća /astma, bronhiektazije, hronična opstruktivna bolest pluća, cistična fibroza, intersticijalna bolest pluća, plućna hipertenzija/, imunokompromitovane osobe /HIV, maligne bolesti, stanje nakon transplantacije organa/tkiva, primarne imunodeficijencije/.

Među njima su i lica oboljela od dijabetesa melitus tip jedan ili dva, zatim sa kardiovaskularnim oboljenjima /kao srčana insuficijencija, koronarna arterijska bolest, kardiomiopatija, hipertenzija/, naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Tu je još i hronična bolest bubrega/uključujući osobe na hemodijalizi, hronična bolest jetre, neurološka stanja /multipla skleroza, Parkinsonova bolest, miastenija gravis, bolest motornih neurona/, demencija, Daunov sindrom, moždani udar/cerebrovaskularne bolesti, gojaznost /BMI veći od 30/, te talasemija, anemija srpastih ćelija.

 


Povezane vijesti

Dom zdravlja Trebinje uveo dodatne brojeve telefona na koje se može zakazati vakcinacija

eTrebinje

Krivična prijava protiv Đukanovića za izazivanje mržnje

eTrebinje

Četiri bitna faktora koja određuju da li će se vakcinisani zaraziti koronavirusom

eTrebinje

Mladi ljudi zainteresovani za Fajzer vakcinu

eTrebinje

Ruski ljekar upozorava: Nikako ne jedite slatko prije vakcinacije

eTrebinje

Grad Trebinje: U petak vakcinacija zaposlenih u oblasti turizma i ugostiteljstva

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više