eTrebinje
Region Vijesti

Njemci u Srbiji investirali milijarde evra

Izvor: Capital

Fotografija: pixabay


U Srbiji trenutno posluje 400 njemačkih kompanija koje zapošljavaju više od 65.000 ljudi, a u posljednjih nekoliko godina njemačke investicije iznosile su više od 2,5 milijardi evra, saopštila je Njemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija), koja obilježava 20 godina rada u Srbiji.

Kako je navedeno, Njemačka je godinama jedan od najvećih investicionih partnera u Srbiji.

Povodom ovog značajnog jubileja, AHK Srbija u saradnji sa Ambasadom SR Njemačke u Beogradu i njemačkom organizacijom Germany Trade & Invest (GTAI) u narednom periodu organizuje poseban događaj “AHK Road Show” sa ciljem unapređenja bilateralne privredne saradnje.

“Duga tradicija postojanja i održivo poslovanje čine nas stabilnim partnerom Srbije u čijem fokusu je uvijek bilo i biće unaprjeđenje bilateralnih privrednih odnosa Srbije i Njemačke, kroz neprestano intenziviranje privredne, kulturne i obrazovno-tehničke saradnje”, rekao je direktor Njemačko-srpske privredne komore Frank Aleter.

“U prilog kvalitetu saradnje govori i činjenica da se trgovinski volumen u posljednjih osam godina uvećao čak dva i po puta, te je dostigut novi maksimum od preko 5 milijardi evra u 2019. godini, a uprkos godini koju je obilježila pandemija korona virusa, trgovinska razmjena između Njemačke i Srbije iznosi 5 milijardi evra u 2020. godini”, naveo je Aleter.

On je dodao da je u pogledu obrazovno-tehničke saradnje, AHK Srbija zajedno sa Privrednom komorom Srbije i drugim partnerima odigrala odlučujuću ulogu u uvođenju sistema dualnog obrazovanja u srednje škole u Srbiji.

Prema njegovim riječima, AHK Srbija je za ovu godinu identifikovala tri glavna strateška pravca, koja se već nalaze u procesu implementacije. To su stručno obrazovanje – dugoročno učenje (long-life learning), digitalizacija/inovacije i EU Green Deal.

Direktor AHK Srbije, takođe, navodi da mnogo kompanija razmišlja da dođe u Srbiju u okviru strategije obezbjeđivanja dobavljača na bližim proizvodnim lokacijama (nearshoring) umjesto dalekim na Istoku.

Komora će pružiti podršku i kroz projekat “Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u Zemljama Zapadnog Balkana” koji će se ove godine sprovesti krajem septembra, sedmu godinu zaredom.

Prijavljivanje srpskih dobavljača počinje u maju, navodi se u saopštenju AHK Srbije.

Kako navodi Udo Ajhlinger, predsednik Njemačko-srpske privredne komore i direktor Siemens Srbija i Siemens Mobility, AHK Srbija će se i dalje fokusirati na snažno i efikasno zastupanje interesa kompanija članica pred državnim organima i institucijama, kao i u javnoj sferi.

“Njemačko-srpsko partnerstvo je trajno. Naša Komora ostaje stabilan partner srpske privrede, sa ciljem poboljšanja poslovne klime i investicionih uslova, kao i podrška u naporima Vlade Srbije u sprovođenju ekonomskih reformi”, rekao je Ajhlinger.

 


Povezane vijesti

Mnogi ugostitelji u Srbiji prestali da rade od 22 sata

eTrebinje

Kako i gdje će se koristiti kovid propusnice u Srbiji

eTrebinje

“Srbija ima više zlata od svih republika bivše SFRJ”

eTrebinje

Sve poskupjelo u Njemačkoj: Ima li kraja inflaciji?

eTrebinje

Srbija među prvima dobija lijek protiv kovida 19

eTrebinje

PETROVIĆ: ERS u najvećem investicionom ciklusu otkad postoji

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više