eTrebinje
Najnovije Trebinje

Nova oprema za kabinet praktične nastave u Centru srednjih škola

Izvor: Radio Trebinje

Fotografija: Radio Trebinje


U Centru srednjih škola Trebinje danas je predstavljena nova oprema za kabinet praktične nastave za učenike turističkog smjera ove škole.

Neška Ilijić, direktor Centra srednjih škola kaže da je školski kabinet opremljen sa 24 računara sa odgovarajućim softverom potrebnim za rad budućeg turističkog tehničara.

„Primjenom softvera, a nakon završenog turističkog smjera, učenici će odmah moći da se uključe u rad u određenim privrednim objektima – hotelima, motelima, restoranima… jer im neće trebati dodatna obuka. Trenutno radimo elaborat upravo za turističkog tehničara i za novo zanimanje agro-proizvođač koji upisujemo za narednu školsku godinu“, navela je Ilijić.

Bojan Benderać, v.d. direktora Razvojne agencija grada Trebinja je istakao da je opremanje školskog kabineta dio projekta “Efikasno povezivanje obrazovanja i privrede: unapređenje praktične nastave u sektorima ugostiteljstva i turizma, elektro-energetskom i sektoru obrade metala u Gradu Trebinje”.

„Nabavka ove opreme predstavlja finansijski najvrijedniju aktivnost. Realizovano je i biće još mnogo drugih aktivnosti u okviru ovog projekta. Danas je počela i obuka za profesore tehničke škole iz oblasti korištenja modernih tehnologija. U toku prošle nedjelje je održana onlajn prezentacija elaborata opravdanosti uvođenja novih zanimanja u Tehničkoj, a sutra će biti u Centru srednjih škola“, rekao je Benderać.

On je dodao da je ukupna vrijednost projekta 134.000 KM, od čega je učešće Grada Trebinja 20.000 KM.

Projekat provodi Razvojna agencija Grada Trebinja u saradnji sa Srednjom tehničkom školom Trebinje, Centrom srednjih škola Trebinje, Privrednom komorom Republike Srpske – Područnom privrednom komorom Trebinje i privrednim subjektima koji učestvuju u provođenju praktične nastave iz ciljanih zanimanja, te uz podršku Grada Trebinja i Fondacije Helvetas Moja Budućnost.

Foto: Radio Trebinje

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da je veoma važno što je ovaj projekat prihvaćen od učenika, što im je neophodno za njihovu bolju praksu.

„Naš cilj od samog početka je bio da približimo teoriju sa praksom. I što je veoma važno da imamo projekte za budućnost. Jedan od sljedećih aktivnosti ovog projekta je da školski restoran za praksu đaka bude komercijalnog tipa za dobrobit učenika koji će taj zarađeni novac uložiti u novu opremu i da dobiju nadoknade za najvrijednije učenike, a sve sa ciljem da odškolujemo kvalitetan kadar spreman za rad“, naveo je Ćurić.

Sven Dominiković, projekt menadžet programa „Moja Budućnost“ Fondacije „Helvetas“ kazao je da pozitivna iskustva rada sa parnterima u Trebinju obećavaju nastavak saradnje, istakavši da svaka aktivnost koja se preduzme dovodi do rezultata.

„U ovom slučaju je u pitanju digitalna infrastruktura, djeci treba hardver i softver, smart tableti zahavaljujući kojima će učenici dobiti potrebno znanje za tržište rada. Srednjoškolci će pohađati praktičnu nastavu, dobiti obuku mentora, nakon koje će dobiti zaposlenje i najvažnije je što nam trebaju zanimanja turističkog smjera“, rekao je Dominiković.

Mila Todorovska, učenica trećeg razreda Centra srednjih škola kaže da će im otvaranje kabineta mnogo olakšati izvođenje praktične nastave.

 


Povezane vijesti

Zbog siromaštva đaci napuštaju srednju školu

eTrebinje

Trivić: Za deficitarna zanimanja obezbijeđene stipendije

eTrebinje

Nova oprema u Tehničkoj školi

eTrebinje

Izmijenjeni nastavni programi za unapređenje praktične nastave

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više