eTrebinje
Tehnologija Magazin

Prevencija šumskih požara: kako sistemi video nadzora mogu biti od pomoći?

Izvor: eTrebinje/S.S.

Fotografija: pixabay.com


Užurbanost savremenog stila života motiviše nas da slobodno vrijeme posvetimo fizičkom, mentalnom i socijalnom blagostanju. Nakon naporne radne nedjelje, urbanu sredinu sve češće zamjenjujemo mjestima na kojima se možemo opustiti, umanjiti stres i pobjeći od gradske vreve – a to su šume.

Osim što omogućavaju boravak velikog broj ljudi bez stvaranja gužve, šume obezbjeđuju prostor za širok spektar aktivnosti i rekreacije, a posjete su priuštive svima. Zato predstavljaju idealno utočište od poteškoća svakodnevice. Osim blagotvornog uticaja na duh i tijelo, šume imaju neprocjenjiv značaj za opstanak života na našoj planeti.

Naime, šume su prirodna prepreka eroziji, klizištima i lavinama. Što je šuma drevnija, efikasnije uklanja višak CO2 iz vazduha, koristeći ga za stvaranje zdravih vegetativnih dijelova drveta i hranljivih plodova.

Korenje drveća učestvuje u formiranju strukture tla, koja ima ključnu ulogu u upijanju i zadržavanju vode tokom kiša. Na taj način onemogućava nastanak poplava, koje bi isprale plodno zemljište potrebno za uzgajanje hrane. Ipak, i pored osvešćenosti o neophodnom očuvanju prirode, skloni smo da šume uzimamo zdravo za gotovo.

Na žalost danas smo sve češće svjedoci masovnog uništenja šumskog pokrivača: sječom stabala, ilegalnim rudarstvom, uništavanjem tla i šumskim požarima. Šumski požari nisu pretnja samo proizvodnim šumama, već i nacionalnim parkovima i rezervatima prirode. Iako se većina šumskih požara potpiruje ljudskim aktivnostima, do požara može doći u prisustvu visokih temperatura, kiseonika i zapaljivih materijala. Širenju požara doprinose susjedni zapaljivi materijali, padine i vremenski uslovi (jak vjetar i niska vlažnost).

Pored ekološke štete (gubitka šuma, dovođenja šumskih životinja u opasnost i emisije štetnih gasova u atmosferu), neizostavni su i ekonomski gubici – gašenje požara iziskuje velike troškove.

Strategije prevencije šumskih požara

Dolazak proljeća i sunčanih dana izmamiće iz kuća kako avanturiste i kampere, tako i ljubitelje laganih šetnji kroz šumu. Bez obzira kojoj kategoriji pripadate, na svima je podjednaka odgovornost po pitanju bezbjednosti boravka u prirodi.

Nepažljivo zapaljene ili neugašene logorske vatre (kao i ostaci cigareta ili drugih zapaljivih predmeta) predstavljaju najveći rizik od pojave vatrene stihije. Prema statistikama, 95% svjetskih šumskih požara je lako kontrolisati i ugasiti, dok preostalih 5% predstavljaju gotovo nepremostiv izazov i često završavaju pogubno po ekosistem.

Prevencija šumskih požara može se postići na različite načine, ali najbolja zaštita se ostvaruje kombinacijom različitih mjera. Strategije preventivne zaštite se odnose na regionalne i lokalne aktivnosti (kroz učešće mještana), koje su se pokazale kao najbolji alat za podizanje svjesti i borbe protiv izbijanja šumskih požara. Kada rukujete zapaljivim materijama u prirodi, opreznosti nikad nije dovoljno. Na koji način možete da spriječite požare na šumskom zemljištu ili u njegovoj blizini?

  • Pobrinite se da Vaša logorska vatra bude sigurna. Pravilno napravite osnov za paljenje vatre u obliku prstena i održavajte plamen na odgovoran način.
  • Informišite se o vremenskoj prognozi. Poznato je da vjetar pospešuje širenje požara, stoga je preporučljivo da se ne bavite nikakvom vrstom paljenja ako vlada vjetrovito vrijeme.
  • Ne ostavljajte vatru bez nadzora. Nedostatak aktivnog plamena ne znači da je vatra ugašena. Ugalj može satima ostati vruć, a samo jedna varnica može da izazove plamen. Prije spavanja ili napuštanja kampa, postarajte se da ste u potpunosti ugasili vatru, a potom prekrijte pepeo peskom ili zemljom.
  • Pravilno odložite otpad. Zapaljivi materijal, poput cigareta i šibica, nikada ne bacajte na zemlju ili u vreću smeća ili trave neposredno nakon gašenja. Odlaganje cigarete u posudu sa vodom nakon upotrebe, odličan je način da se spriječi nastanak vatre.
Foto: pixabay

Termalne kamere u službi prevencije šumskih požara

Informacije o izbijanju požara, naročito u najtoplijim periodima godine, svake godine dopiru do nas putem medija. Španija, Kalifornija i Australija se gotovo svake godine suočavaju sa produženim talasom visokih ljetnjih temperatura, što često rezultuje vatrenim stihijama i gubitkom vrednih šumskih površina. Spriječavanje šumskih požara ne zahtijeva samo dobro organizovan i obučen tim za gašenje požara, već se oslanja i na napredne uređaje za video nadzor, koji otkrivaju požar u ranoj fazi i omogućavaju blagovremenu reakciju.

Termovizijske, odnosno infracrvene kamere bilježe raspodelu temperature u određenom području i automatski otkrivaju žarišta. Sistem termovizijskih kamera detektuje i informacije o temperaturi u realnom vremenu. Prednost ovog nadzornog sistema zaštite je mogućnost automatske aktivacije sistema za gašenje pametnim uređajima.

Široka paleta kvalitetnih termovizijskih kamera nalazi se u ponudi mnogih kompanija kao što je Videomont. Sistemi tehničke zaštite poznatih brendova omogućavaju neprekidan video nadzor datog područja. Softver termovizijskog nadzora omogućava potpuno daljinsko upravljanje svim instaliranim kamerama, kao i različite konfiguracije zona za nadgledanje, funkcija snimanja i analize podataka.

Iako se, nažalost, uništenje šuma ne može u potpunosti izbjeći, možemo doprineti kontroli ovog procesa. Složićemo se da je primjena mjera prevencije mnogo jednostavnije i jeftinije rješenje od borbe vatrogasnih brigada protiv šumskih požara.

Očuvanjem šuma ne samo da pružamo kvalitetniji život ljudima u svom okruženju, nego i štitimo kvalitet vode i tla za proizvodnju hrane, kao doma divljih životinja. Čak i mali korak ka ekološki osveštenijem ponašanju,  pretvoriće se u dugoročnu blagodet za “pluća naše planete”.

Foto: pixabay

Povezane vijesti

Lična odgovornost – jedini način zaštite od virusa korona

eTrebinje

Da li je video nadzor u Trebinju opravdao postojanje? (VIDEO)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više